Tarom a vândut două avioane. Cât a obținut pe aeronavele Airbus A310

Redactor:
Dan Straut
Tarom a vândut două avioane. Cât a obținut pe aeronavele Airbus A310
Tarom va opera un zbor special de repatriere din Beirut
Tarom a vândut două avioane. Cât a obținut pe aeronavele Airbus A310

Werner Wolff, directorul general al Tarom, a declarat că această tranzacție reprezintă „o decizie strategică prin care atragem un profit semnificativ pentru compania noastră, provenit atât din vânzarea efectivă a aeronavelor, cât și din eliminarea costurilor de conservare și întreținere a acestora”.

Potrivit Tarom, activele au fost scoase la vânzare în luna februarie a acestui an, cele două aeronave fiind neoperabile și aflându-se în stare de conservare din septembrie 2016.

Aeronavele Airbus A310 au fost achiziționate de către Tarom în decembrie 1992 și au funcționat în regim comercial până la finalul anului 2016.

„După faza de evaluare a ofertelor și în urma negocierilor purtate, compania aeriană Armenia Arways Aircompany a oferit cel mai avantajos preț, respectiv suma de 5.480.000 de dolari pentru cele două aeronave Airbus A310 și componentele aferente.

„Valorizarea acestor active reprezintă un pas strategic important pentru Tarom, cu atât mai mult cu cât unul dintre obiectivele noastre majore în perioada următoare îl constituie optimizarea costurilor logistice și creșterea performanței businessului Tarom. Această valorizare este oportună nu doar prin prisma ofertei obținute – foarte avantajoasă pentru compania noastră -, ci și prin eliminarea costurilor de conservare și a costurilor aferente lucrărilor de întreținere pentru cele două aeronave, care în doar jumătate de an ajung la peste 9 milioane de dolari”, a mai declarat Werner Wolff.

„Valoarea celor două aeronave a fost amortizată complet la momentul vânzării. Prețul stabilit de evaluator, respectiv 5.472.977,87 USD, a fost ușor depășit de oferta Armenia Airways. Această ofertă este apoximativ dublă în raport cu primele oferte primite de TAROM pe parcursul anului 2017″, se mai arată în comunicatul Tarom.

Decizia de valorificare a aeronavelor Airbus A310 și a componentelor aferente se justifică mai ales prin prisma faptului că pentru operaționalizarea acestora, în vederea reluării zborurilor comerciale, Tarom ar fi ajuns să plătească o sumă aproximativă de 26,5 milioane USD pentru următorii 2 ani.

Tarom operează în prezent pe zborurile externe și interne cu o flotă compusă din 25 de aeronave, dintre care două sunt model Boeing 737-800 Next Generation, recent achiziționate. Compania urmează să continue investițiile în modernizarea și extinderea flotei.

Inchide