Tănăsescu: Viitorul acord cu FMI poate copia MODELUL POLONEZ

Tănăsescu: Viitorul acord cu FMI poate copia MODELUL POLONEZ
Publicat: 31/07/2012, 17:08
Actualizat: 03/07/2013, 21:04

Viitorul acord cu FMI poate fi unul după modelul polonez, linie de credit permanentă la dispoziția țării, astfel că vizitele delegației Fondului ar urma să fie făcute o dată la șase luni, nu la trei luni, iar țintele vor fi definite diferit, a declarat Mihai Tănăsescu,reprezentantul României la FMI.

„(Încheierea unui nou acord cu FMI, n.r. ) este un lucru bun. Și nu neapărat un nou acord de tip preventiv. Eu cred că România deja după atâția ani de colaborare foarte bună cu Fondul, cu CE, poate să upgradeze, poate să meargă într-o etapă superioară. Să nu uităm că sunt foarte multe țări din Europa, țări campioane, ca să zic așa, cu o economie foarte bună, care au o relație de parteneriat cu Fondul Monetar Internațional și aici mă refer la Polonia. Cred că foarte puțină lume știe că Polonia este într-un acord cu FMI de tipul unei linii de credit permanente la dispoziția acestei țări. Poate și România în momentul de față, după implementarea actualului acord, să treacă într-o etapă superioară și să aibă acest tip de colaborare cu FMI, pe baza unei linii de creditare”, a spus Tănăsescu la RFI.

Înțelegerea ar presupune punerea la dispoziția României a unei sume de bani, în baza unui program și implementării unor ținte bine definite, privind printre altele problemele structurale sau fiscale.

„Ar fi bani care ar sta la dispoziția României, în cazul în care s-ar întâmpla un șoc extern puternic și România ar fi afectată. România ca și în prezent nu va trage acești bani, nu va folosi acești bani. România are capacitatea să se împrumute și să se finanțeze singură de pe piețele interne și externe, nu are nevoie de banii Fondului sau ai Comisiei, dar a avea o ancoră, o bretea de siguranță în eventualitatea unor riscuri externe, este un lucru important și deștept pentru o țară ca România, în momentul de față”, a spus Tănăsescu.

Întrebat care este diferența între acest tip de acord și cel din prezent, Tănăsescu a afirmat că diferența majoră este că vizitele FMI vor fi realizate la șase luni, nu la trei luni, iar țintele vor fi altfel definite, „mult mai larg”, fiind vorba despre o „creștere în calitate a modului de colaborare între România și FMI”.

Tănăsescu va prelua miercuri funcția de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a declarat săptămâna trecută că Guvernul intenționează să încheie cu FMI un nou acord de tip preventiv, probabil cu o durată tot de doi ani, pentru perioada 2013-2015.

„Este prematur să vorbim acum despre sume, dar importantă este decizia de natură strategică vizând un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015”, a spus Georgescu.

O delegație comună FMI, CE și Banca Mondială vine marți la București pentru a discuta cea de-a șasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta și analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că România ar trebui să continue relația de colaborare cu Fondul Monetar Internațional și să mențină și anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituție financiară.

Delegația comună a FMI, Comisiei Europeane și Băncii Mondiale și-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, în săptămâna care urmează referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Participarea la referendum a fost de 46,23%, astfel că nu s-a întrunit cvorumul necesar, de 50% plus unu dintre alegătorii trecuți pe liste. Dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Rezultatele au fost anunțate după centralizarea rezultatelor din 99,97% din secții.

Misiunea FMI se va încheia pe 13 august. Cea de-a șasea revizuire va fi prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocui în vară pe americanul Jeffrey Franks, șeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înțelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

În urmă cu trei săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înțelegere cu România în urma căruia instituția a pus la dispoziție o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu instituțiile financiare internaționale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului