Studiu GfK: Românii sunt mai încrezători în situația lor economică, dar pesimiști vizavi de șomaj

Redactor:
Cristina Cuncea
Studiu GfK: Românii sunt mai încrezători în situația lor economică, dar pesimiști vizavi de șomaj
Așteptările românilor în ceea ce privește redresarea economică în acest an, dorința de cumpărare și veniturile sunt în creștere, față de anul 2012, dar evoluția șomajului este privită cu mai mult pesimism.

Așteptările românilor în ceea ce privește redresarea economică în acest an, dorința de cumpărare și veniturile sunt în creștere, față de anul 2012, dar evoluția șomajului este privită cu mai mult pesimism, potrivit indicatorilor GfK, scrie Mediafax.

Anul 2013 marchează un nou record pozitiv în ceea ce privește cota de încredere în rândul românilor de la declanșarea crizei economice până în prezent, indicele general măsurat de Barometrul de încredere a consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană atingând o medie anuală de -35, se arată într-un comunicat al companiei de cercetare.

„Încrederea populației va continua să crească, ca urmare a promisiunilor din campaniile electorale la care românii vor fi intens expuși anul aceasta, fapt observat și în anii anteriori în care au fost alegeri. De fiecare dată în aceste perioade, nivelul de încredere a atins cote mai înalte decât media”, a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK România.

Aproape 40% dintre români spuneau luna trecută că situația financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce 13% dintre locuitori credeau că aceasta este mai bună. Situația cunoaște o îmbunătățire față de finele anului trecut, când peste jumătate din populație își vedea finanțele personale deficitare comparativ cu 2012.

În privința perspectivelor financiare, doar 32% au spus de-a lungul anului 2013 că acestea se vor înrăutăți, cea mai bună medie anuală din 2009 până în prezent. De asemenea, 58% dintre cei chestionați afirmă că starea generală a economiei a suferit un regres anul trecut față de 2012.

Cu toate acestea, situația se prezintă mai bine decât în luna decembrie 2012, atunci când 68% dintre români considerau același lucru, cu 10 procente mai mult. Există și români care au văzut o îmbunătățire a situației economice în ultimul an, în vreme ce speranțele pentru 2014 sunt ceva mai ridicate, 18% dintre ei așteptând să le meargă mai bine.

În decembrie 2013, percepția asupra evoluției inflației din ultimul an este mai bună decât în aceeași luna din 2012. Astfel, aproape 7 din 10 români cred că prețurile au fost mai ridicate în comparație cu anul anterior, față de 83% care credeau același lucru în ultima lună a anului 2012.

Singurul indicator care s-a înrăutățit comparativ cu 2012 este cel privind șomajul. Media peșimiștilor în 2013 se situează la două treimi din populație față de 63,5% în 2012. Și procentul optimiștilor s-a micșorat – doar 5% dintre cei chestionați spun că sunt optimiști în privința evoluției ratei șomajului, față de 7% cu un an în urmă.

Atunci când se referă la investițiile în bunuri de folosință îndelungată, numărul celor care considerau în decembrie că nu este un moment bun pentru realizarea acestora este în scădere față de decembrie 2012, 52% dintre români afirmând că nu intenționează să cumpere un obiect important pentru locuință în următorul an, versus 55%.

Și atitudinea față de economisire înregistrează ușoare schimbări în bine – 20% dintre români consideră că este o perioadă propice pentru a pune bani deoparte. În același timp însă, aproape 60% spun că veniturile lor abia reușesc să le acopere cheltuielile curente. Procentul celor care spun că au datorii rămâne constant, situându-se la 19% atât în decembrie 2013, cât și în 2012.

Informațiile provin din Barometrul de încredere a consumatorului, studiu cofinanțat de Comisia Europeană și realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populația României în vârstă de 15 ani și peste, eșantionul fiind de 1.000 de persoane.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Codrin Ștefănescu a făcut ANUNŢUL despre Liviu DRAGNEA! 'Sunt îngrijorat'
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
De ce aleg românii să se vaccineze cu Pfizer: sunt sloturi deschise în mod constant
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Afacerea care a ÎNFLORIT în pandemie. Cum poți face și tu MII DE LEI extrem...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
BM cele mai citite subiecte ale săptămânii: Care este noua ţintă a românilor care au...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide