Situație îngrijorătoare la nivel global: OECD estimează cel mai slab ritm de creștere a economiei mondiale de la criza financiară

Redactor:
Teona Tomoiaga
Situație îngrijorătoare la nivel global: OECD estimează cel mai slab ritm de creștere a economiei mondiale de la criza financiară
Disputele comerciale și incertitudinele privind Brexitul au dus, din nou, la înrăutățirea estimărilor privind evoluția economiei mondiale în 2019 și 2020, avertizează, joi, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), potrivit Reuters.

OECD estimează că economia mondială va înregistra o creștere de 2,9% în 2019 și de 3% în 2020, față de prognoza din mai, care indica un avans de 3,2% în 2019 și de 3,4% în 2020. Anul acesta va înregistra cel mai slab ritm de creștere de la criza financiară din 2008 și vine după un avans de 3,6% anul trecut.

PIB-ul global riscă să intre într-o nouă fază, de creștere redusă, dacă guvernele ezită să ia măsurile necesare pentru a răspunde incertitudinilor privind Brexitul și escaladării tensiunilor comerciale, a avertizat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„Ordinea globală care reglementa comerțul a dispărut și suntem într-o nouă eră, cu mai puține certitudini, și mai multe relații comerciale arogante”, a susținut Laurence Boone, economistul-șef al OECD. „Creșterea comerțului mondial, care a fost motorul redresării economiei după criză, a intrat în teritoriu negativ acum, după un avans de 5% în 2017. Tensiunile comerciale afectează și investițiile, care de la o expansiune de 4% în ultimii doi ani, au încetinit la 1%”, a apreciat aceasta.
Economia SUA ar urma să crească cu 2,4% anul acesta și cu 2% anul viitor, față de un avans de 2,8% și, respectiv, 2,3% previzionat de OECD în mai.

Economia Chinei va înregistra o expansiune de 6,1% în 2019 și de 5,7% în 2020, după ce anterior OECD previziona o creștere de 6,2% și, respectiv, 6%.

În cazul unei ieșiri line a Marii Britanii din UE, cu o perioadă de tranziție, OECD estimează ă economia britanică va crește cu 1% în 2019 și cu 0,9% în 2020, după ce în mai previziona un avans de 1,2% și, respectiv, 1%. În cazul unui Brexit fără acord, PIB-ul Regatului Unit ar urma să fie cu 2% mai scăzut în perioada 2020-2021.

Zona euro va fi de asemenea afectată, PIB-ul urmând să piardă o jumătate de punct procentual în perioada 2020-2021.

Anul acesta, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 1% (față de 1,2% previzionat în mai), și tot de 1% în 2020 (comparativ cu prognoza precedentă, de 1,4%).

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 36 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.
Totodată, economia Germaniei va fi redusă în trimestrul al doilea și al treilea, cu o scădere a producției de mașini, care reprezintă 4,7% din PIB-ul german.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) este un forum unic unde guvernele a 35 de democrații conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce țin de globalizare și de exploatare a oportunităților globalizării.

 

×
Inchide