Sfârșitul numerarului: plățile cu cardul vor depăși pentru prima oară plățile cu cash

Sfârșitul numerarului: plățile cu cardul vor depăși pentru prima oară plățile cu cash
Publicat: 02/10/2016, 10:25

În 2016, la nivel mon­dial, consuma­to­rii vor cheltui aproximativ 23.200 mld. dolari prin tran­zacții de plată cu cardul și 22.600 miliarde de dolari sub formă de cash.

Reorientarea dinspre cash s-a rea­li­zat treptat în ultimii 20 de ani, potrivit lui Kendrick Sands, analist la Euromonitor.

Tehnologia a înlesnit accesul oa­me­nilor din întreaga lume la servicii fi­nanciare, arată Sands. În plus, gu­ver­nele mai multor țări chiar și-au încu­rajat cetățenii să recurgă la plățile cu car­dul și mobile în loc de numerar în în­cer­carea de a combate activitățile ilegale.

Guvernul sud-coreean, de exem­plu, a început să promoveze cardurile de credit în jurul anului 1997 în încer­carea de a stimula consumul în țară, potrivit The Economist.

În perioada 2015-2016, regiunea Asia-Pa­cific a înregistrat cea mai puter­ni­că creștere în ceea ce privește utili­za­rea cardurilor, regiu­nea fiind urmată de America de Nord, rele­vă datele Euromonitor.

Plățile mobile s-au dezvoltat rapid în China, iar companiile fin-tech au deja un număr de clienți similar cu cel al prin­ci­palelor bănci ale țării, potrivit Citigroup.

Dezvoltarea segmentului cardu­ri­lor de debit reprezintă un alt factor din spatele declinului numera­rului înregistrat în ultimii ani. Gradul de utilizare a cardurilor de debit la nivel mondial a crescut cu aproximativ 8% din punct de vedere al cardurilor aflate în circulație în perioada 2015-2016. Din aceeași perspectivă utilizarea cardurilor de credit a avansat cu aproximativ 5% la nivel mondial.

Pentru unii, declinul cash-ului nu reprezintă o veste bună.

Citește în continuare pe zf.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase