UNDE VA AJUNGE CURSUL LEU-EURO

Publicat: 17/12/2012, 17:18
Actualizat: 21/03/2019, 06:08

În doar 10 zile, de la începutul procedurii de suspendare a președintelui Traian Băsescu, cursul leu/euro a crescut cu 2,24% ajungând vineri, 13 iulie, la nivelul maxim istoric de 4,5495 lei/euro. Un record a fost înregistrat și în cazul cursului leu/dolar, care a crescut la un nivel istoric de 3,7274 lei/dolar.

Dacă în cazul majorării cursului față de moneda unică europeană efectele se resimt la toate importurile din zona euro și nu numai, dar și la bunurile și serviciile ale căror prețuri sau tarife sunt exprimate în această monedă, cotația slabă a leului față de dolarul american se va resimți în special în prețul produselor energetice.

„Este evident că există o legătură între situația politică și evoluția cursului, dar nu se poate stabili în ce proporție situația politică a participat la această devalorizare”, a declarat pentru gândul consultantul financiar Aurelian Dochia.

El susține însă că o evoluție similară a fost înregistrată și în cazul altor monede din zonă care s-au devaloritat și ele în ultima perioadă.

Consultantul financiar este de părere că deprecierea leului vine pe un fundal mai vechi, tendința sa de devalorizare începând cu câteva luni în urmă, dar fiind însă accentuată de schimbările apărute pe scena politică în ultima vreme.

„Pentru majoritatea românilor este îngrijorătoare o tendință de devalorizare foarte accentuată. Cei care au credite în euro sunt afectați în mod direct”, ne-a mai explicat Dochia care susține însă că și cealaltă parte a populației va fi afectată de depreciere. „Se vor vedea efectele în prețuri”, este de părere consultantul financiar care consideră că prețul combustibilului va fi primul care va crește, el fiind urmat treptat și de alte prețuri care se vor alinia la acest trend.

Dacă unii dintre specialiștii din domeniu, printre care se numără și ministrul de Finanțe Florin Georgescu, fost prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), susțin că evoluția cursului leu/euro este datorată factorilor externi, alții sunt de părere că hotărârile luate în ultima perioadă la nivel politic sunt cele responsabile pentru deprecierea leului.

gândul vă prezintă, pas cu pas, analiza cursului leu/euro în funcție de schimbările apărute la nivel politic începând de luni, 2 iulie, până vineri, 13 iulie.

Pe data de 2 iulie, odată cu anunțul de revocarea din funcție a Avocatului Poporului Gheorghe Iancu și odată cu cererea de schimbare a șefilor celor două camere ale Parlamentului, cursul leu/euro a crescut la 4,4496 lei/euro, față de 4,4494 lei/euro, cât se înregistra vineri, 29 iunie.

Click pentru a mări

Sursă: gândul.info

O zi mai târziu, pe data de 3 iulie, leul s-a depreciat cu 0,02%, ajungând la valoarea de 4,4505 lei/euro, pe fundalul schimbărilor realizate în fruntea Parlamentului României. În aceea zi Vasile Blaga, fostul președinte al Senatului, a fost demis cu 70 de voturi „pentru” și o „abținere”. El a fost înlocuit de liderul USL Crin Antonescu, singurul candidat la această funcție, care a reușit să obțină 73 de voturi „pentru”, devenind prin această hotărâre cel de-al doilea om în stat.

Roberta Anastase a fost demisă, de asemenea, din funcția de șef al Camerei Deputaților, cu 160 de voturi „pentru”, cei de la USL invocând în cadrul cererii de revocare grave încălcări ale regulamentului. Ea a fost înlocuită de Valeriu Zgonea, fost deputat PSD, care a obținut 161 de voturi „pentru” și a fost singurul candidat la șefia Camerei Deputaților.

Demiterea lui Gheorghe Iancu a avut loc și ea pe data de 3 iulie, fiind realizată cu 236 de voturi „pentru”. Locul său a fost luat de Valer Dorneanu.

FOTO: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto

Pe fundalul depunerii cererii de suspendare a președintelui Traian Băsescu la Biroul Permanent, pe data de 4 iulie, și pe fundalul ordonanței de urgență conform căreia magistrații Curții Constituționale nu vor mai avea dreptul de a se pronunța asupra constituționalității Regulamentelor Parlamentului, cursul leu/euro a atins un nou maxim istoric, mai exact de 4,4715 lei/euro, crescând astfel în doar două zile cu aproape 0,5%.

Reprezentanții BNR au intervenit indirect în piață, încercând să încetinească deprecierea monedei naționale prin vânzări de euro. Deprecierea a fost cauzată, la acea vreme, de ordine de cumpărare care au fost plasate de către investitori străini pe fondul situației tensionate de pe scena politică.

În aceeași zi, ministrul de Finanțe Florin Georgescu a declarat că evoluția cursului leu/euro se datorează „factorilor conjuncturali externi” și nu a situației politice din România. „Din punct de vedere economic am realizat toți parametrii privind defitul bugetar și cheltuielile publice”, a mai explicat atunci fostul prim-viceguvernator BNR.

Dealerii valutari explicau, de asemenea, că investitorii străini se așteaptau ca situația României să devină similară cu cea traversată de vecinii unguri unde deprecierea forintului, datorată de întreruperea acordului cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), a dus ulterior la apariția instabilității economice.

Situația din România a fost sesizată și de către oficialii europeni. Astfel, Viviane Reding, vicepreședintele Comisiei Europene și-a exprimat îngrijorarea la adresa „atacurilor recente la independența Curții Constituționale a României”, prin intermediul rețelei de socializare Twitter.

Joi, 5 iulie, rata de referință a BNR ajuns la nivelul de 4,4796 lei/euro pe fondul citirii în cadrul ședinței din plen a cererii de suspendare a președintelui Traian Băsescu, pe fondul sesizării magistraților Curții Constituționale de a da avizul consultativ asupra documentului într-un interval de 24 de ore și pe fondul modificării legislației privind referendumul, printr-o ordonanță de urgență, pentru ca șeful statului să poată fi demis prin votul a 50% plus unu din numărul celor prezenți la urne, nu prin votul a 50% plus unu din numărul alegătorilor înscriși pe liste.

După analizarea propunerii de suspendare a președintelui, judecătorii Curții Constituționale au respins, vineri, 6 iulie, cinci dintre cele șapte acuzații aduse de liderii USL lui Traian Băsescu. Câteva ore mai târziu, șeful statului a fost suspendat din funcție.

La acel moment, cursul leu/euro a depășit pragul psihologic și a ajuns la nivelul de 4,5142 lei/euro.

Reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat, încă o dată, îngrijorările legate de situația din România, punând accent pe acțiunile luate în cazul instituțiilor independente din țară, cum ar fi Curtea Constituțională, Jose Manuel Barroso informându-l personal pe premierul Victor Ponta de acest lucru printr-o discuție telefonică.

Trei zile mai târziu, pe data de 9 iulie, rata de referință leu/euro și-a păstrat tendința ascendentă, ajungând la nivelul de 4,5275 lei/euro, în creștere cu 1,75% față de data de 2 iulie. În aceeași zi, cei nouă judecători ai Curții Constituționale și-au prezentat, printre altele, deciziile legate de suspendarea lui Traian Băsescu și de revocarea din funcție a foștilor șefi ai celor două camere ale Parlamentului, Roberta Anastase și Vasile Blaga.

Liderul USL Crin Antonescu a preluat mandatul de președinte interimar al României pe data de 10 iulie. În ciuda așteptărilor, cursul leu/euro de la această dată a scăzut pentru prima oară, la nivelul de 4,5206 lei/euro, după șase zile în care înregistrase un trend ascendent continuu.

FOTO: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

Motivul pentru care cotația leu/euro era cu 0,69 bani mai mică decât ultimul maxim istoric înregistrat cu doar o zi în urmă, a fost, potrivit dealilor, acela că reprezentanții BNR ar fi intervenit indirect în piață. „Cel mai probabil BNR intervine din nou indirect în piață, astfel încât la fixing să anunțe un curs mai mic. Având în vedere că se tranzacționează volume reduse, specifice unei ședințe obișnuite de vară, nu cred că i-ar fi greu să ducă cursul în jos și nici măcar nu trebuie să vândă volume mari. Datele privind inflația nu cred că au influențat cursul, pentru că leul se aprecia dinainte și pentru că după publicarea datelor nu a fost o mișcare notabilă”, explica un dealer.

Miercuri, 11 iulie, a urmat vizita la Bruxelles a premierului și întâlnirea lui cu Martin Schulz, președintele Parlamentului European, care a criticat deciziile luate de Ponta. În urma reuniunii, prim-ministrul și-a schimbat părerea legată de modul în care urmează să se realizeze referendumul demiterii lui Traian Băsescu și a anunțat că se va respecta decizia Curții Constituționale.

Tot miercuri, președintele suspendat al României a ținut primul discurs din campania electorală în care a declarat că acțiunile reprezentanților USL au fost unele „necinstite” și că ei vor „să-și legitimeze reflexele totalitare” pe data de 29 iulie, când va avea loc referendumul.

„Nu este cinstit ceea ce a făcut USL, să ai ca obiectiv acapararea integrală a instituțiilor statului și punerea lor la dispoziția partidului. Prin acest referendum USL vrea să-și legitimeze reflexele totalitare. Ei au rămas ancorați în modul de a guverna din vremea lui Iliescu și Năstase”, a declarat, miercuri, Băsescu.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

Cursul leu/euro a atins un nou maxim istoric la aceeași dată, ajungând la 4,5237 lei/euro, iar costul asigurării datoriilor României (CDS) pe o perioadă de cinci ani a înregistrat o majorare cu 4,41 puncte procentuale.

O serie de analiști și de investitori citați de către Bloomberg a anunțat, de asemenea, miercuri, că lupta politică dintre Băsescu și Ponta va duce la creșterea costurilor de finanțare ale României și la continuarea deprecierii monedei naționale. Discuțiile dintre cei doi au dus, de asemenea, și al creșterea temerilor investitorilor cu privire la respectarea disciplinei fiscale a României, în 2013.

Pe 12 iulie oficialii Uniunii Europene și-au exprimat încă o dată îngrijorările legate de situația din România și i-au cerut premierului restabilirea puterii Curții Constituționale și nominalizarea unui mediator care să aibă susținerea tuturor partidelor politice.

Și Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, și-a făcut publică, joi, preocuparea legată de situația din ultima perioadă din România, în principal, cea legată de statul de drept și de independența justiției.

Rata de referință a BNR a ajuns, joi, la 4,5252 lei/euro, cu 0,23 de bani mai puțin decât la începutul săptămânii în curs, când s-a înregistrat maximul istoric de 4,5275 lei/euro. Un record a fost observat și în cazul cursului leu/dolar. Dealerii au susținut că BNR a continuat să intervină în piață în vederea temperării deprecierii monedei naționale.

În cadrul unui discurs susținut, în aceeași zi, la evenimentul „Mugur Isărescu și invitații săi” organizat pe tema „Probleme actuale ale creșterii economice, inflației și cursului de schimb”, guvernatorul Mugur Isărescu a ținut să sublinieze faptul că intențiile BNR în piață nu sunt altceva decât niște operațiuni de schimbare a valutei împrumutate, de pe piețele externe, de reprezentanții Ministerul Finanțelor.

El a mai menționat și că factorii politici, care „aud sau nu aud ce vorbim aici”, sunt cei care trebuie să tragă concluziile corespunzătoare.

O zi mai târziu, pe data de 13 iulie, cursul leu/euro a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 lei/euro, iar specialiștii în domeniu susțin că există posibilitatea ca trendul său ascendent să continue și în perioada următoare. „Evoluțiile sunt determinate de factori care sunt întâmplători”, ne-a mai declarat Dochia. „Poate să fie pur și simplu o declarație cea care să afecteze evoluția cursului”, a mai adăugat consilierul financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee