ULTIMA ORĂ. Ce se întâmplă cu ratele românilor la bănci / Premierul Orban a făcut anunțul în această seara

Redactor:
Gândul
ULTIMA ORĂ. Ce se întâmplă cu ratele românilor la bănci / Premierul Orban a făcut anunțul în această seara
Guvernul României caută soluții împreună cu BNR

Premierul Ludovic Orban spune că amânarea cu 3-9 luni a plății ratelor la bănci nu este posibilă, deoarece „nu poţi forţa sistemul financiar-bancar să renunţe la venituri fără de care nu poate să funcţioneze normal”.

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că Guvernul discută cu Banca Naţională a României pentru a identifica soluţii pentru românii şi firmele care nu mai au posibilitatea să plătească creditele. Despre amânarea cu trei sau nouă luni a plăţii ratelor, vehiculată în spaţiul public, Orban a spus că „nu se poate aşa ceva”. DETALII despre Ordonanța Militară nr.3 aici

Ludovic Orban a reamintit că Guvernul a adoptat două ordonanţe de urgenţă privind măsuri economice, iar în momentul de faţă pune la punct modul de aplicare, pentru a le simplifica şi pentru a le putea oferi companiilor şi angajaţilor toate formele de sprijin.

„Continuăm activitatea în grupul de lucru economic, continuăm consultarea cu mediul de afaceri, cu reprezentaţii asociaţiilor profesionale, cu reprezentaţii sindicatelor pentru a identifica alte măsuri”, a spus premierul. Orban a anunţat că Guvernul în intensă comunicare cu Banca Naţională şi cu reprezentanţii sectorului financiar-bancar „pentru a identifica cele mai bune soluţii de ajutorare a angajatorilor şi a angajaţilor care au credite, să putem să oferim o gură de oxigen pentru aceşti oameni care sunt într-o anumită situaţie şi poate unii dintre ei nu mai au posibilitatea să plătească credite”.

Premierul a menţionat că Guvernul, în colaborare cu Banca Naţională, va adopta actele normative pentru a coordona măsurile luate de BNR cu măsurile luate la nivel guvernamental. Întrebat despre posibilitatea de amâna cu trei sau nouă luni plata ratelor la bănci, Orban a răspuns că „nu se poate aşa ceva”, deoarece băncile nu pot fi lipsite de venituri pe care nu le pot compensa prin altă modalitate.

„Vreau să vă spun un lucru simplu care trebuie înţeles: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută statul, economia este într-o problemă gravă. Noi trebuie, pe de o parte, să susţinem companiile şi cetăţenii care au probleme, să aibă posibilitatea să îşi rescadenţele creditlee, să amâne plata unor rate. Suntem dispuşi să ne asumăm dobânda. Dar nu poţi forţa sistemul financiar-bancar să renunţe la venituri fără de care nu poate să funcţioneze normal. Aici trebuie să existe un echilibru care să menţină stabilitatea sistemului financiar-bancar, să nu pună băncile în situaţia de lipsă de lichiditate, să le afecteze buna funcţionare. Echilibrul trebuie căutat şi trebuie căutat prin colaborare, prin dialog”, a declarat Orban.

Inchide