Statul are excedent bugetar, cheltuielile cu salariile cresc, încasările din TVA sunt în scădere

Statul are excedent bugetar, cheltuielile cu salariile cresc, încasările din TVA sunt în scădere
Publicat: 27/04/2016, 15:50

Încasările din TVA, principala taxă, sunt însă în scădere, din cauza reducerii TVA la alimente (din iulie, anul trecut) și la produsele generale (de la 1 ianuarie).

Impozitul pe profit este în creștere cu 26%, în timp ce accizele au un plus de 6,2%.

Veniturile bugetului general consolidat (bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor sociale) au fost în T1 de 55,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,1% față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 52,6 miliarde lei, în creștere cu 5%, iar cheltuielile salariale au crescut cu 8%.

Vă prezentăm mai jos comunicatul oficial al Ministerului de Finanțe:

Execuția bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei, respectiv 0,4% din PIB, față de 4,9 miliarde de lei, respectiv 0,7% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2015.

1. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 55,6 miliarde de lei, reprezentând 7,3% din PIB, au fost cu 1,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%)și contribuții de asigurări sociale (+5,2%).

În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de aceeași perioada a anului 2015 de 1,7% întrucât au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, cât și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9% aplicată de la 1 iunie 2015. Încasările dinn TVA sunt însă cu 1,9% peste nivelul prognozat aferent trimestrul I 2016, creșterea consumului compensând într-o măsură semnificativă reducerea TVA.

Încasările din contribuții de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care încasările la acest buget sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, datorită creșterii cotei de contribuții de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016. Menționăm, de asemenea, și aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuțiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,0%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 0,7%, în timp ce la impozite și taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 20,4% din cauza amânării cu două luni a termenului de plată a impozitului pe proprietate. Termenul s-a extins până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuință, terenuri și mașini.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 52,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 5,0% față de aceeași perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Cheltuielile de personal au crescut cu 8,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Acestea sunt determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015. Menționăm că în analiza cheltuielilor de personal trebuie ținut cont de faptul că în trimestrul I 2015 s-a plătit prima tranșă aferente plăților drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești în sumă de aproximativ 1,5 miliarde lei.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 2,5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioada a anului precedent cu 6,8% datorită, în principal, majorării cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și a dublării alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Șantierele morții din timpul comunismului. Recordul deceselor îl deține, oficial, Transfăgărășanul
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Alin Oprea, declarații exclusive. Tavi Colen tentativă de viol asupra Minodorei: 'Am intervenit eu'
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Alimentele pe care le poți consuma după ce au mucegăit. Secretul știut de puțini români
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Raed Arafat, anunț cutremurător venit ÎN MIEZ DE NOAPTE: Lovitură pentru milioane de ROMÂNI
Legenda din jurul misteriosului Mr. Pink. Cine este, de fapt, fostul iubit al Monicăi Gabor....
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...