Studiu GfK: Românii sunt mai încrezători în situația lor economică, dar pesimiști vizavi de șomaj

Studiu GfK: Românii sunt mai încrezători în situația lor economică, dar pesimiști vizavi de șomaj
Publicat: 23/01/2014, 13:12
Actualizat: 31/07/2014, 14:45

Așteptările românilor în ceea ce privește redresarea economică în acest an, dorința de cumpărare și veniturile sunt în creștere, față de anul 2012, dar evoluția șomajului este privită cu mai mult pesimism, potrivit indicatorilor GfK, scrie Mediafax.

Anul 2013 marchează un nou record pozitiv în ceea ce privește cota de încredere în rândul românilor de la declanșarea crizei economice până în prezent, indicele general măsurat de Barometrul de încredere a consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană atingând o medie anuală de -35, se arată într-un comunicat al companiei de cercetare.

„Încrederea populației va continua să crească, ca urmare a promisiunilor din campaniile electorale la care românii vor fi intens expuși anul aceasta, fapt observat și în anii anteriori în care au fost alegeri. De fiecare dată în aceste perioade, nivelul de încredere a atins cote mai înalte decât media”, a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK România.

Aproape 40% dintre români spuneau luna trecută că situația financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce 13% dintre locuitori credeau că aceasta este mai bună. Situația cunoaște o îmbunătățire față de finele anului trecut, când peste jumătate din populație își vedea finanțele personale deficitare comparativ cu 2012.

În privința perspectivelor financiare, doar 32% au spus de-a lungul anului 2013 că acestea se vor înrăutăți, cea mai bună medie anuală din 2009 până în prezent. De asemenea, 58% dintre cei chestionați afirmă că starea generală a economiei a suferit un regres anul trecut față de 2012.

Cu toate acestea, situația se prezintă mai bine decât în luna decembrie 2012, atunci când 68% dintre români considerau același lucru, cu 10 procente mai mult. Există și români care au văzut o îmbunătățire a situației economice în ultimul an, în vreme ce speranțele pentru 2014 sunt ceva mai ridicate, 18% dintre ei așteptând să le meargă mai bine.

În decembrie 2013, percepția asupra evoluției inflației din ultimul an este mai bună decât în aceeași luna din 2012. Astfel, aproape 7 din 10 români cred că prețurile au fost mai ridicate în comparație cu anul anterior, față de 83% care credeau același lucru în ultima lună a anului 2012.

Singurul indicator care s-a înrăutățit comparativ cu 2012 este cel privind șomajul. Media peșimiștilor în 2013 se situează la două treimi din populație față de 63,5% în 2012. Și procentul optimiștilor s-a micșorat – doar 5% dintre cei chestionați spun că sunt optimiști în privința evoluției ratei șomajului, față de 7% cu un an în urmă.

Atunci când se referă la investițiile în bunuri de folosință îndelungată, numărul celor care considerau în decembrie că nu este un moment bun pentru realizarea acestora este în scădere față de decembrie 2012, 52% dintre români afirmând că nu intenționează să cumpere un obiect important pentru locuință în următorul an, versus 55%.

Și atitudinea față de economisire înregistrează ușoare schimbări în bine – 20% dintre români consideră că este o perioadă propice pentru a pune bani deoparte. În același timp însă, aproape 60% spun că veniturile lor abia reușesc să le acopere cheltuielile curente. Procentul celor care spun că au datorii rămâne constant, situându-se la 19% atât în decembrie 2013, cât și în 2012.

Informațiile provin din Barometrul de încredere a consumatorului, studiu cofinanțat de Comisia Europeană și realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populația României în vârstă de 15 ani și peste, eșantionul fiind de 1.000 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”