Romgaz și SOCAR, încă un acord pentru livrarea de gaze naturale azere în România

Romgaz și SOCAR, încă un acord pentru livrarea de gaze naturale azere în România
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03/02/2023, 14:13

Societatea Națională Romgaz anunță că a semnat un nou contract cu SOCAR, filiala companiei naționale petroliere din Azerbaidjan, referitor la livrarea de gaze naturale azere în România.

Potrivit unui comunicat al companiei, semnarea contractului arată consolidarea relațiilor bune dintre Romgaz și SOCAR.

Astfel, compania azeră urmează să livreze până la un miliard de metri cubi de gaze până la finalul lunii martie 2024.

„SNGN ROMGAZ SA și SOCAR TRADING, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat în 3 februarie 2023, la Baku, un nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Încheierea acestui document juridic reprezintă o continuare și consolidare a bunelor relații de cooperare dintre cele două companii și a relațiilor contractuale care au la bază un acord cadru încheiat în luna noiembrie 2022 pe termen nelimitat.

Contractul prevede posibilitatea livrării unor cantități de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 și va intra în vigoare la 1 aprilie 2023 prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului trecut. Acest nou aranjament contractual deservește astfel obiectivele strategice de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale și de diversificare a surselor.

Semnarea acestui contract demonstrează încă odată excelenta colaborare dintre SNGN ROMGAZ SA și compania SOCAR, colaborare inițiată încă la începutul anului trecut și oficializată prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere în luna iunie 2022. Părțile își propun continuarea relațiilor de cooperare atât în ceea ce privește perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piața din România cât și în scopul explorării unor noi posibilități de colaborare în vederea punerii în practică a unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul energetic”, se arată în comunicat.

Semnarea contractului dintre Romgaz și SOCAR, anunțată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Baku, că Romgaz şi Socar vor semna un nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024 şi astfel atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi la Baku, în prima mea vizită în Republica Azerbaidjan şi, totodată, în Caucazul de Sud, o regiune de importanţă strategică pentru România şi pentru Uniunea Europeană. Îi mulţumesc domnului Preşedinte Aliyev pentru invitaţie şi pentru ospitalitate. Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relaţiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, încă din 2009. Ţara noastră, România, este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de Parteneriat cu Azerbaidjan. Am avut astăzi cu domnul preşedinte Aliyev o rundă de consultări politice substanţiale şi aprofundate. De asemenea, voi participa alături de domnia sa la deschiderea celei de-a noua Reuniuni ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. România şi Azerbaidjan au relaţii politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a trei decenii. Anul 2022 a marcat o puternică dinamizare a contactelor, culminând cu vizita domnului preşedinte Aliyev la Bucureşti, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Asta s-a întâmplat pe 17 decembrie”, a afirmat Klaus Iohannis, joi în conferinţa comună de presă susţinută la Baku împreună cu preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cele două companii au mai semnat, în octombrie, un Memorandum de Înțelegere care pune bazele unei noi colaborări între cele două companii privind dezvoltarea unui proiect la Marea Neagră.

Memorandumul între compania azeră SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) și Romgaz a fost semnat la finalul întrevederii premierului Nicolae Ciucă cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, și Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, la care a participat și ministrul român al Energiei, Virgil Popescu. Memorandumul este documentul prin care devine oficială o intenție a semnatarilor, și nu o decizie propriu-zisă.

„Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România”, se arată în comunicatul transmis de producătorul român, semnat de directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă