STUDIU: În ultimii 40 ani 3,5 milioane de români au emigrat; România a pierdut 40-50 mld.euro

STUDIU: În ultimii 40 ani 3,5 milioane de români au emigrat; România a pierdut 40-50 mld.euro
Publicat: 23/05/2012, 12:39
Actualizat: 03/07/2013, 18:02

Peste 3,5 milioane de români au plecat din țară în ultimii 40 de ani, România pierzând astfel 40-50 miliarde euro, bani cheltuiți cu aceștia până la vârsta de angajare, iar limitarea fenomenului trebuie să fie o prioritate pentru Guvern, a declarat Dragoș Roșca, șeful fondului de investiții Gemisa.

„România a pierdut 3,5 milioane de persoane în ultimii patruzeci de ani, într-o nepăsare totală a autorităților, fie că a fost vorba de Ceaușescu, fie de conducerile de după 1989. Am pierdut cetățeni etnici germani, evrei, am pierdut doctori, ingineri, artiști. Aceștia erau oameni tineri, care aveau capacitate demografică și care au plecat să îmbogățească niște țări deja bogate”, a spus Roșca, la prezentarea unui studiu al Fundației Romanian Business Leaders (RBLS), efectuat în parteneriat cu compania GfK.

Reprezentantul Gemisa Investments a afirmat că în această perioadă România a pierdut 40-50 de miliarde de euro.

„Pentru fiecare om statul cheltuie până în momentul în care ajunge la vârsta de angajare circa 10.000 de euro în cazul în care acesta are studii medii, pe educație, transport, servicii sociale etc, și 20.000 de euro pentru o persoană cu studii superioare. România a pierdut astfel în 40 de ani 40-50 de miliarde de euro, în favoarea Italiei, Germaniei, Spaniei, Canadei, Americii, țări bogate toate. Ne chinuim să atragem bani de la UE, dar pierdem miliarde prin plecarea românilor în străinătate. Problema este că noi, ca mediu de afaceri, nu suntem în stare să influențăm Guvernul să ia măsuri să limiteze acest fenomen”, a spus Roșca.

Din studiul Fundației Romanian Business Leaders reiese că una dintre cele mai mari îngrijorări ale antreprenorilor este legată de migrația forței de muncă.