TRANSGAZ. Undă verde pentru un nou proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. Lucrările de construcție a magistralei s-ar putea demara după Sărbătorile Pascale

TRANSGAZ. Undă verde pentru un nou proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. Lucrările de construcție a magistralei s-ar putea demara după Sărbătorile Pascale
După Sărbătorilor Pascale vor demara lucrările la conducta de transport gaze naturale Pojorâta - Vatra Dornei
Publicat: 21/03/2020, 13:55
Actualizat: 07/04/2021, 03:06

Executivul Orban decidea miercuri, 18 martie 2020, aprobarea ocupării temporare din fondul forestier naţional a terenului în suprafaţă de 16,8810 ha, de către Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. Mediaş, pentru proiectul de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale „Conductă de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei”.

Potrivit actului normativ, ocuparea temporară a terenului forestier urmează să aibă loc pe toată durata de execuţie şi existenţă în fondul forestier naţional a conductei aferente proiectului de importanță națională în domeniul gazelor naturale „Conductă de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei”, potrivit art. 18 alin.(2) din Legea nr. 185/2016 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

„Societatea Națională de Transport Gaze Naturale «Transgaz» SA Mediaș a achitat în Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, aflat în administrare la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, garanţia pentru ocuparea temporară a terenului prevăzut la art. 1, în suprafață de 16,8810 ha, în cuantum de 3.774.440,00 lei, din care suma de 1.145.821,99 lei a fost achitată cu ordinul de plată nr. 92 din 22.01.2019, suma de 647.444,38 lei a fost achitată cu ordinul de plată nr. 894 din 29.12.2017 și suma de 1.981.173,63 lei a fost achitată cu ordinul de plată nr. 893 din 29.12.2017”, se menționează în Hotărârea de Guvern.

Joi, 19 martie 2020, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, confirma că Transgaz va demara lucrările la conducta de transport gaze naturale Pojorâta – Vatra Dornei, după două hotărâri succesive de guvern aprobate şi necesare pentru realizarea investiţiei.

„A fost adoptată şi a doua hotărâre de guvern care era necesară pentru deblocarea realizării conductei de transport gaze naturale Pojorâta – Vatra Dornei. După ce săptămâna trecută a fost adoptată hotărârea pentru aprobarea listei terenurilor agricole situate în extravilan, Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri, 18 martie, hotărârea privind aprobarea ocupării temporare din fondul forestier naţional a terenului în suprafaţă de 16,8810 ha, de către Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaş, pentru proiectul de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale – Conductă de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei. În acest moment este undă verde pentru a se trece la construcţia magistralei”, a precizat Flutur.

Șeful CJ Suceava a mai adăugat că a discutat cu reprezentanţii Transgaz care l-au asigurat că, odată cu adoptarea acestor hotărâri, ar putea demara lucrările imediat după Sărbătorile Pascale.

Conducta de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei a fost declarată proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, amplasamentul obiectivului fiind situat pe teritoriul administrativ al municipiului Vatra Dornei, respectiv al comunelor Sadova şi Pojorâta.

Darea în funcțiune a magistralei urmează să asigure alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zonă, respectiv Vatra Dornei, Pojorâta, Sadova, Iacobeni, Dorna Arini, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor şi Fundu Moldovei, precum şi a unui număr de aproximativ 35.000 locuitori şi aproximativ 780 de agenţi economici.

Realizarea acestui proiect permite alimentarea zonei cu gaze naturale şi diversificarea surselor de energie pentru zona Pojorâta – Vatra Dornei, prin trecerea de la sistemul de încălzire cu combustibili solizi la sistemul de încălzire pe bază de gaze naturale.

Realizarea conductei de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei este, de asemenea, oportună şi necesară pentru valorificarea activităţilor turistice şi de agrement.

Decizii importante privind capacitățile de export de gaze naturale

În data de 6 martie 2020, Comisia Europeană conferea angajamentelor propuse de Transgaz, în vederea facilitării exporturilor de gaze naturale din România, un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Conform deciziei, societatea urmează să pună la dispoziția pieței capacități semnificative de gaze naturale, în regim de capacități ferme, pentru a fi exportate din România către statele membre învecinate, în special către Ungaria și Bulgaria.

Ca atare, Transgaz s-a angajat să pună la dispoziție capacități minime de export de 1,75 miliarde de metri cubi pe an la punctul de interconectare dintre România și Ungaria (Csanádpalota). Această capacitate este echivalentă cu aproximativ o șesime din consumul anual de gaze naturale al Ungariei.

De asemenea, Transgaz trebuie să pună la dispoziție capacități minime de export la un nivel total de 3,7 miliarde de metri cubi pe an în două puncte de interconectare dintre România și Bulgaria (Giurgiu/Ruse și Negru Vodă I/Kardam). Această capacitate acoperă mai mult de jumătate din consumul anual de gaze naturale al Bulgariei și al Greciei.

Nu în ultimul rând, Transgaz urmează să se asigure că tarifele pe care le va propune autorității române de reglementare în domeniul energiei (ANRE) nu vor diferenția între piața de export și cea internă, evitându-se astfel tarifele de interconectare care fac exporturile neviabile din punct de vedere comercial, precum și să se abțină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucționare a exporturilor.

„Comisia a ajuns la concluzia că versiunea modificată a angajamentelor propuse de Transgaz răspunde preocupărilor identificate în materie de concurență și, prin urmare, le-a conferit acestora un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic”, se menționa la începutul lunii în curs, într-o informare de presă.

Valoare de piață de patru miliarde de lei

În 2019, Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport de gaze, a înregistrat un profit net de 349,4 de milioane de lei, potrivit unui raport remis joi, 20 februarie 2020, Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile din exploatare s-au micșorat uşor, cu doi la sută, până la 1,57 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 13 procente, până la 1,17 miliarde de lei. Astfel, profitul operaţional s-a ridicat la 396,7 milioane de lei, în scădere de la 561,4 milioane de lei în 2018.

Activele totale ale Transgaz au crescut la rândul lor, de la 5 miliarde de lei la 5,7 miliarde de lei.

Compania are o valoare de piaţă la BVB de 4 miliarde de lei.

Acțiunea TGN a încheiat ședința BVB de joi la prețul de 225,00 lei/acțiune, în staționare față de ziua precedentă.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?