Unde caută Europa gaze de șist după succesul SUA

Unde caută Europa gaze de șist după succesul SUA
Publicat: 26/11/2012, 21:24
Actualizat: 05/02/2016, 23:45

Reglementările de mediu și testele dezamăgitoare au ținut în loc valorificarea zăcămintelor de gaze de șist din Europa, dar răspunsul la succesul înregistrat de SUA în acest domeniu s-ar putea afla în Algeria, care oferă facilități fiscale pentru încurajarea activităților de explorare.

Algeria, cel mai mare exportator african de gaze, dispune deja de conducte pe sub Marea Mediterană către Spania și Italia, relatează Bloomberg.

Statul nord-african se află deja în negocieri cu Exxon Mobil în legătură cu proiecte de explorare a gazelor de șist, a declarat Ali Hached, consilier al ministrului Energiei și Minelor, Youcef Yousfi.

Eni, Royal Dutch Shell și Talisman Energy au semnat deja contracte de explorare a gazelor de șist cu Algeria, iar facilitățile fiscale pentru dezvoltarea acestor zăcăminte urmează să fie aprobate în Parlament în următoarele câteva săptămâni.

Algeria deține rezerve recuperabile de gaze de șist de 231 mii de miliarde de metri cubi, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, suficiente pentru aprovizionarea întregii Uniuni Europene timp de un deceniu și care valorează la prețurile actuale 2.600 de miliarde de dolari.

Creșterea producției de gaze în nordul Africii, dacă va fi posibilă, va oferi Europei o alternativă la gazele livrate de grupul rus Gazprom.

Încercările Europei de dezvoltare a rezervelor de gaze de șist au eșuat. Parlamentul Franței a interzis folosirea metodei de fragmentare hidraulică din cauza temerilor că această tehnologie riscă să polueze apele potabile.

Marea Britanie a sistat activitățile de explorare, specialiștii investigând legătura între foraje și cutremure.

În Polonia, unde guvernul dorea dezvoltarea acestor zăcăminte pentru creșterea independenței energetice față de Rusia, testele inițiale au fost dezamăgitoare.

În deșertul algerian, riscurile de forare sunt mai mici, iar grupul italian Eni a început deja să aplice metoda fragmentării pentru explorarea zăcămintelor, în timp ce Talisman și Shell intenționează să înceapă la rândul lor lucrările.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase