SIF-urile vor să formeze un consorțiu pentru a investi la Oltchim după privatizare

SIF-urile vor să formeze un consorțiu pentru a investi la Oltchim după privatizare
Publicat: 05/09/2013, 20:57
Actualizat: 05/09/2013, 20:57

Societățile de Intermediere Financiară (SIF) vor să formeze un consorțiu care să investească la Oltchim (OLT), după privatizarea acestuia și integrarea combinatului din Râmnicu Vâlcea cu Chimcomplex Borzești, potrivit Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a întâlnit joi cu George Mucibabici, președintele firmei de consultanță și audit Deloitte, Ștefan Vuza, președintele SCR Grup și Costel Ceocea, președintele SIF Moldova, discuțiile vizând redresarea și atragerea de investiții pentru Oltchim.

„În acest context, președintele SIF Moldova a anunțat iminența formării unui consorțiu al SIF-urilor, care dorește să se implice în rezolvarea situației Oltchim, considerat un proiect de interes național. În opinia partenerilor de dialog, acest consorțiu este interesat de funcționarea combinatului după privatizare și de aceeaintenția lor este aceea de a investi într-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim și Chimcomplex Borzești, care are ca puncte forte poziția geografică avantajoasă, piețe internaționale de desfacere care pot absorbi 70% din producția Oltchim și Chimcomplex, instalații modernizate, în marea lor majoritate, sunt competitive din punct de vedere al costurilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, preluat de Mediafax.

De asemenea, potrivit participanților la discuții Oltchim are ca avantaj că este singura capacitate de acest fel din Uniunea Europeană și că ar aduce un plus de valoare pentru economia românească.
În cadrul discuțiilor au fost solicitate informații cu privire la stadiul procedurii de insolvență, precum și unele detalii suplimentare legate de situația economico-financiară a societății, se mai spune în comunicat.

„S-a constituit un consorțiu la care participă, alături de Chimcomplex, trei SIF-uri, un fond de investiții din Austria, precum și partenerul Tricon Energy SUA, cel mai puternic trader din regiune, cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de dolari. Consorțiul este consiliat de catre firma de audit Deloitte. Consoțiul întelege să preia întreaga activitate a Oltchim, asigurând un capital de lucru de 50 milioane de euro și un capital tehnic de investiții urgente de 25 milioane de euro, la care se adaugă capitalurile necesare pentru investițiile de mediu și pretul pățtilor sociale ale lui Oltchim SPV”, se a arată într-un comunicat transmis de Serviciile Comerciale Române, grup prin care omul de afaceri Ștefan Vuza deține Chimcomplex.

Vosganian s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții fondului de investiții israelian Fortissimo Capital și cei ai PCC SE, acționar minoritar al Oltchim, care au anunțat la rândul lor că vor forma un consorțiu pentru privatizarea combinatului chimic. Aceștia au transmis ministrului și administratorilor judiciari că vor face săptămâna viitoare o ofertă pentru compania de stat.

PCC SE deține direct 18,31% din acțiunile Oltchim și indirect 14,02% din titluri, prin intermediul Polyolt Holding, firmă înregistrată în Cipru.

Fortissimo Capital este un fond privat de investiții care investește în principal în companii publice și private israeliene din domeniul tehnologiei și industriei, ce au nevoie de infuzii de capital pentru dezvoltarea afacerilor.
Ministerul Economiei a anunțat recent că și producătorul de crom Yildirim Holding din Turcia este interesat să participe la privatizarea combinatului chimic.

Statul a eșuat anul trecut în încercarea de a privatiza Oltchim, controlată de Ministerul Economiei. Combinatul chimic se află în insolvență din luna ianuarie a acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar