Rușii și americanii vor să colaboreze pentru exploatarea gazelor românești din Marea Neagră

Rușii și americanii vor să colaboreze pentru exploatarea gazelor românești  din Marea Neagră
Publicat: 01/12/2015, 20:44
Actualizat: 06/02/2016, 04:45

În primele nouă luni, Lukoil a bugetat ca pierderi costuri de explorare în valoare de 371 de milioane de dolari la perimetrele din România. Dintre acestea, costuri de 127 de milioane de euro sunt aferente trimestrului al treilea.

Profitul net al grupului a scăzut de peste două ori în primele nouă luni ale anului, de la 1,62 miliarde de dolari în urmă cu un an la 623 milioane de dolari, din cauza declinului accentuat al prețurilor petrolului și a costurilor de explorare a perimetrelor din Marea Neagră.

Vânzările grupului s-au redus cu 40%, la 23,4 miliarde de dolari.

„Profitul net a fost semnificativ afectat de scăderea prețurilor petrolului și de costurile legate de lucrările de exploare”, se arată într-un comunicat al Lukoil.

Lukoil anticipează pentru anul viitor un preț al petrolului de 50 de dolari pe baril, față de cotația actuală a țițeiului Brent, de circa 45 de dolari pe baril.

În 2011, Guvernul României a aprobat două acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare în perimetre românești de câte 1.000 km pătrați din Marea Neagră, Est Rapsodia și Trident, încheiate între ANRM și asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.

În luna octombrie a acestui an Lukoil a anunțat că a descoperit în sectorul românesc al Mării Negre, în perimetrul Trident, un zăcământ de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care ar acoperi consumul României pe o perioadă de aproape trei ani.

Lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deținută de grupul rus Lukoil, în baza acordului de concesiune încheiat cu guvernul.

În prezent, cota de participare în acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% și Romgaz 10%.

În 2012, OMV Petrom și grupul american ExxonMobil au anunțat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

În România, consumul anual de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producători fiind OMV Petrom și Romgaz, aceștia acoperind aproape integral necesarul intern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase