Unde călătoresc cel mai mult românii. TOPUL DESTINAȚIILOR

Unde călătoresc cel mai mult românii. TOPUL DESTINAȚIILOR
Publicat: 05/06/2012, 15:31
Actualizat: 30/01/2019, 13:47

Destinațiile care au atras cei mai mulți români anul trecut au fost Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania și Franța, iar circulația către cele mai multe dintre acestea a crescut față de 2010, potrivit statisticilor oficiale ale țărilor respective.

Anul trecut, românii au făcut aproape 4,5 milioane de călătorii în primele zece țări aflate în topul preferințelor, respectiv Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia, Austria, Marea Britanie, Grecia, Germania, Franța și Croația.

Statisticile nu arată clar distribuția călătoriilor, pentru nu toți au plecat pentru turism, ci și pentru afaceri, vizite la prieteni sau rude, cumpărături sau chiar pentru consultații medicale.

Bulgaria a devenit în ultimii ani destinația preferată de călătorii a turiștilor români, atrași în special de litoralul Mării Negre. Mai nou, și prețurile accesibile din stațiunile montane bulgărești, dar și calitatea serviciilor încep să atragă români.

Deși au mers anul trecut în țara vecină 1,49 milioane de români, doar 336.000 au stat două sau mai multe nopți, restul petrecând o singura noapte. Aceștia din urmă sunt, în majoritatea cazurilor, fie ajunși cu mici afaceri în Bulgaria, fie în tranzit spre Grecia sau altă destinație.

Pe locul doi ca număr de turiști este un alt vecin al Bulgariei, Grecia, cu 1,1 milioane de persoane. Bulgaria a mai fost vizitată anul trecut și de aproape 860.000 de turci, 837.000 de germani, 470.000 de ruși, 307.000 de englezi, 290.000 de polonezi și 182.000 de francezi. În 2010 au fost în Bulgaria 1,44 milioane de români, iar pe locul doi s-a situat tot Grecia, cu un milion de turiști.

În total, Bulgaria a primit anul trecut 8,7 milioane de turiști străini, față de 8,37 milioane în 2010.

„Bulgaria este atractivă pentru români datorită accesului facil, se ajunge repede cu mașina, iar prețurile sunt mult mai accesibile decât pe litoralul românesc. Hotelurile pregătesc oferte speciale mai ales pentru sejururi mai mari de patru nopți. Week-end-urile în stațiunile bulgărești sunt la prețuri avantajoase și nu se vând la tarife de recepție, pentru a se stimula sejururile de lunga durată. Cu cât stai mai mult, cu atât se îmbunătățește oferta”, spune Ana Goicea, consultant în turism la agenția Cocktail Holidays, specializată în outgoing.

Faptul că românilor le place să-și facă vacanțele aproape de casă o demonstrează și statisticile ungare, care arată că această țară a găzduit peste 1,1 milioane de turiști români anul trecut, dintre care 174.000 au stat mai mult de patru nopți, iar ceilalți au ales sejururi mai scurte, de 1-3 nopți.

În total, Ungaria a fost vizitată în 2011 de 10,2 milioane de turiști străini, dintre care cei mai mulți au fost germani (aproape 2,3 milioane de persoane). Locul doi este ocupat de români, mai mulți decât austriecii (965.000) sau slovacii (600.000). În 2010, Ungaria a primit 9,5 milioane de turiști străini, prima poziție fiind ocupată tot de germani (2,2 milioane), urmați de austrieci (935.000) și români (912.000).

În 2009, Ungaria a fost vizitată de nouă milioane de persoane, dintre care 2,1 milioane de germani, 922.000 de austrieci, 720.000 de români și 610.000 de polonezi.

Românii merg, printre altele, în Ungaria pentru shopping, pentru că este, încă, mai ieftin decât în România, dar și pentru wellness. Este vorba în mod deosebit de cei de pe frontiera de vest.

Mulți dintre românii care merg la schi sau shopping la Parndorf, în Austria, preferă să înnopteze în Ungaria, pentru că este mai ieftin. Budapesta atrage și ea români pentru programe scurte de 1-2 nopți. Nu trebuie ignorat faptul că mulți români pleacă în vacanțe în străinătate zburând de pe aeroportul din Budapesta, iar dacă unii dintre aceștia stau chiar și o singură noapte în Ungaria, în statistici apar ca turiști. Acestora li se adaugă cetățenii români de etnie maghiară care merg în concediu în Ungaria împreună cu rudele sau prietenii de acolo.

Potrivit statisticilor italiene, în această țară au mers în 2010 peste 435.000 de turiști români, care au stat 1,8 milioane de nopți, adică o medie de patru nopți de persoană. Cifrele au crescut față de anul precedent cu 12%.

Statisticile italiene, care nu prezintă cifre pentru anul 2011, sunt contestate de unii turoperatori români, care consideră rezultatele exagerate și cred că în realitate numărul turiștilor este ceva mai mic. Explicația ar fi că dacă unii dintre românii care și-au vizitat rudele sau au căutat de muncă au dormit cel puțin o noapte într-un hotel din Italia au fost înregistrați în statistici ca fiind turiști.

Italia atrage însă destul de mulți români atât iarna, în stațiunile renumite de schi Cortina D´Ampezzo și altele din Tirolul de Sud, dar mai ales vara, în stațiunile de pe litoral, începând cu Caorle, Bibione, Lido di Jesolo sau Rimini.

Trebuie reținut ca factor de atractivitate pentru sejururile în Italia numărul mare de conexiuni de zbor low-cost care leagă această țară de multe orașe românești.

Chiar dacă avem litoralul nostru, românilor le place din ce în ce mai mult la mare dacă au și servicii all inclusive. Din acest motiv, anul trecut au plecat în Turcia 390.000 de români, cu 10% mai mulți decât cei 355.000 ajunși în 2010. În 2009 au mers 367.000 de români, cu 3% mai puțin față de 2010. Tot în Turcia și-au petrecut vacanțele anul trecut 4,8 milioane de turiști germani, în creștere cu 10%, și 3,5 milioane de ruși, cu 12% mai mult decât în 2010.

Chiar și numărul celor din Republica Moldova ajunși în stațiunile din această țară a depășit 100.000, în creștere cu 5%, iar bulgarii s-au dus în număr de aproape 1,5 milioane, mai mult cu 4% față de anul precedent.

În total, turcii au avut în 2011 aproape 31,5 milioane de turiști, cu 10% mai mult decât în anul precedent.

„Turcia este îndrăgită de români pentru calitatea și complexitatea serviciilor pentru all inclusive. Raportul este foarte bun între serviciile oferite și preț. Se pretează foarte bine pentru vacanțele comode, de odihnă și refacere. Grupul țintă este reprezentat de familiile cu copii, grupuri de prieteni și tineri în luna de miere. În 2012 am facut o suplimentare de locuri pentru această destinație. Constatăm creșterea atât a numărului de turiști, cât și a prețului mediu pe pachet cumpărat”, a afirmat Ana Goicea.

Ea a spus că în acest an capacitatea contractată de agențiea pe care o reprezintă a crescut cu 37%, iar gradul de ocupare până la sfârșitul lunii mai este de 60%. „Cu alte cuvinte, la ora actuală am vândut aproape toată capacitatea de anul trecut”, a spus reprezentantul agenției de turism.

Austria este, alături de Ungaria, una dintre puținele țări din zonă care nu au mare, dar intră în preferințele românilor. Austria a avut anul trecut 23 de milioane de turiști străini, în creștere cu 4,6%. Din România au venit aproape 276.000 de turiști, cu 5,5% mai mulți decât în anul precedent.

Germania ocupă primul loc în topul statelor furnizoare de turiști, cu aproape 11 milioane, în creștere cu 2%. Peste 1,6 milioane de olandezi au vizitat Austria anul trecut, în creștere cu aproape 2%, rată de creștere aproximativ similară cu acea a italienilor, care au ajuns la aproape 1,1 milioane de vizitatori.

„Numărul turiștilor români care se duc în Austria este în creștere, având în vedere că această țară alocă sume importante pentru promovarea în România. Practic fură majoritatea românilor cu bani care ar putea merge la schi în România”, spune Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45.

Românii merg în Austria atât iarna la schi, în aproape toate regiunile, cât și vara, pentru lacuri, wellness și city-break. Nu trebuie omis turismul de week-end al românilor cu bani care se duc la shopping în Viena. Zonele cele mai vizitate sunt, alături de Viena, Tirolul, Kärnten și Salzburg.

Un numar relativ important de români vin ca pacienți sau însoțitori care stau în hoteluri pe durata unor controale sau tratamente medicale, care nu exclud, chiar în caz de internare, și cazarea la hotel pentru pre sau postcontrol.

Aproape 260.000 de români au mers anul trecut în Marea Britanie, față de 223.000 în 2010 și de 193.000 în 2009. Marea Britanie a primit în total, anul trecut, aproape 30,7 milioane de turiști străini, în creștere față de cei 29,8 milioane înregistrați în anul precedent.

Cei mai mulți turiști străini în Marea Britanie anul trecut au venit din Franța (3,6 milioane), Germania (2,9 milioane) și Statele Unite (2,8 milioane).

Circulația românilor în regat a crescut ușor în trimestrul al treilea al anului trecut, ceea ce indică existența unui segment sigur de persoane care vin în perioada de vară pentru turism.

În preferințele românilor domină detașat Londra, atat ca destinație turistică, cât și de shopping. În rest se constată o distribuție aproape liniară a circulației și chiar cifre identice pentru trimestrul al doilea al anilor 2010 și 2011, ceea ce conduce la concluzia unui trafic constant, care de regulă este generat de călătorii având ca scop business-ul sau interesul de serviciu.

Mai sunt românii care merg în vizite la rude sau prieteni, sau își vizitează copiii aflați la studii. Există un interes turistic special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, și aici Londra domină din nou. Exceptând Anglia, românii mai călătoresc în scop strict turistic în Irlanda și, mai puțin, în Scoția.

O altă țară preferată pentru litoralul său este Grecia, unde au ajuns anul trecut aproape 224.000 de turiști români, în scădere cu 13% față de 2010, când au călătorit aproximativ 258.000 de persoane.

Per total, însă, numărul turiștilor străini în Grecia a crescut anul trecut cu 9,5%, până la 16,4 milioane de persoane. Cel mai mare furnizor de turiști pentru Grecia este Germania, cu 2,2 milioane de persoane, urmată de Marea Britanie, cu 1,7 milioane de turiști. Din Rusia au ajuns anul trecut în stațiunile grecești 738.000 de persoane, în creștere cu 63%, iar din Italia au venit 938.000 de vizitatori, cu 11% mai mult decât în anul precedent.

Chiar dacă anul trecut a scăzut fluxul de turiști români spre Grecia, din cauza imaginii degradate a acestei destinații, în acest an au apărut pe piață multe pachete la preturi mici și o serie de oferte speciale. Din acest motiv, turoperatorii specializați pe această destinație anunță creșteri pentru prima parte a acestui an.

Germania a primit anul trecut peste 170.000 de turiști români, în creștere cu 15% comparativ cu 2010. La un număr de 465.400 de înnoptări, rezultă că șederea medie a unui turist român în Germania a fost de 2,7 zile.

Germania este preferată de românii care au interese economice și de business, cei în tranzit spre alte destinații de vacanță și/sau spre țări de domiciliu temporar, cum ar fi țările nordice sau Marea Britanie. Există și un turism al participanților la diverse congrese, seminarii etc.

Germania atrage însă și turiști propriu-ziși în marile orașe precum Berlin, München (pentru festivalul Oktoberfest), Nürnberg, Stuttgart și Frankfurt. Germania are multe expoziții, parcuri tematice și tehnice cu care atrage, de asemenea, un anumit număr de români. Accesul este facilitat de existența unor conexiuni de zbor bune.

Franța a înregistrat în 2010 aproape 105,5 milioane de turiști, dintre care 29,5 milioane au fost străini. Peste 103.000 de români au ajuns în vacanțe în Franța în 2010 (în creștere cu 17%), iar media înnoptărilor a fost de 2,5.

Franța a fost vizitată de aproape 3 milioane de germani, 2,7 milioane de belgieni și un număr similar de italieni, dar și de aproape 2,2 milioane de spanioli. Recordul, însă, îl dețin turiștii din Marea Britanie, al căror număr s-a apropiat de 5,3 milioane. Cei mai mulți dintre turștii români (36%) s-au cazat la hoteluri de două stele, 26% au stat la trei stele și 23% s-au cazat la o stea. Doar 15% și-au permis hoteluri de patru sau cinci stele.

În 2009, Franța a fost vizitată de 103,7 milioane de turiști, dintre care 28,7 milioane de străini. Dintre aceștia, români au fost doar 89.000.

Turiștii români preferă city break-urile la Paris, Disneyland-ul, circuitele care includ Paris și Valea Loarei, dar și Coasta de Azur. Pe perioada verii se menține cererea pentru sejururile pe riviera franceză datorită zborurilor directe operate de compania Tarom pe ruta București-Nisa.

În Croația au fost 9,9 milioane de turiști străini în 2011, cu 9% mai mulți comparativ cu anul precedent. Potrivit ultimelor date disponibile ale autorității statistice din această țară, anul trecut au venit aproximativ 63.000 de turiști români, în creștere cu 10% față de 2010. Majoritatea românilor au ales stațiunile de la Marea Adriatică.

Dintre cei care au vizitat această țară în 2011, cei mai mulți au fost germani (peste 1,6 milioane), urmați de italieni și sloveni, fiecare cu peste un milion de persoane. Croația a mai fost vizitată și de aproape 900.000 de austrieci și mai mult de 600.000 de cehi.

Cehia a avut în 2010, potrivit ultimelor statistici oficiale, 12,2 milioane de turiști, dintre care 6,3 milioane străini. Numărul românilor a depășit 50.700, față de 48.300 cu un an în urmă. În 2009 și numărul turiștilor, în total, a fost mai mic – sub 12 milioane, iar străinii au depășit cu puțin 6 milioane.

În 2010, cei mai mulți turiști care au vizitat Cehia au provenit din Germania (1,4 milioane), pe locurile următoare situându-se britanicii (370.000), italienii (aproape 360.000), polonezii (340.000) și rușii (330.000).

Cehia este pentru mulți români o țară de tranzit. Există însă și turism în interes de serviciu și business. Strict turistic, românii sunt interesați de Praga, dar și de Karlovy Vary.

Printre destinațiile aflate în top se numără și Spania, însă statisticile spaniole nu conțin informații despre turiștii români.

„În anul 2012, până în aprilie, Bulgaria crește cu 53% la număr de turiști, Turcia cu 15% (aici creșterea e mai mică și din cauza creșterii prețurilor), iar Grecia crește cu 24%, cel puțin deocamdată, pentru că o serie de turiști care preferau această destinație se reorientează pe Grecia din același motiv al creșterii de prețuri pe Turcia. Numărul turiștilor în Italia crește cu circa 12%, iar cererea pentru Spania stagnează, pentru că nu se mai cer așa de mult programele de seniori, care au adus creșteri mari anul trecut”, a spus Lucia Morariu, proprietarul agenției de turism Eximtur.

Ea a adăugat că în acest an tendințele și locurile fruntașe „se cam păstrează”, cu posibile efecte negative viitoare privind Grecia, dar acest lucru se va înâmpla doar dacă va fi afectat turismul, atât ca preț, cât și din punct de vedere al calității serviciilor.

„Este de așteptat ca, dacă se stabilizează situația din punct de vedere politic, Egiptul și Tunisia să revină printre destinațiile externe de top pentru români”, a afirmat Morariu.

Statistica românească arată că anul trecut România a avut 7 milioane de turiști (sosiri în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, și 21,6% (1,5 milioane) turiști străini, ponderi apropiate de cele din anul 2010. Chiar dacă ambele categorii au înregistrat creșteri anul trecut, nivelul este atât de scăzut încât cifrele nu le provoacă bucurii decât celor care vor să le exploateze politic.

Pe de altă parte, o creștere a numărului de români care călătoresc în străinătate nu înseamnă neapărat ridicarea nivelului de trai. Poate fi și un răspuns la prețurile mari și serviciile proaste practicate în stațiunile autohtone.

Top 10 destinații pentru turiștii români:

1. Bulgaria – 1.490.000 de turiști (2011)

2. Ungaria – 1.100.000 de turiști (2011)

3. Italia – 435.00 de turiști (2010)

4. Turcia – 390.000 de turiști (2011)

5. Austria – 276.000 de turiști (2011)

6. Marea Britanie – 257.000 de turiști (2011)

7. Grecia – 224.000 de turiști (2011)

8. Germania – 170.000 de turiști (2011)

9. Franța – 103.000 de turiști (2010)

10. Croația – 63.000 de turiști (2011)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ