Salariul mediu net a crescut în decembrie, la 1.760 lei

Redactor:
Emil Popescu
Salariul mediu net a crescut în decembrie, la 1.760 lei
Câștigul salarial mediu net a crescut în decembrie, față de luna anterioară, cu 110 lei (6,7%), la 1.760 lei, ca urmare a acordării de prime, cele mai mari câștiguri, de 4.515 lei, fiind înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici, 940 lei, în hoteluri și restaurante, potrivit INS.

Câștigul salarial mediu net a crescut în decembrie, față de luna anterioară, cu 110 lei (6,7%), la 1.760 lei, ca urmare a acordării de prime, cele mai mari câștiguri, de 4.515 lei, fiind înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici, 940 lei, în hoteluri și restaurante, potrivit INS.

„În luna decembrie 2013, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat creșteri față de luna noiembrie 2013 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârșitul de an și pentru performanțe), sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichete cadou și tichete de masă) sau a realizării de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate în unele activități economice și de disponibilizările de salariați cu câștiguri salariale mici”, arată Institutul Național de Statistică (INS), într-un comunicat.

Cele mai mari creșteri ale câștigului mediu net au fost în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (26,7%), în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice (între 21% și 23,5%), în transporturi pe apă, telecomunicații, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (între 18% și 19,5%), respectiv în industria metalurgică, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacții imobiliare, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor din tutun (între 15% și 18%).

Scăderi, cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale ori de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), au fost raportate pentru transporturile aeriene (cu 3%), respectiv tăbăcirea și finisarea pieilor, inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor (0,5%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie în sănătate și asistență socială (1,8%), respectiv în administrația publică (1,1%) ca urmare a acordării de prime ocazionale ori sume din alte fonduri.

În învățământ câștigul salarial mediu net a înregistrat o scădere (cu 3,7%), fiind influențat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanței școlare.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 102,1%.

Tags:
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide