• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Salariul mediu net a crescut în octombrie cu la 1.615 lei

Salariul mediu net a crescut în octombrie cu la 1.615 lei
Câștigul salarial mediu net a fost în octombrie de 1.615 lei, în creștere față de luna precedentă cu 6 lei (0,4%), cele mai mari valori fiind înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).

Câștigul salarial mediu net a fost în octombrie de 1.615 lei, în creștere față de luna precedentă cu 6 lei (0,4%), cele mai mari valori fiind înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici  în hoteluri și restaurante, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, în intermedieri financiare câștigul a fost de 3.829 lei, iar în hoteluri și restaurante de 900 lei.

Evoluția la nivel național a fost influențată printre altele de acordarea de prime, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) și disponibilizarea unor salariați cu câștiguri reduse.

Cea mai mare creștere a câștigului salarial mediu net s-a înregistrat în activități extractive (de 13,2%), iar cele mai accentuate scăderi în extracția petrolului și gazelor naturale și în fabricarea produselor de cocserie și a celor obținute din prelucrarea țițeiului (cu 26,1%, respectiv 17,7%).

„În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna septembrie în învățământ (4,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administrația publică și sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a crescut ușor în luna octombrie față de luna septembrie 2013, cu 0,2%, respectiv 0,6%”, arată INS, într-un comunicat.

Comparativ cu octombrie 2012, câștigul salarial mediu nominal net a urcat cu 4,1%.

Inchide