TEODOROVICI: ANAF controlează marile companii și pe cele mijlocii. Ne vom uita la felul în care PROFITUL se transferă

Redactor:
Alina Botezatu
TEODOROVICI: ANAF controlează marile companii și pe cele mijlocii. Ne vom uita la felul în care PROFITUL se transferă
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a anunțat, duminică seara, că vor continua verificările Fiscului pe marile companii și cele mijlocii.

„Verificările (ANAF – n.red.) vor continua în special pe companiile mari și mijlocii. Ne vom uita, cu precădere, la felul în care profitul se transferă în afara țării”, a afirmat, duminică seara, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Transferul profiturilor, inclusiv și prețurile de transfer, după cum reiese din declarația ministrului Finanțelor, va fi analizat, pentru că pot ascunde „foarte multe situații incorecte” față de România.

 

„În loc să cumperi din România anumite produse pe care România le are, le produce, le cumperi, și mai scump, din afară. Nu, neapărat, că nu te taxez eu ca stat, dar tu poate-mi distrugi mie, în România, pe cel care face acel produs. Adică-mi distrugi și oferta, pentru că-mi dispare cererea în piață”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai susținut că aceasta este o politică dirijată.

„Nu trebuie să ne ferim, să o ascundem. Pe o parte, la nivel european, marile companii sunt cele care prin guvernele lor, miniștrii lor de finanțe spun trebuie să respectăm regulile, dar în țările cu sucursale impun anumite practici incorecte„, a adăugat Teodorovici.

La finalul anului trecut, ANAF a declanșat două operațiuni de verificare a marilor companii și în portul Constanța, Iceberg și Tomis.

 

ANAF analizează în cadrul operațiunii Iceberg 487 de contribuabili mari și mijlocii, iar după ce analiza de risc va fi finalizată, administrația va trimite controale fiscale în funcție de caz, a anunțat Virgil Pîrvulescu, vicepreședinte ANAF, în cadrul conferinței de taxe a PwC România.

„În cadrul opearțiunii Iceberg este vorba despre contribuabilii care figurează cu cele mai mari riscuri în evidențele noastre. În acest moment avem în analiză 487 de contribuabili mari și mijlocii cu riscuri estimate, unde în funcție de concretizare vom dispune efectuarea inspecțiilor sau nu. Acum lucrăm în zona de analiză de risc”, spune Virgil Pîrvulescu, vicepreședinte ANAF.

În vederea realizării obiectivelor, la nivelul ANAF s-a constituit o echipă de lucru care va iniția verificări fiscale la contribuabilii cu activitate de impact în toate domeniile de activitate economică. Acestea vor avea la bază evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispozițiile Codului de procedură fiscală, precum și a legislației din domeniu, au detaliat reprezentanții ANAF luna trecută.

 

„A fost o înțelegere greșită a faptului că noi ne-am gândit la multinaționale cu această operațiune, însă nu aceasta a fost intenția. Am selectat cu doamna președinte un număr de 50 de inspectori care nu sunt salariații direcției, încă 100 care nu sunt salariații noștri și încă 100 de inspectori antifraudă pentru a ne plia pe riscuri și pentru a putea realiza verificarea”, a spus Pîrvulescu.

Operațiunea se desfășoară în toată țara, iar Fiscul își propune să relocheze resurse în funcție de rezultatul analizelor de risc. „Vom reloca personal din țară în funcție de zonele de risc, că sunt zone din jurul Clujului, sau din jurul Iașului, Constanța. Nu e vorba doar despre București, ci despre toată țara. Scopul nostrum este de a crea un mediu economic corect și toată lumea să plătească impozitele fără abuzuri. La 25 ianuarie anul acesta volumul sumelor a crescut considerabil”, spune vicepreședintele ANAF.

Totodată, Virgil Pîrvulescu, vicepreședintele ANAF, a anunțat în cadrul conferinței anuale de taxe organizată de PwC România că operațiunea Tomis a fost un succes și a fost prelungită dincolo de perioada de 3 luni anunțată inițial.

 

„Prin operațiunea Tomis vrem să verificăm dacă sunt într-adevăr atât de multe probleme generate de mărfurile care intră în portul Constanța. De când a fost începută, numărul operațiunilor vamale în portul Constanța a scăzut cu 43%, dar valoric s-au dublat bazele de impozitare. Ceea ce înseamnă că trebuie continuată, înseamnă că statul își ia banii”, spune Virgil Pîrvulescu, vicepreședinte ANAF.

Operațiunea Tomis reprezintă o acțiune amplă de monitorizare și control a punctelor vamale Constanța Port și Constanța Sud Agigea.

„Operațiunea a fost un succes, de aceea am și prelungit-o dincolo de cele trei luni stabilite inițial”, menționează Pîrvulescu.

 

Operațiunea „Tomis” vizează nu numai verificarea operațiunilor de import, ci și tranzacțiile ulterioare, respective livrarea, utilizarea, consumul pe teritoriul national și livrarea intracomunitară și exportul mărfurilor, conform comunicatului de presă de pe site-ul instituției.

La operațiunea „Tomis” participă peste 100 de inspectori ANAF, se arată în comunicatul emis de Fisc.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Câte neveste a avut de fapt Liviu Vârciu! Nimeni nu știa că a fost căsătorit...
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care,...
Cum a fost amendat un bărbat din Râşnov mort de 2 ani. Detalii incredibile
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompei
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
La ecografia din a 34-a saptamana de sarcina a aparut ceva langa capul copilului. Cand...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Amendă de 1.500 de lei pentru toți românii de la bloc. Greșeala de neiertat care...
Prezentatoare, pusă într-o situație jenantă de regie. E uluitor ce au scris colegii ei pe...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România... O tragedie
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide