STUDIU. Câți români ar putea fi în șomaj în a doua parte a anului? Violeta Alexandru: Cifrele sunt în evoluție, din păcate una nu favorabilă

STUDIU. Câți români ar putea fi în șomaj în a doua parte a anului? Violeta Alexandru: Cifrele sunt în evoluție, din păcate una nu favorabilă
PRECIZĂRI. Violeta Alexandru: Niciunul dintre muncitorii din Sri Lanka nu a dorit să se întoarcă acasă / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 13/05/2020, 07:55

Aproximativ 500.000 de români ar putea rămâne în șomaj în a doua parte a anului în contextul crizei economice cauzate de pandemia de coronavirus, a declarat Ministrul Muncii citând studii referitoare la această situație. 

Într-o sesiune live pe Facebook în care a răspuns la mai multe întrebări referitoare la afectarea domeniului Muncii, Violeta Alexandru a menționat că, potrivit studiilor, aproximativ jumătate de milion de cetățeni vor fi în șpmaj în a doua parte a anului.

Violeta Alexandru, despre rata de șomaj în România: „Cifrele sunt în evoluție, din păcate una nu favorabilă”

„Cifrele sunt în evoluție, din păcate una nu favorabilă, economia e afectată direct. Sper să găsim soluțiile pentru a-i aduce cât mai repede pe acești oameni în activitate”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a declarat că Guvernul studiază inclusiv posibilitatea unei creșteri a indemnizației de șomaj pentru mai multe categorii vulnerabile precum: tineri absolvenți, persoane cu dizabilități, persoane aproape de pensionare.

Guvernul prelungește șomajul tehnic

„Deocamdată, intenția Guvernului este să prelungească măsura acordării șomajului tehnic după 15 mai atât pentru angajatorii care au angajați cu contractele de muncă suspendate, cât și pentru liber-profesioniști. În primă instanță, va fi o prelungire scurtă, pentru 15 mai – 1 iunie, a măsurii pentru toate categoriile de persoane. Apoi, de la 1 iunie va intra în vigoare un nou pachet de măsuri, iar șomajul tehnic se va aplica în acele sectoare în care va fi menținută restrângerea activității. Între aceste sectoare se numără și industria evenimentelor, spectacolelor, expozițiilor. De asemenea, restaurantele care au spații închise vor fi vizate de măsuri de sprijin și urmează să fie luată o decizie și în privința spațiilor comerciale care vor rămâne închise. Pentru aceste domenii, se va acorda o sumă fixă pentru angajați timp de trei luni, după care sprijinul va scădea gradual, pe măsură ce activitatea respectivelor companii se reia”, a explicat Violeta Alexandru.

Sesiune live de întrebări și răspunsuri.Aștept întrebările dumneavoastră în secțiunea de comentarii.

Publicată de Violeta Alexandru pe Marţi, 12 mai 2020