Dan Straut
13.03.2017
Financiar

Se schimbă din nou tarifele RCA. Cine va plăti mai mult

Se schimbă din nou tarifele RCA. Cine va plăti mai mult
Se schimbă din nou tarifele RCA. Cine va plăti mai mult

Potrivit ASF, pachetul de acțiuni cuprinde „un pilon legislativ, inclusiv participarea la aprobarea Legii RCA în Parlament și elaborarea legislației de nivelul 2. de competența Autorității”, apoi „introducerea prețului de referință, cu monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile” și „implementarea de măsuri specifice de protecție a consumatorilor”.

Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le are în vedere se numără stabilirea tarifelor de referință, introducerea în legislație a conceptului „client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relația asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum și derularea unor activități susținute de informare publică și de educație financiară pe tema polițelor RCA.

În vederea stabilirii tarifelor de referință, ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terțe părți independente pentru întărirea credibilității rezultatelor obținute. Totodată, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondială care va oferi asistență tehnică în vederea consolidării unei piețe de asigurări RCA orientată pe tarife de referință.

Referitor la introducerea conceptului „client cu risc ridicat”, ASF precizează că, pentru această categorie specială, analiza prevederilor legislative de pe alte piețe mature (ex. Austria, Belgia) indică abordări precum „posibilitatea apelării la o asociație a asigurătorilor în situația în care tariful de primă depășește un anumit prag”. În urma determinării de către această asociație a unui tarif aferent riscului ridicat, „contractul de asigurare este repartizat pe baza unor criterii care pot să țină cont de cota de piață, către o societate de asigurare membră a asociației. În România, acest proces ar putea fi gestionat de către BAAR”.

ASF mai are în vedere și elaborarea unui ghid cu privire la prevenirea practicilor incorecte, neloiale care să includă recomandări referitoare la conduita asigurătorilor sau a intermediarilor în asigurări în relația cu consumatorii, precum și implementarea unor activități de informare publică și educație financiară axată pe rolul și utilitatea RCA.

„Aceste măsuri se înscriu într-un cadru mai amplu al proiectului privind stabilizarea pieței RCA. Proiectul urmărește atât implementarea unor măsuri imediate, necesare procesului de tranziție către un sistem bazat pe tarife de referință, cât și alte demersuri de stabilizare și dezvoltare a pieței pentru următoarele 12 luni”, precizează Autoritatea.

ASF este autoritatea națională pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital, care însumează peste 10 milioane de participanți.

×
Inchide