ULUITOR! Cât este deficitul României pe primele luni din 2020! Florin Cîțu, explicații despre cum s-au cheltuit zeci de miliarde!

Redactor:
Marius Olaru
ULUITOR! Cât este deficitul României pe primele luni din 2020! Florin Cîțu, explicații despre cum s-au cheltuit zeci de miliarde!
ULUITOR! Cât este deficitul României pe primele luni din 2020! Florin Cîțu, explicații despre cum s-au cheltuit zeci de miliarde!

Deficitul bugetar al României pe primele nouă luni ale anului 2020 este de 6,36% din PIB. Sau, ca să fie mai explicit, ministrul Florin Cîțu a dat și cifra oficială: deficit de 67,27 miliarde lei la bugetul statului!

Cu seninătate, ministrul Finanțelor Publice a spus că există o explicație pentru fiecare leu.

ULUITOR! Deficitul României în 2020, o cifră cu nouă zerouri. Explicația lui Cîțu

România trece prin cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. Nu o spun eu, o spun toţi cei care se uită azi la economiile globale. Şi totuşi, tot ei spun, şi din ce în ce mai mulţi vin şi confirmă, România va trece peste această perioadă cu o situaţie mult mai bună decât o estimau toţi analiştii, Comisia Europeană şi alţii. Şi scenariul de bază, revenirea în V, este un scenariu care va fi confirmat şi este confirmat de date. După 9 luni de zile, execuţia bugetară arată un deficit de 6,36% din PIB, sau dacă vreţi în cifre 67,27 miliarde de lei”, a declarat Florin Cîțu într-o conferinţă online.

De unde vine acest deficit bugetar uriaș? Iată ce explicație are Florin Cîțu:

Păi, jumătate, 3,51% din PIB sau 37,12 miliarde de lei, sunt sume care au rămas la agenţii economici. Sunt sume pe care aceştia le-au folosit, care nu au ajuns la buget, dar sunt la companii să le folosească după cum doresc şi au rămas acolo prin facilităţi fiscale sau au ajuns prin investiţii, cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid-19.

Şi avem 16,15 miliarde de lei ca urmare a amânării plăţilor pentru obligaţii fiscale, şi astea le ştiţi, care expirau pe 25 octombrie şi bineînţeles că am prelungit o poarte din aceste facilităţi, 3,22 miliarde de lei sunt TVA restituiţi mai mult decât anul trecut pentru aceeaşi perioadă, ianuarie – septembrie 2019.

Deci, ca să fie şi pe înţelesul socialiştilor. Am eliminat toate acele taxe pe care le-aţi introdus voi, suntem în cea mai mare criză economică şi am reuşit să rambursăm mai mult decât aţi rambursat voi anul trecut TVA cu 3,22 miliarde de lei. Acesta înseamnă că firmele beneficiază de mai mulţi bani”.

ULUITOR! Deficitul României în 2020, o cifră cu nouă zerouri. Pe ce s-au dus banii

Florin Cîțu mai spune că 570 de milioane de lei reprezintă sume aferente bonificaţiilor pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit. Tot pe pe partea de cheltuieli, ministrul a mai menţionat și cel mai mare nivel de plăţi aferente unei luni din anul 2020, respectiv 38,9 miliarde de lei, faţă de o medie lunară de 32 miliarde de lei.

Plăţile cu caracter excepţional legate de Covid se ridică la 10,4 miliarde de lei, din care 6,4 miliarde de lei sumă pentru măsuri active, precum şomaj tehnic şi plata a 41% din salariul brut al angajaţilor menţinuţi în muncă.

ULUITOR! Deficitul României în 2020, o cifră cu nouă zerouri. Ce investiții s-au făcut

Referitor la investițiile făcute, Florin Cîțu susține că au atins un nivel record: „Sunt deja 30 de miliarde de lei cheltuiţi la 9 luni de zile pentru investiţii. Este cea mai mare sumă din ultimii 10 ani şi mai am două informaţii importante. Este mai mult decât s-a cheltuit în tot anul 2016, adică 28,7 miliarde de lei”.

Totodată, ministrul Cîțu a menţionat şi câteva dintre proiectele care au fost finanţate de la bugetul de stat: reabilitarea liniei de cale ferată Curtici – Simeria, legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni, Drumul Expres Craiova – Piteşti, Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, podul suspendat peste Dunăre de la Brăila.

VIDEO | Ultima filmare cu Diego Maradona în viaţă: ”Este sfâşietoare” Un vecin a surprins...
S-A SINUCIS chiar de ziua mamei, vedeta TV. ŞOC şi groază, în România
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Cum ești furat la bancomat. Românii cu card și cont bancar trebuie să știe asta
Dosarul Tudorache, vechi de 4 ani: 21 de întâlniri între intermediar şi denunţător, bănuieli de...
ANAF vinde mașini de lux la prețuri de nimic. Un BMW X5 costă doar 1.500...
S-A SINUCIS chiar de ziua mamei, vedeta TV. ŞOC şi groază, în România
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Alertă după o descoperire TERIBILĂ pe o autostradă ÎNGHEȚATĂ din Siberia. „MONSTRUOS este puțin spus”
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Cine va fi premier în locul lui Orban. Numele surpriză: nu te-ai fi așteptat la...
Când va lua sfârșit pandemia? ”Mama” Polidinului a dat un RĂSPUNS ȘOCANT. Doar așa putem...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Ultim oră! Care este starea de sănătate a actorului Gheorghe Visu
Inchide