Șeful Guvernului: Băncile s-au transformat în agenții imobiliare, iar IMM-urile sunt subfinanțate

Șeful Guvernului: Băncile s-au transformat în agenții imobiliare, iar IMM-urile sunt subfinanțate
Publicat: 18/07/2013, 15:30
Actualizat: 13/11/2016, 03:02

Premierul Victor Ponta consideră că marea problemă a economiei este subfinanțarea IMM-urilor și dorește ca CEC să devină o bancă românească care să dea credite acestora, pentru că celelalte bănci au devenit „agenții imobiliare și de vânzări de active” provenite din executarea silită a datornicilor.

„Cea mai mare problemă: am căzut dintr-o extremă în alta. Dacă până în 2008, nu doar România, peste tot, America, Europa, creditele se dădeau la oricine și oricum, după criza financiară am căzut în extrema cealaltă, în care cel mai greu lucru din lume este să vă dea cineva un credit și cel mai rapid lucru pe care-l face banca este să vină să vă execute. Băncile s-au transformat în agenții imobiliare, în vânzări de autoturisme, de active ale dumneavoastră. Când vă duceți însă să cereți un credit, situația este cumplită”, le-a spus premierul mai multor reprezentanți ai Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), cu ocazia lansării Cartei albe a acestora.

Ponta a precizat că Guvernul nu poate influența în mod direct sistemul bancar și a subliniat nevoia unei banci românești importante care să sprijine IMM-urile.
„CEC-ul tot aștept să-l văd că e o bancă românească și că sprijină micile întreprinderi românești. N-aș vrea ca CEC să fie tot o bancă ca toate celelalte, dar, mă rog, asta e o problemă de politică bancară”, a spus primul-ministru.

Totodată, premierul a spus că Guvernul a încercat să sprijine indirect IMM-urile prin faptul că s-a împrumutat de pe piețele externe astfel încât băncile din România să-și folosească resursele pentru finanțarea afacerilor firmelor autohtone.

„Ceea ce poate să facă Guvernul, și aici ajung la problema din zilele acestea, poate să încerce pe cât posibil să nu vă concureze pe dumneavoastră pe piața creditului și toate emisiunile din acest an pe care am încercat să le facem, de titluri de stat, împrumuturi, le-am dus spre piața externă ca să nu vă facem o concurență neloială. Banca, între Guvern și dumneavoastră, preferă să dea bani Guvernului. Sunt singuri banii, acum(Guvernul-n.r.) e și stabil, e cel mai simplu lucru. E cel mai smplu lucru: se întâlnesc cu trei oameni de la Finanțe și au rezolvat problema. Cred că e o concurență neloială care pur și simplu vă distruge”, le-a spus Ponta participanților.

Potrivit premierului, Executivul dorește să lase cât mai mult din „lichiditatea națională” pentru IMM-uri, dar acest fapt nu se poate face în lipsa unui acord cu FMI și CE, parteneri internaționali care conferă o certificare financiară.
De asemenea, Ponta a afirmat că resursele aduse de la BEI, BM și BERD, precum și banii rezultați din plata arieratelor ajung, în principal, la consiliile locale și acestea își plătesc datoriile pe care le au față de companiile private.

„În spatele arieratului se află, de fapt, o companie ca a dumneavoastră, de obicei, care așteaptă să ia bani de la instituația pentru care a prestat serviciul, a efectuat lucrarea, se împrumută cu greu la bancă pentru a plăti salarii sau dări la stat, după care așteaptă cinci luni, șapte luni, un an doi ani, să-și primească banii de la cei pentru care a efectuat lucrarea”, a explicat Ponta.

Șeful Executivului a menționat că o altă resursă importantă de bani pentru economie este absorția fondurilor europene, capitol la care România ocupă ultimul loc din UE.

„Cred că a fost cea mai mare tragedie a României din ultimii șapte ani, mai rea decât orice alt lucru care nii s-a întâmplat în timpul crizei, faptul că anul trecut, după șase ani de la integrarea în UE aveam 7% din cele 20 de miliarde de euro, absorbiți, a fost un dezastru. Faptul că acum am reușit să ajungem, astăzi-că domnul ministru Teodorovici mă informează în fiecare zi-am ajuns la 21%, nu e un mare succes. Suntem încă foarte departe de ultimul loc pe care este Bulgaria, dacă nu mă înșel, pe la 30%”, a mai spus Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...