Tariful RCA plafonat pentru transportatori. Ce s-a negociat cu ASF

Tariful RCA plafonat pentru transportatori. Ce s-a negociat cu ASF
Publicat: 15/09/2016, 16:42

Cele câteva suite de mijloace de transport ce blocau Piața Victoriei, protestând împotriva tarifelor mari la RCA, se vor retrage din fața Executivului, după ce organizațiile transportatorilor au ajuns la un numitor comun cu ASF în privința tarifelor medii de referință.

„Trecem de la tarife nesimțite de 12.000 lei la un maxim de 7.500 de lei. Acesta va fi plafonat pentru cele de marfă. Dispar și acele înțelegeri, discrepanțe create artificial de marile companii de asiguratori. Este o mare victorie, nu a mea, a celor care au protestat azi aici, a transportatorilor din 22 de orașe care au ieșit în stradă”, a declarat Augustin Hagiu, președintele FORT.

Potrivit liderilor protestatarilor, mitingul, programat între orele 9.00 și 15.00, ar putea continua și în zilele următoare, până când se va stabili un preț de referință RCA care să convină tuturor actorilor de pe piața transportului. „Mă așteptam să fim chemați la masa rotundă a negocierilor, cu Guvernul, cu ASF. Dacă nu suntem chemați să discutăm, continuăm protestul. Mesajul este că nu plecăm de aici. Continuăm protestul până când se va stabili un preț al poliției RCA de referință pentru totodeauna, nu doar pentru șase luni, așa cum a stabilit Guvernul, ieri, prin ordonanță de urgență. Nu comentez motivele pentru care unele organizații nu s-au raliat protestului nostru”, a declarat Augustin Hagiu, președintele FORT pentru MEDIAFAX.

În Piața Victoriei, transportatorii au adus, la un moment dat, un sicriu pe care au scriu „Transport- RO”, o cruce din lemn legată cu o bucată de hârtie igienică și o coroană: „Sunt simboluri că transportul de la noi este pe moarte. Este inadmisibil să se practice tarife atât de mari la tarifele RCA pentru anumite companii și alte tarife pentru transportatorii mici. De situația de azi depinde afacerea transportatorilor, unii au intrat deja în faliment”, a adăugat Augustin Hagiu.

Dacă unii protestatari veniți tocmai din Suceava la miting nu erau de acord cu expunerea efectelor mortuare ca simboluri ale protestului RCA, alții, care au și aprins lumânări, chiar au forțat cordonul de jandarmi pentru a ajunge la Guvern cu sicriul, crucea și coroana mortuară. În timpul protestului, un polițist care filma desfășurarea de forțe a fost înconjurat de șoferi și condus în afara perimetrului, sub presiunea solicitării să șteargă fișierul cu imagini și a reproșurilor: „De ce ne filmezi?! Nu ai niciun drept?! Ce faci cu imaginile?! Arată-le să vedem dacă ai prins numerele noastre de mașini!”.

La orele 15 protestatarii rămăseseră în Piața Victoriei, însă în număr mai redus. Protestatarii fuseseră chemați la ASF să negocieze pe tema tarifelor RCA, însă discuțiile s-au purtat doar între liderii care nu și-au scos oamenii și mașinile în stradă și reprezentanții ASF. „Noi am negociat tariful de referință și ASF a venit cu propuneri de 1000- 1200 lei pentru un taximetru pe an și 4000 lei pentru un autobuz, 6000 lei pentru un cap tractor. Aceste tarife se vor plafonate, înghețate pentru o perioadă mai lungă de șase luni. Noi de aceea am renunțat la protest, chiar dacă nici noi nu suntem de acord cu faptele ASF, chiar dacă șefii ASF nu ne convin și le-am cerut demisia, ba chiar, săptămâna trecută, DNA a ridicat mai multe dosare de la ASF. Noi am purtat miercuri negocieri la Guvern și ni s-au acceptat 14 puncte din 14 din lista noastră de revendicări. Noi avem 85.000 de mașini și nu am cerut niciunui transportator de la noi să protesteze joi”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Protestul transportatorilor a început la ora 9.00, în fața Guvernului și va dura până la ora 15.00. În Piața Victoriei au fost aduse și zeci de mașini de mare tonaj, camioane, tiruri, dar și taxiuri, care claxonează tot timpul. Președintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, a declarat că o parte din mașini sunt blocate pe șoseaua de centură și la Arcul de Triumf și nu li s-a permis să intre in Piața Victoriei.

Oamenii scandează „Jos Mafia/ Jos Negrițoiu” și au pancarte cu „Negrițoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat și el trebuie arestat”. Deși Guvernul a adoptat o ordonanță prin care este înghețat prețul RCA, transportatorii vor plafionarea tarifelor de referință pentru RCA pe o perioada mai îndelungată, nu pentru 6 luni sau mai puțin și cer demisia lui Misu Negrițoiu.

Transportatorii rutieri organizează joi un protest de amploare care va scoate în stradă 5.000 de vehicule în București și alte 100.000 în țară. Protestul transportatorilor are loc joi în intervalul orar 09.00 – 15.00, în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului Romaniei. Potrivit președintelui COTAR, Vasile Ștefănescu, cererea de autorizare a protestului a fost aprobată de Primăria Municipiului București.

În intervalul orar 05.00 – 07.00, au fost așteptate la protest mai multe vehicule auto din provincie, ce au intrat în Capitală din zonele Autostrada A1 – Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 – Policolor, DN1 – Fântâna Miorița, DN2 – Parcul Plumbuita.

Tot cu ora 05.00, circulația este restricționată pe Șoseaua Kiseleff, de la Piața Arcul de Triumf până la Piața Victoriei și de la Piața Arcul de Triumf până la Piața Presei, circulația fiind permisă pe Strada Arhitect Ion Mincu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Toți șoferii din România, obligați să plătească. Intră în vigoare pe 1 iulie pentru diesel...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×