Statul a atras peste 380 milioane euro prin oferta de vânzare a 15% din acțiunile Romgaz. Prețul de vânzare a acțiunilor

Statul a atras peste 380 milioane euro prin oferta de vânzare a 15% din acțiunile Romgaz. Prețul de vânzare a acțiunilor
Publicat: 01/11/2013, 12:14
Actualizat: 02/02/2019, 20:56

Romgaz a vândut 15% din acțiuni prin oferta inițială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro), aproape de maximul vizat, tranșa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituționali din străinătate au preluat 60% din ofertă.

Oferta s-a încheiat joi, iar prețul a fost fixat la 30 lei pentru o acțiune, aproape de nivelul superior al intervalului stabilit, rezultând un cost de 9,25 dolari pentru certificate de depozit (GDR-uri) vândute pe piața de la Londra.

Astfel, în cadrul ofertei, micii investitori de retail au cumpărat la prețuri de 28,5 lei (5% discount acordat pentru subscrierile din primele cinci zile ale ofertei) și 29,1 lei (3% discount pentru subscrierile din a șasea zi a ofertei).

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vânzare 15% din acțiunile Romgaz la prețuri între 24 și 32 lei pe acțiune, estimând că va obține între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) și 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Astfel, suma atrasă se apropie de valoarea maximă vizată.

Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde euro, dintre care 204 investitori instituționali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde euro.

Aproximativ 40% din acțiunile și certificatele globale de depozit din cadrul ofertei au fost vândute instituțiilor și publicului din România și 60% investitorilor instituționali din afara României.

Includerea în ofertă a GDR-urilor cu listarea acestora pe Bursa de la Londra a avut succes, fiind alocat pe acest segment 36% din ofertă.

Peste 60% din titlurile subscrise au fost pentru GDR-uri, iar diferența de 37% a fost pentru acțiuni, însă la alocare raportul s-a inversat, investitorii primind 64% din ofertă în acțiuni.

„Este o politică a Guvernului, la care am subscris și noi și astfel (prin alocarea unui procentaj mult mai mare de acțiuni, n.r.) am contribuit la dezvoltarea pieței de capital din România. Oferta este un moment important în istoria pieței de capital din România, de aici începe un nou capitol în dezoltarea Bursei. De acum, este important ca alții să-și spună cuvântul, Bursa, instituțiile care reglementează piața financiară. Noi am ridicat mingea la fileu”, a declarat șeful Direcției de privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu.

El a menționat că doar 104 investitori instituționali au primit acțiuni și GDR-uri, aproape jumătate din cei care au plasat ordine de subscriere.

Investitorii instituționali din România au primit 20% din ofertă, iar o instituție financiară internațională 13% din total.

Potrivit reprezentanților statului, investitorilor instituționali străini le-au fost alocate 11% din acțiunile vândute în ofertă.

Aproape 28% din cererea de pe tranșa investitorilor instituționali a venit din Marea Britanie, peste 26% de la investitori din SUA, aproape 12% din Polonia și peste 11% de la investitori instituționali din România.

Tranșa micilor investitori a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest segment a fost de 249 milioane lei (aproape 90% din tranșă).

Un număr de 24 de ordine au avut valori cuprinse între 32 milioane lei (7,2 milioane euro) și 249 milioane lei (56,2 milioane euro).

„În viitor vom introduce un mecanism de limitare a subscrierilor, pentru protecța investitorilor mici (cu subscrieri mici, n.r) pe care îi vizam”, a afirmat Dumitrașcu.

La alocarea titlurilor pe tranșa mare, investitorii instituționali pe termen lung au primit aproape 83%, fondurile de hedging 9%, iar fondurile cu plasamente pe piețele emergente 8%.

Dumitrașcu a adăugat că departamentul pentru energie a negociat un interval de preț la care să fie lansată oferta, întrucât consorțiul de intermediere a propus inițial prețuri mai mici.

Banii încasați pentru acțiunile vândute de stat la Romgaz vor fi virați la Fondul de Dezvoltare, iar potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, sumele vor fi folosite pentru acoperirea deficitului bugetar.

La prețul stabilit, de 30 lei, capitalizarea de piață a companiei este de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de dolari).

Tranzacțiile cu GDR-urile pe Bursa de la Londra sub simbolul „SNGR” și tranzacțiile de acțiuni pe bursa de la București, sub simbolul „SNG” sunt planificate să înceapă la 12 noiembrie.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deține aproximativ 70% din acțiunileRomgaz, iar 14,9% aparține Fondului Proprietatea.

Ministerul Economiei și Fondul Proprietatea s-au angajat la o perioadă de lock-up (stabilizare) de 180 de zile, după începutul tranzacționării acțiunilor și certificatelor.

Goldman Sachs International și Erste Group Bank, în calitate de Joint Bookrunners, vor reține 13% din veniturile brute obținute de Minister în cadrul ofertei pentru a le utiliza în scopul activităților de stabilizare, pe o perioadă de 30 de zile de la începutul tranzacționării acțiunilor și GDR-urilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?