EXCLUSIV. Ele sunt companiile din România care au încasat cele mai mari subvenții pentru agricultură! Fondul de investiții al șeicului Bin Zayed este „premiantul”

EXCLUSIV. Ele sunt companiile din România care au încasat cele mai mari subvenții pentru agricultură! Fondul de investiții al șeicului Bin Zayed este „premiantul”
Top trei beneficiari care au încasat subvenții pentru agricultură în 2019. Ce surprize ne rezervă anul în curs / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 30/06/2020, 10:00
Actualizat: 03/07/2020, 14:20

În anul financiar 2019, S.C. Agricost S.A. a fost numărul 1 atunci când a venit vorba despre încasările din subvenții europene pentru agricultură, cu nu mai puțin de 10,67 milioane euro, locurile II și III fiind la distanță considerabilă în ceea ce privește cuantumurile plăților pe suprafață primite de fermieri de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Dar asta nu este tot. Și în ceea ce privește avansul din anul financiar 2020 (pentru Campania 2019), suma acordată S.C. Agricost S.A. rămâne una semnificativă. Astfel, până în prezent, exploatația aparținând celor de la Al Dahra Agriculture LLC a primit 6,67 milioane euro. De reținut că la nivelul anului 2018, S.C. Agricost S.A. avea în concesiune nu mai puțin de 57.720 hectare de teren arabil, conform datelor vehiculate de G4Media.

La momentul actual, potrivit www.listafirme.ro, Agricost S.A. are drept asociat persoană juridică pe Al Dahra Agriculture LLC cu 90 la sută din acțiuni, restul de 10% din opțiuni fiind deținute de Constantin Duluțe. Al Dahra este un fond de investiții care face parte din Al Ain Holding, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Administratorii exploatației sunt Duluțe Constantin, Fabbri Gianluca, H. Khedaim Abdulla Saeed Faris Alderei, Hussain Salem Abdulqader Abdulrab Alkatheeri și Rashed Mohammed Khalfan Alshuraiqi.

Compania citată are ca domeniu de activitate preponderent cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

În 2018, cifra de afaceri a exploatației a fost de 375.396.424 lei, iar profitul net a fost de 80.289.768 lei.

S.C. Agricost S.A. nu este publicată în buletinul insolvenței și nu se află în nici în lista companiilor cu obligații restante la buget care depășesc plafonul minim (31 martie 2020).

Holding de un miliard de dolari

Managementul S.C. Agricost S.A., companie preluată de Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, anunța la mijlocul anului trecut că investește nu mai puțin de 70 de milioane de euro în tehnologii menite să maximizeze producția la hectar și să reducă din nivelul costurilor, miza celor din IMB fiind majorarea suprafețelor însămânțate cu lucernă.

Agricost deține și administrează cea mai mare exploatație agricolă din Europa, situată în Insula Mare a Brăilei, din România, amplasată la o distanță de 160 de km de București și 130 de km de Portul Constanța. Exploatația din Insula Mare a Brăilei este gestionată prin intermediul a 29 de ferme vegetale, interconectate, care alcătuiesc o zonă agricolă compactă, cu o suprafață de 56 000 de hectare de teren agricol fertil, cu liber acces la Dunăre.

Potrivit informațiilor CCIR, de la momentul înființării, „Al Dahra a cunoscut o creștere continuă, alimentată de o strategie activă de investiții în exterior, stabilind diverse achiziții directe și asocieri în comun cu producători specializați în domeniul hranei pentru animale și alimente din întreaga lume”.

Grupul deține și exploatează o bază mare de active, incluzând o suprafață de peste 200.000 ha, opt fabrici de presare și producție de furaje, patru unități de măcinare a orezului și două instalații de măcinare a făinii.

„Holdingul este prezent și în România, prin investițiile efectuate în sectorul agricol”, spuneau cei de la CCIR, fără însă a indica unde anume au investit aceștia.

Cifra de afaceri anuală a holdingului este de un miliard de dolari americani și este cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, după cum urmează: – un milion de tone metrice de cereale procesate și comercializate pe an, două milioane de tone metrice de furaje pentru animale produse și comercializate/an, respectiv 1,5 milioane tone fructe produse și comercializate /an.

Comcereal S.A. din Vaslui, oficial în insolvență din iunie 2020, a încasat în 2019 peste șase milioane de euro

Miza subvențiilor acordate sectorului agrozootehnic românesc rămâne mare și pentru alte companii. Astfel, cu 6,35 milioane de euro încasate ca plăți pe suprafață efectuate de APIA în 2019, S.C. Comcereal S.A. din Vaslui se situează pe locul II în topul încasatorilor de bani europeni.

Comcereal S.A. are ca asociați persoane juridice Racova S.A. cu 84% din total acțiuni, respectiv Mopan S.A. cu 6%. Administratorii beneficiarului sunt Benone Băeșu, Ionel Sorin Gănceanu și Ion Răzvan Retevoiu.

Domeniul de activitate preponderent, raportat în bilanț, este cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

În 2016, Comcereal avea o cifră de afaceri de 72.357.114 lei și o pierdere netă de 15.743.200 lei, societatea fiind publicată în buletinul insolvenței 10413 din 25 iunie 2020, ca stare finală a dosarului 2476/89/2015, în calitate de intimat debitor.

Crescătorii de păsări și-au luat și ei partea lor de bani europeni

În topul celor mai mari încasatori de subvenții pentru agricultură și zootehnie, realizat de Gândul.ro, se află și S.C. Avicola Buzău S.A. cu 5,13 milioane de euro.

Compania este deținută de un singur asociat – Aaylex Prod (persoană juridică), cu 83 la sută din total acțiuni, iar ca administratori figurează Bogdan Stanca, Mariana Gabriela Moise și pe Gheorghe Galer.

Domeniul de activitate preponderent al Avicola Buzău, raportat în bilanț, este creșterea păsărilor (cod CAEN 0147).

În 2018, potrivit statisticilor publicate de www.listafirme.ro, cifra de afaceri a companiei era de 261.882.226 lei, respectiv un profit de doar 685.024 lei.

Avicola Buzău nu este publicată în buletinul insolvenței și nu se află în nici în lista companiilor cu obligații restante la buget care depășesc plafonul minim (31 martie 2020).

Agricost rămâne în frunte și când vine vorba de avansul din subvenție

Potrivit APIA, suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2019 – 30 noiembrie 2019, reprezentând avansul acordat fermierilor pentru Campania 2019, este de 1,319 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).

Din acest total, Agricost S.A. (locul I în topul beneficiarilor de subvenții în avans) a reușit să absoarbă și de această dată 6,67 milioane euro. Locul II a fost ocupat de Intercereal S.A. cu 3,31 milioane euro, respectiv de S.C. Zimbrul S.A. cu 1,59 milioane euro.

Locul II în topul celor care au încasat cele mai mari avansuri din subvenții – Intercereal S.A. – are ca asociați persoane juridice, cu un total de 60% din acțiuni, pe Mediterranean Design INC din Belize, pe Tinmar Energy S.A. din România (40%), respectiv pe Interagro S.A.

Ca administrator al exploatației, în sistem figurează Costică Bancea.

Intercereal avea o cifră de afaceri de 123.340.467 lei la nivelul anului 2018, respectiv 14.417.091 lei profit net.

Potrivit datelor publicate de G4Media, Interagro S.A. și Intercereal S.A. au în concesiune de la statul român nu mai puțin de 14.790 ha de teren.

„Zimbru” de milioane de euro

Locul III în lista celor care au încasat cele mai mari avansuri din subvenții este ocupat de Societatea Agricolă Zimbrul S.A. La o căutare simplă, acționariatul S.A Zimbrul S.A. din județul Ialomița este greu de găsit. Însă, cum Agromec Balaciu S.A. și S.A. Zimbrul S.A au același post telefon fix/fax, potrivit datelor www.listafirme.ro și www.mfinante.ro.gov.ro acționariatul nu este greu de ghicit.

Conform datelor APIA, Societatea Agricolă Zimbrul SA (INCH.JUD. NR.1707/20.12.2012) a încasat ca avans din subvenție 1,59 milioane de euro.

În condițiile în care același post telefonic apare în cazul ambelor societăți, datele www.listafirme.ro coroborate cu informațiile primite pe surse de Gândul.ro, englezul Nasir Iqbal și portughezul Joao Costa de Castro de la Agromec Balaciu S.A. ar fi cei din spatele 11.000 ha lucrate în județul Ialomița și ar gestionat și S.A. Zimbrul S.A. Cei doi sunt administratorii Agromec Balaciu, iar asociatul persoană juridică, deținut de aceiași doi, este Nutre Farming SRL, cu 84% din totalul acțiunilor.

S.A. Zimbrul S.A. din Făcăeni, Ialomița, care deține același post telefonic fix cu Agromec Balaciu S.A. are, la fel ca și în cazul entității comerciale din satul Balaciu, Ialomița, codul CAEN 0111, adică cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

Conform www.totalfirme.ro cifra de afaceri a S.A. Zimbrul S.A. a fost de 38.909.825 lei în anul 2018, iar profitul net a fost de 3.123.175 lei.

S.A. Zimbrul S.A. (singura societate cu acest nume din Ialomița, conform datelor APIA) nu apare în buletinul procedurilor de insolvență și nici nu figura cu datorii către statul român la data de 31 decembrie 2019.

Bani în avans, acordați mai din timp

Potrivit precizărilor făcute pentru Gândul.ro de directorul general al APIA, Adrian Pintea, pandemia de COVID-19 care a afectat întreaga Europă, a generat o nevoie de o adaptare rapidă la noile condiții, astfel că, atât România, la nivel național, cât și Comisia Europeană (CE) au adoptat diverse măsuri legislative de adapatare și sprijinire a fermierilor.

„Au fost adoptate o serie de măsuri care privesc atât depunerea cererilor, cât și efectuarea controalelor și plățile către fermieri.

„Astfel, campania de depunere a cererilor a demarat la data de 2 martie, iar în perioada 6 aprilie – 15 iunie depunerea s-a realizat exclusiv online, iar acum fermierii care nu au reușit să depună cererea unică mai au la dispoziție 25 de zile după data de 15 iunie în care mai pot depune, cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

„După finalizarea controalelor administrative, inclusiv a controalelor preliminare și eșantionarea fermierilor pentru control, inspectorii agenției vor merge pe teren și vor realiza controalele la fața locului pentru fermierii selectați la control și pentru scopurile pentru care au fost selectați”, a precizat Pintea.

Potrivit precizărilor sale, pentru anul în curs, APIA și-a propus să realizeze un procent mai mare de controale prin teledetecție, pentru a reduce cât mai mult contactul inspectorilor cu fermierii, dar, în același timp, pentru a asigura o verificare eficientă, conform reglementarilor comunitare în vigoare.

„În urma controalelor ce urmează a fi efectuate de către inspectorii APIA, se pot identifica anumite neconformități ce vor duce desigur la aplicarea unei serii de sancțiuni în funcție de fiecare caz în parte”, a conchis Pintea.

1.943.162.000 euro pentru Campania 2019

Începând cu data de 6 aprilie 2020, primirea cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 se realizează prin mijloace electronice (telecomunicații), în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. nr.89/03.04.2020, iar până la data de 2 iunie a.c. au fost depuse 746.625 cereri, pentru o suprafață de 7.277.670,64 ha.

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1174/2019, alocarea financiară aferentă României privind plățile directe acordate fermierilor în Campania 2019 este de 1.943.162.000 euro.

În perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019 APIA a efectuat plăți în avans de până la 70% în cazul plăților directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Începând cu data de 02.12.2019 Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a demarat efectuarea plății finale pentru fermierii care au depus cererea unică de plată în Campania 2019.

Suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2019 – 26 iunie 2020 este de 2,883 miliarde euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...