Un accelerator din tehnologie „codat de România” este finanțat de BCR. CEO: Poate deveni un brand de țară

Un accelerator din tehnologie „codat de România este finanțat de BCR. CEO: Poate deveni un brand de țară
Publicat: 25/03/2019, 13:19
Actualizat: 25/03/2019, 20:13

Pentru a fi incluse în Acceleratorul BCR-InnovX, s-au înscris peste 200 de firme, din care juriul a selectat 54. Cele din urmă au participat la evenimentele Fast Track Days, unde și-au prezentat ideile de afaceri în fața juriului. La data de 23 martie, 17 firme finaliste au participat la Selection Day, dintre care au fost alese cele zece start-up-uri câștigătoare care au început Bootcamp-ul, desfășurat între 25 martie și 14 iunie 2019.

Această primă cohortă a acceleratorului este dedicată start-up-urilor, cu cifră de afaceri între 100.000 de euro și 1 milion de euro, care dezvoltă soluții și produse inovatoare prin tehnologie.

Cele zece companii selectate sunt: AlphaBlock (blockchain), BOX2M (tehnologii IoT), KFactory (Tehnologii IoT și machine learning), KPEYE (platforma dedicată IMM-urilor), Maillon (platformă LendTech), Modex (Blockchain), Mo”Real Universe (platformă pentru experiențe Augmented Reality), Product Lead (soluție e-commerce), Sigtree (servicii integrate de Smart Home) și Wise Voice (dezvoltator de chatbot și asistent vocal).

Acceleratorul BCR-InnovX este structurat în trei etape: Start-ups, cea de-acum – zece microîntreprinderi care au avut, anul trecut, o cifră de afaceri între 100.000 de euro și 1 milione de euro și/sau care au atras o finanțare cuprinsă între 100.000 de euro și 1 milion de euro în ultimul an, iar cifra de afaceri se poate cumula cu cea al altor companii cu care formează un grup în accepțiunea legislației IMM-urilor; Grinders – zece studenți și/sau tineri antreprenori la început de drum, care au înregistrată o microîntreprindere, o întreprindere socială sau asociație/fundație pe teritoriul României (persoană juridică sau persoană fizică autorizată) în orice sector tehnologic, iar cifra de afaceri pe ultimul an este sub 100.000 de euro; Scale-ups – cinci companii dezvoltate (IMM-uri), care au înregistrat în 2018 o cifră de afaceri între 1 milion de euro și 2,6 milioane de euro, iar cifra de afaceri se poate cumula cu cea al altor companii cu care formează un grup în accepțiunea legislației IMM-urilor.

Juriul acceleratorului a fost format din: Alexandru Mihailciuc (Global Head of Pre-sales UiPath), Daniel Dumitrescu (Unicorns Scout InnovX), Diana Dumitrescu (Programme Manager InnovX), Silviu Florea (Senior Fintech Developer Compensis), Andrei Bogdan Mihăescu (Senior Developer ADP), Mădălina Hagima (Partener de conducere Hristescu & Partners), Bogdan Hristescu (Director Regional Euronet), Delia Olteanu (Creditare Micro BCR) și Gabriel Pralea (Regional Corporate Director BCR). Aceștia vor fi o parte din mentorii Bootcamp-ului BCR-InnovX dedicat start-up-urilor, alături de experți internaționali în accelerarea afacerilor.

„Am avut multe > și toate au rezultat în urma interacțiunilor cu ceilalți antreprenori. Câteodată este nevoie doar de o discuție de 5 minute cu cineva care a avut o experiență similară, care poate să salveze ani de zile de mers într-o direcție greșită”, a spus Bogdan Mănoiu, fondatorul InnovX.

Acceleratorul BCR-InnovX este un proiect realizat în parteneriat cu Uipath, Startup Grind in partnership with Google for Startups, Mindspace și European Center for Services Investments and Financing (ECSIF).

Toate start-up-urile din program vor învăța, prin expertiza ECSIF, să acceseze de la Bruxelles granturi pentru inovare cu valori de 50.000 de euro și își vor susține prezentările în cadrul conferinței Startup Grind din Londra.

„Alături de partenerii din proiect, credem în dezvoltarea României prin inovații în tehnologie și credem că «Imaginat de România, Codat de România sau Creat de România» poate deveni un brand de țară. Mă aștept, totodată, să accelerăm noi înșine ca business, prin înglobarea unor soluții fintech selectate în accelerator și prin inovarea instrumentelor financiare de investiții în start-up-uri”, a spus Sergiu Manea, CEO al BCR.

BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice, dar banca nu a dorit să menționeze valoarea investiției și nici valoarea burselor pe care le vor primi start-up-urile.

De asemenea, Mănoiu a susținut că start-up-urile din InnovX nu vor trebuie să cedeze acceleratorului o parte din acțiuni, așa cum se întâmplă la start-up-urile din străinătate. Primele acceleratoare de tehnologie au apărut acum circa 12-13 ani în Statele Unite și Marea Britanie, intențiile fiind de a-i învăța pe antreprenorii din tehnologie să nu scrie doar cod, ci să facă produse utile unui public cât mai larg.

Printre cele mai cunoscute accelaratoare de tehnologie globale sunt: Y Combinator 9, care i-a susținut, printre aproape 2.000 de start-up-uri, pe Airbnb, Dropbox, Stripe, Reddit, Twitch, Coinbase și Weebly; 500 Startups, care a depășit 1.700 de start-up-uri susținute; Startupbootcamp, care, spre deosebire de primele trei ce sunt americane, a fost fondat la Londra, acum mai bine de zece ani, iar între timp s-ar extins global, formând propria rețea (Singapore, Mexico City, Mumbai, Dublin, Dubai și Amsterdam); Start-Up Chile, care a fost creat chiar de statul chilian.

De asemenea, alături de Y Cominator 9, unul dintre cele mai de succes acceleratoare este tot unul american, Techstars, care, până anul trecut, atrăsese aproape 1.600 de start-up-uri, dintre care peste 1.000 de succes și a căror valoare cumulată depășea 8 miliarde de dolari.

BCR dispune de o rețea de 21 de centre de afaceri și 20 de birouri mobile dedicate companiilor și 509 unități retail localizate în majoritatea orașelor din întreaga țară cu peste 10.000 de locuitori. Pe piața tranzacțiilor bancare, BCR dispune de o rețea națională de ATM – peste 2.000 de bancomate/multifuncționale, precum și servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking și E-commerce.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?