UE va reevalua în acest an fracturarea hidraulică și problemele de mediu asociate

UE va reevalua în acest an fracturarea hidraulică și problemele de mediu asociate
Publicat: 20/05/2013, 14:07
Actualizat: 25/06/2013, 19:35

Uniunea Europeană (UE) va reevalua în acest an fracturarea hidraulică și problemele de mediu asociate acestui proces tehnologic, a declarat comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, informează Mediafax, citând MarketWatch.

„Protejarea zonelor unde există apă potabilă și subterană este absolut corectă”, iar UE va analiza mai atent în acest an fracturarea hidraulică, a afirmat Oettinger.

Fracturarea hidraulică, prin care se injectează cantități mari de apă, nisip și chimicale în formațiuni de rocă de șist pentru a extrage gaze, este contestată de organizațiile pentru protecția mediului, care susțin că procesul poate contamina pânza freatică.

Oettinger a afirmat pentru Die Welt că Germania nu ar trebui să renunțe la fracturarea hidraulică.

Germania ar trebui să recunoască potențialul gazelor de șist și să creeze un cadru prin care să permită proiecte demonstrative și teste practice, a spus comisarul european.

„Dacă vom permite teste vom ști mai multe în câțiva ani și vom fi mai bine informați în privința costurilor”, a arătat el.

Germania este îngrijorată în privința impactului fracturării hidraulice asupra mediului, însă guvernul nu vrea ca industria locală să fie dezavantajată economic prin privarea ei de o resursă ieftină de energie.

Premierul landului german Hesse, Volker Bouffier, a declarat pentru Die Welt că, până când riscurile asociate fracturării hidraulice vor fi mai bine înțelese, este necesar un moratoriu pe astfel de tehonologie.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase