Schimbarea „Prima Casă” în „Noua Casă” a dublat numărul locuințelor vechi scoase la vânzare

Schimbarea Prima Casă în Noua Casă a dublat numărul locuințelor vechi scoase la vânzare
Publicat: 31/01/2013, 11:22
Actualizat: 04/07/2013, 01:19

Proprietarii din București s-au grăbit să scoată la vânzare apartamentele vechi, în urma anunțului că programul „Prima Casă” s-ar putea adresa doar segmentului de locuințe noi, astfel oferta de astfel de proprietăți este dublă față de luna decembrie a anului trecut, potrivit Anunțuriparticulari.ro, scrie Mediafax.

„Proprietarii apartamentelor vechi din Capitală par să fi reacționat imediat la anunțarea programului «Noua Casă»: de teamă să nu rămână cu locuințele nevândute o dată cu intrarea în vigoare a viitorului program guvernamental, cei care dețin apartamente vechi au umplut în ianuarie piața de oferte. În prima lună a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oară la vânzare este cu 12% mai bogată față de începutul lui 2012 și depășește de peste două ori oferta din decembrie 2012”, se arată într-un comunicat al site-ului.

Astfel, numărul apartamentelor vechi scoase la vânzare la început de an au totalizat peste 2.050 de oferte noi, ajungând astfel la un nivel similar aceleiași perioade din 2007 și cu 12-15% mai ridicat decât în 2011-2012.

Cele mai multe apartamente apărute nou pe piață au două camere, respectiv 845 de oferte, cel mai ridicat nivel pentru această perioadă din 2008 încoace. Comparativ cu ianuarie 2012, oferta este cu 10% mai mare și cu 29% față de ianuarie 2010, de exemplu.

Oferta pe segmentul unităților de 3 camere s-a îmbogățit la început de an cu 626 de apartamente scoase pentru prima oară la vânzare, un portofoliu cu 23% mai mare față de luna ianuarie a anului trecut, dar și dublu comparativ cu luna decembrie 2012. În cazul garsonierelor, proprietarii au scos la vânzare la început de 2013 aproape 400 de unități, o ofertă mai bogată cu 20 de unități decât în ianuarie 2012 și cu peste 200 mai multe în comparație cu decembrie.

Statisticile indică o apreciere a ofertei inclusiv pe segmentul unităților de patru camere. În contextul în care în decembrie 2012 pe piață intrau 80 de oferte noi de apartamente de patru camere, în ianuarie 2013 oferta se îmbogățea cu 189 de apartamente scoase pentru prima oară la vânzare. Nivelul este și cu 11% mai ridicat raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Programul „Prima Casă” a fost introdus în anul 2009, fiind un motor care a susținut mai ales piața apartamentelor vechi.
În programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016, Executivul îți anunța intenția de a schimba filosofia programului „Prima Casă”, urmând ca actualul sistem să fie înlocuit cu un proiect denumit „Noua Casă”, care va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuințe noi, un proiect gândit și de Cabinetul Boc, dar abandonat rapid după un avertisment al Consiliului Concurenței.

Intențiile de transformare a programului „Prima Casă” în „Noua Casă” nu par să aibă însă momentan o influență directă și asupra prețurilor solicitate de proprietari. În condițiile unei piețe care dă semne de stabilizare, prețurile medii din ianuarie 2013 au înregistrat variații atât pozitive cât și negative, comparativ cu finalul anului 2012. Totul însă într-o marjă de +/-3%.

Astfel, dacă pe segmentul garsonierelor și apartamentelor de patru camere prețurile medii s-au apreciat ușor, unitățile de două și trei camere au prețuri de strigare mai mici față de luna decembrie a anului trecut.

„În condițiile în care la sfârșitul anului 2012 statisticile indicau cea mai accentuată depreciere de preț pe segmentul garsonierelor într-un interval de 12 luni, acest tip de unități încearcă, la început de 2013, să recupereze terenul pierdut. Prețul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră s-a apropiat în ianuarie de 34.800 euro, în creștere cu 2% față de luna decembrie a anului trecut. Raportat la aceeași perioadă a anului, observăm că prețul mediu a înregistrat în ultimii doi ani aceeași depreciere: -7%, de la aproximativ 37.500 euro”, se menționează în comunicat.

Apartamentele de două camere, cele mai numeroase din piață, au consemnat o scădere ușoară a prețului atât pe interval de 30 de zile, cât și pe cel de 12 luni. Astfel, proprietarii bucureșteni cer în medie la final de ianuarie aproximativ 53.250 euro, cu 3% mai puțin față de luna decembrie a anului trecut, dar și în scădere de 8% comparativ cu începutul lui 2012, când prețul mediu trecea de 57.700 euro.

Proprietarii apartamentelor de trei camere par să fi renunțat cel mai mult la pretenții într-un interval de un an. Dacă în ianuarie 2012, prețul de strigare pe acest tip de unități pornea în medie în Capitală de la 80.660 euro, la începutul lui 2013, acesta ajunge la 73.300 euro, înregistrându-se astfel o variație de -9%, echivalentul a peste 7.000 euro. O depreciere pe acest segment observăm și raportat la ultimele 30 de zile, scăderea fiind însă de această dată de numai 2%, de la 74.860 euro.

În cazul apartamentelor de patru camere, prețurile medii de la final de ianuarie pornesc de la aproximativ 97.500 euro, în ușoară creștere raportat la finalul anului trecut, când prețul mediu pe acest segment era de sub 96.400 euro, echivalentul unei variații de +1%. Cei care dețineau astfel de apartamente la vânzare în urmă cu exact un an însă plecau de la un preț de strigare cu 6% mai mare față de cel actual, respectiv de la 103.500 euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers