Un nou scandal la Londra. Mai mulți traderi sunt cercetați pentru manipularea dobânzilor. Cum ar putea fi afectați românii cu credite în dolari sau franci elvețieni

Un nou scandal la Londra. Mai mulți traderi sunt cercetați pentru manipularea dobânzilor. Cum ar putea fi afectați românii cu credite în dolari sau franci elvețieni
Publicat: 03/11/2013, 16:01
Actualizat: 20/03/2019, 20:09

Traderi valutari de top de la unele dintre cele mai mari bănci din lume au fost trimiși în concediu, în urma unei investigații a autorităților britanice privind o posibilă manipulare a referinței LIBOR, dobândă relevantă și în România, la acordarea creditelor în dolari sau franci elvețieni. Persoanele în cauză sunt suspectate că ar fi manipulat ratele de schimb valutar prin intermediul unor camere de chat online, scrie Wall Street Journal.

LIBOR-ul reprezintă o dobândă medie a împrumuturilor în valută între bănci, dobândă folosită drept referință de către numeroase instituții financiare monetare, printre care și băncile comerciale din România. Evoluția LIBOR-ului are un impact direct asupra costurilor unui credit pentru populație. O majorare a referinței se traduce prin dobânzi mai ridicate la creditele în dolari sau în franci elvețieni accesate de persoanele și companiile din România.

Cei peste 10 traderi implicați în cel mai recent scandal privind manipularea dobânzilor la valută sunt din New York, Londra și Tokyo. Ei ar proveni de la cinci bănci de top, printre carfe Barclays, UBS și Citigroup.

În cadrul investigației au fost descoperite mai multe mesaje și conversații purtate de acești traderi în camere online de chat având nume precum „cartelul” sau „clubul bandiților”. În cadrul acestor discuții, traderii ar fi împărtășit între ei, deci competiției, informații „sensibile” despre piață, glumind totodată despre posibilitatea de a influența ratele de schimb, au explicat surse apropiate anchetei.

Având în vedere amploarea pe care o ia investigația, autorității de reglementare din Marea Britanie, două bănci, respectiv Barclays și UBS, au angajat avocați specializați în drept penal pentru a-i reprezenta pe traderii implicați în aceste discuții, respectivii traderi fiind totodată trimiși în concediu.

Plecarea bruscă a acestor traderi reprezintă o problemă în sine pentru piețele financiare internaționale, în contextul în care la Londra se desfășoară 41% din activitatea valutară din lume, dar și pentru că trei dintre traderii trimiși acasă sunt foști sau actuali membri ai comitetului pentru supravegherea pieței valutare din cadrul Băncii Angliei.

Ancheta vine la puțin timp după ce un scandal similar s-a încheiat cu plata unor penalități de circa 3,5 miliarde de euro de către un grup format din cinci dintre cele mai mari bănci din lume.

Ce este LIBOR-ul și câți români sunt afectați

LIBOR, o abreviere de la London Interbank Offered Rate, reprezintă rata dobânzii de pe piața londoneză interbancară, mai exact, dobânzile pe care le aplică principalele bănci din lume pentru creditele în valute precum lira sterlină, euro, dolarul american sau francul elvețian.

LIBOR se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă practicate de mai multe bănci mari. Băncile care contribuie la formarea LIBOR sunt Bank of America, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Barclays Bank, BNP Paribas, Citibank, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan Chase, Lloyds Banking Group, Rabobank, Royal Bank of Canada, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Bank, Norinchukin Bank, Royal Bank of Scotland și UBS.

În România, LIBOR intră în costul de finanțare al unui credit în valută străină, cu excepția împrumuturilor în euro. Mai exact, una dintre componentele care formează dobânda unui credit în franci elvețieni sau în dolari este referința LIBOR.

La nivelul lunii septembrie, soldul creditelor acordate persoanelor fizice în alte valute, în principal în dolari și în franci elvețieni, se ridica la echivalentul a 11,9 miliarde de lei, în scădere cu 12,6% față de anul anterior, când acesta înregistra un nivel de 13,6 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Totodată, soldul creditelor în franci, dolari și alte valute decât euro acordate companiilor atingea în septembrie echivalentul a 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 14,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?