Ultimatumul zonei euro pentru Grecia: Aveți șase zile la dispoziție

Ultimatumul zonei euro pentru Grecia: Aveți șase zile la dispoziție
Publicat: 09/04/2015, 17:27

Autoritățile de la Atena au solicitat miercuri seara fonduri europene de urgență, dar li s-a spus că mai întâi trebuie să prezintă lista de reforme care să asigure sustenabilitatea finanțelor publice, au arătat oficiali europeni, relatează Reuters.

„Partea elenă a explicat că situația lichidităților se înrăutățește foarte mult și a făcut apel pentru deblocarea unui sprijin financiar urgent, înainte de reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, de pe 24 aprilie”, a declarat o sursă din zona euro.

Oficialul a adăugat că nimeni nu știe cum poate fi făcut acest lucru și că nu există voință pentru furnizare de sprijin înainte de a vedea un progres în programul de reforme.

Premierul de stânga Alexis Tsipras, ales în ianuarie în baza promisiunii că va renunța la austeritate, nu vrea să accepte reformele din sistemul de pensii și piața muncii, convenite de predecesorul său conservator.

Creditorii Greciei, respectiv zona euro și FMI, se folosesc de avantajul oferit de deficitul de lichidități al Greciei pentru a presa aplicarea reformelor respective.

„În mod evident, tot ceea ce se va întâmpla înainte de 24 aprilie pentru încheierea unui acord, va fi binevenit”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Autoritățile de la Atena au prezentat săptămâna trecută o listă de reforme, de 26 de pagini, dar oficialii zonei euro au spus că lipsesc detaliile și analiza implicațiilor financiare.

Oficialii europeni au spus că încrederea este atât de scăzută încât miniștrii vor dori ca propunerile Greciei să nu fie doar niște promisiuni, ci să fie aprobate de Parlament, înainte de a debloca noi fonduri.

Ministrul elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, aflat joi la Paris, a acuzat zona euro că administrează un medicament toxic țării sale, pe care o lasă fără lichidități.

Grecia a rambursat joi Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 450 de milioane de euro scadentă joi, din împumutul primit de la instituție, în condițiile în care rezervele monetare ale țării continuă să scadă.

Separat, membrii consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene urmează să decidă joi, într-o teleconferință, dacă extind sau majorează asistența de urgență destinată băncilor din Grecia, care de patru luni sunt afectate de retragerile masive de depozite.

Un memorandum secret realizat de Ministerul finlandez de Finanțe, unul dintre cei mai duri creditori ai statului elen, ridică problema scoaterii Greciei din zona euro, dacă nu va reuși să își respecte obligațiile asumate în programul internațional de susținere în valoare de 240 de miliarde de euro.

În documentul de la sfârșitul lunii martie citat de publicația Helsingin Sanomat se arată că Finlanda trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca Grecia să rămână fără bani înainte de sfârșitul lunii iunie.

Această eventualitate ar putea conduce la situația în care „prin acordul tacit al țărilor din zona euro să înceapă un proces care ar avea ca rezultat excluderea Greciei din zona euro”, se arată în memorandum.

Tsipras, aflat în a doua zi a vizitei sale la Moscova, a afirmat într-un discurs la Universitatea din Moscova că Rusia nu poate oferi o soluție alternativă pentru problema datoriilor, în negocierile din zona euro.

Premierul grec a cerut însă Uniunii Europene să reia dialogul cu Moscova, în pofida dezacordurilor referitoare la rolul Rusiei în Ucraina, el afirmând că este imposibil de construit securitatea europeană fără Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?