The Economist: Singura cifră care contează pentru ieșirea din criză

Redactor:
Alexandra Pele
The Economist: Singura cifră care contează pentru ieșirea din criză
Veștile privind criza datoriilor suverane din zona euro au fost optimiste în ultima perioadă, în special în ceea ce privește negocierile dintre liderii europeni și autoritățile din Grecia, notează publicația The Economist într-un editorial, însă cea mai mare amenințare la adresa redresării economiei europene rămâne șomajul, scriu jurnaliștii străini.

Veștile privind criza datoriilor suverane din zona euro au fost optimiste în ultima perioadă, în special cele referitoare la negocierile dintre liderii europeni și autoritățile din Grecia, notează publicația The Economist într-un editorial. Cu toate acestea, cea mai mare amenințare la adresa redresării economiei europene rămâne șomajul, scriu jurnaliștii străini.

„Grecia pare a fi echipată tehnic pentru a rămâne în zona euro. Chiar și așa, statul elen este în recesiune de cinci ani, iar perspectiva unei creșteri economice solide nu este foarte posibilă până, cel devreme, în 2014. Rata șomajului a trecut de 25% conform celor mai recente date, iar șomajul în rândul tinerilor este de 57%. Posibilitatea tehnică de a rămâne în zona euro nu va conta dacă amărăciunea, furia și frustrarea la adresa economiei îi va determina pe greci să aleagă un guvern care să scoată statul din uniunea monetară”, notează sursa citată.

Dacă se va ajunge la acest scenariu, riscul de contagiune va amenința integritatea zonei euro. Grecia nu este însă singurul stat care poate crea un efect de domino, susțin jurnaliștii străini.

Șomajul este ridicat și în alte state din zona euro. Unu din patru spanioli nu are loc de muncă, iar în Italia șomajul în rândul tinerilor a crescut cu șase puncte procentuale în ultimul an.

„Este suficient ca un singur guvern să decidă că este de ajuns. Cu cât vor exista mai multe state în care o majoritate a forței de muncă este angajată pe posturi pentru care este supracalificată, cu atât mai probabile devin astfel de decizii”, notează sursa.

 

Inchide