Un bucureștean din Sectorul 1 a stabilit un record nedorit. Pentru ce trebuie să plătească statului 100.000 de euro

Un bucureștean din Sectorul 1 a stabilit un record nedorit. Pentru ce trebuie să plătească statului 100.000 de euro
Publicat: 19/02/2014, 12:21
Actualizat: 08/08/2015, 20:17

În total, în 2013, 86.369 de bucureșteni nu și-au plătit dările către stat, taxe, impozite locale sau amenzi, având conturile poprite, recordul fiind în sectorul 4, unde 55.000 de contribuabili au conturile blocate pentru că nu și-au achitat obligațiile restante. În topul datornicilor urmează sectorul 1 cu 19.922 de conturi poprite, sectorul 6 cu 10.435, sectorul 3 cu 1.000 și sectorul 5 cu 12.

Din totalul contribuabililor persoane fizice, pe sectoare, restanțele la plată pentru anul 2013 sunt în Sectorul 1 de 26%, în Sectorul 3 de aproximativ 18% , în Sectorul 4 de 14%, în sectorul 5 de 20%, iar în sectorul 6 de 33%.

Anul trecut, peste 3.700 de bucureșteni care nu și-au achitat dările locale și având amenzi neplătite au fost declarați de fisc insolvabili, direcțiile de taxe locale stabilind că aceștia nu au nici venituri și nici bunuri ce ar putea fi executate silit pentru recuperarea prejudiciului. Între acestea se numără și persoane care practică prostituția. „Anul trecut o prostituată a avut amenzi de un miliard de lei vechi, pe care nu avea cum să le plătească. A fost declarată persoană insolvabilă”, a declarat pentru gândul reprezentantul unei direcții de taxe locale.

Totalul încasărilor din taxe și impozite locale raportate de cele cinci sectoare a fost anul trecut de 220 de milioane de euro, la care s-au adăugat amenzi încasate de aproximativ 7 milioane de euro. Ponderea cea mai mare o dețin amenzile auto.

Gândul a solicitat date privind taxele și impozitele locale de la toate cele șase sectoare din Capitală, însă până la publicarea articolului primăria Sectorului 2 nu a furnizat datele solicitate.

Pentru recuperarea datoriilor, fiscul poate recurge la măsura blocării conturilor persoanelor fizice. Executarea silită se declanșează prin comunicarea somației însoțită de titlul executoriu debitorului persoană fizică, în condițiile art. 44 din O.G. nr. 92/2003, privind Codul de procedură fiscală, republicată. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației contribuabilii nu achită debitul, se continuă măsurile de executare silită prin poprire.

„Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau juridice se înființează de organul de executare, printr-o adresă care va fi comunicată terțului poprit. Totodată, va fi înștiințat și debitorul despre înființarea popririi, prin adresă”, ne-au precizat reprezentanții direcției taxe locale.

Cele mai mari datorii

În Sectorul 1, cele mai mari debite pentru care a fost instituită atât măsura de executare prin poprire, cât și alte măsuri de executare au fost două, unul de 464.005 lei reprezentând amenzi contravenționale întocmite în baza Legii nr.61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și una de 118.615 lei, reprezentând impozit pe clădiri și teren.

În Sectorul 3, cea mai mare datorie la stat a unei persoane fizice pentru care s-a apelat la poprire a fost de aproximativ 80.000 lei, în timp ce în Sectorul 4, cea mai mare datorie la bugetul local a unei persoane fizice pentru care s-a apelat la poprire în 2013 a fost de 127.717 lei.

Cea mai mare sumă pentru care s-a emis poprire în Sectorul 6 pentru persoane fizice a fost de 62.247 lei, reprezentând impozit auto, iar în Sectorul 5 cea mai mare datorie la bugetul local a unei persoane fizice este de 6.955 de lei, potrivit datelor primite de gândul.

Circa 220 de milioane de euro, încasate din taxe locale în 2013

Valoarea totală a taxelor și impozitelor locale plătite în 2013 la cinci din cele șase sectoare din Capitală a fost de circa 969 milioane de lei, aproximativ 220 de milioane de euro, reiese din datele obținute de gândul.

În Sectorul 1, încasările totale pentru anul 2013 au fost 383,7 milioane de lei, în creștere cu 4% față de anul precedent.

În Sectorul 3, valoarea totală încasată din taxe locale plătite în anul 2013 a fost de 208 milioane lei, cu 6% mai mult decât în 2012, când au fost de 196 milioane lei.

În Sectorul 4 valoarea totală încasată din taxe și impozite a fost de 135,25 milioane lei, în creștere cu 1,01% față de 2012 când au fost 134,3 milioane lei, iar în Sectorul 5, de 85,7 milioane lei, cu 6,4 mai mare ca anul precedent.

În Sectorul 6 suma totală încasată din impozite și taxe locale, în anul 2013, a fost de 157,2 milioane lei, iar în anul 2012 de 156,9 milioane lei.

Cinci primării din București au încasat din amenzi 7 milioane de euro

Cinci primării din București au încasat anul trecut din amenzi în total aproximativ 32 de milioane de lei (7 milioane de euro), ponderea cea mai mare, de peste 80%, având-o amenzile auto.

Astfel, în Sectorul 1 valoarea totală încasată din amenzi aplicate persoanelor fizice în 2013 a fost de 862.646 lei. Amenzile auto au deținut cea mai mare pondere din total, respectiv 82%.

În Sectorul 3, valoarea totală încasată din amenzi aplicate persoanelor fizice în 2013 a fost de 13 milioane de lei, iar înSectorul 4 – a fost de 9,18 milioane lei, cea mai mare pondere fiind amenzile persoanelor fizice. În Sectorul 5, suma totală încasată din amenzi a fost de 103.780 lei.

În Sectorul 6, suma totală încasată din amenzi aplicate persoanelor fizice în anul 2013 a fost de 8,24 milioane de lei, dintre care 5,7 milioane de lei au fost amenzi de circulație

Majorări de întârziere de 10,6 milioane de euro

Majorările de întârziere calculate de cele cinci primării de sector care au răspuns solicitării gândul au totalizat circa 47,5 milioane de lei, echivalentul a 10,7 milioane de euro.

În Sectorul 1, valoarea totală a majorărilor de întârziere în anul 2013, calculate pentru neplata impozitelor și taxelor pentru persoane fizice, este în cuantum de 11,5 milioane lei, iar în sectorul 3 de aproximativ 12,5 milioane de lei.

În Sectorul 4, majorările de întârziere au fost de 17,25 milioane de lei, în timp ce în Sectorul 5 penalizările au atins 107.965 lei.

ÎnSectorul 6, valoarea estimată a majorărilor de întârziere în anul 2013, aplicate pentru neplata de impozite și taxe locale, a fost de 6,27 milioane de lei.

Peste 3.700 de persoane, declarate insolvabile anul trecut

Un număr de 3.717 persoane din București au fost declarate insolvabile în 2013 de către cinci direcții de taxe locale, respectiv din sectoarele 1,3, 4, și 6.

„Unele dintre persoanele declarate insolvabile sunt prostituate. Anul trecut, o prostituată a avut amenzi de un miliard de lei vechi, pe care nu avea cum să le plătească. A fost declarată persoană insolvabilă”, a declarat pentru gândul reprezentantul unei direcții de taxe locale.

În Sectorul 1, în anul 2013 au fost declarați în stare de insolvabilitate 381 de debitori.

„În conformitate cu art. 176 alin.1 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare: „este insolvabil debitorul ale cărui venituri sau bunuri urmăribile au o valoare mai mică decât obligațiile fiscale de plată sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile”, ne-au precizat reprezentanții primăriei Sectorului 1.

Numărul de persoane declarate insolvabile in 2013 în Sectorul 3 este de 15.

În Sectorul 4 în 2013 au fost declarate insolvabile 522 de persoane.

Cele mai multe persoane declarate insolvabile, care nu au venituri și nici bunuri, sunt în sectorul 6. ÎnSectorul 6, numărul persoanelor declarate insolvabile în anul 2013 a fost de 2.799. Motivul pentru care s-a luat această decizie a fost că „nu au venituri sau bunuri urmăribile”, potrivit primăriei Sectorului 6.

O situație diferită este în Sectorul 5, unde anul trecut nici o persoană nu a fost declarată insolvabilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”