Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă intră în pregătiri pentru retehnologizare. Cu cât va fi prelungită viața reactorului

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă intră în pregătiri pentru retehnologizare. Cu cât va fi prelungită viața reactorului
Unitatea 1 de la CNE Cernavodă / Sursa: Nuclearelectrica
Publicat: 07/03/2023, 16:12
Actualizat: 07/03/2023, 16:15

Nuclearelectrica, care produce peste 18% din energia din țară are o pondere de 33% din producția totală de energie fără CO2 din România, a făcut un nou pas în cadrul proiectului de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare CNE Cernavodă printr-un nou acord cu grupul SNC-Lavalin, care este singura organizație care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global.

Societatea Națională Nuclearelectrica SA a anunțat, marți, un nou pas din proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavodă prin selectarea companiei Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin (TSX: SNC), pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU® al Unității 1 de la Cernavodă, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia, pentru a sprijini obiectivele de securitate energetică și de decarbonizare ale României.

Nuclearelectrica funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013. Sucursala CNE Cernavodă exploatează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Ce presupune acordul semnat

Acordul se întinde pe o durată de doi ani și are o valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari. Conform reprezentanților companiei de stat, SNC-Lavalin va efectua în cadrul acestul acord servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

„Retehnologizarea Unității 1 face parte din angajamentul Nuclearelectrica de a contribui la reenergizarea României prin energie curată, cu costuri reduse și disponibilitate 24/7. Suntem mândri să valorificăm cei 26 de ani de expertiză nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță și productivitate, să lucrăm alături de specialiști internaționali de top și să finalizăm acest proiect strategic pentru securitatea energetică a României, pentru obiectivele de decarbonizare și pentru noua generație de specialiști”, declară Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Potrivit reprezentanților Nuclearelectrica, personalul specializat din cadrul diviziei nucleare canadiene a SNC-Lavalin va efectua lucrările de inginerie de proiectare și achiziție necesare pentru a executa modificările de proiectare și recomandările rezultate în urma evaluării SNC-Lavalin a stării de funcționare, realizată recent împreună cu Ansaldo Nucleare,  ca parte a retehnologizări Unității 1.

În plus, vor fi proiectate noile infrastructuri și clădiri care sunt necesare la fața locului pentru a susține activitățile de retubare a reactorului. De asemenea, în cadrul proiectului, SNC-Lavalin va lucra cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasica a centralei, continuând parteneriatul pe termen lung dintre companii. Alte organizații partenere Sargent and Lundy, CITON și GE (General Electric) Steam Power, care vor furniza servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unității 1.

„Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu SNC-Lavalin, Ansaldo Nucleare, Sargent and Lundy, CITON si GE (General Electric) Steam Power ca profesioniști de top în industrie, și suntem dornici să avansăm proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, care va oferi României încă 30 de ani de energie curată in banda. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local si al statului, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

Conform companiei, SNC-Lavalin este singura organizație care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington și Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) și Argentina (Embalse). Expertiza nucleară pe întregul ciclu de viață a companiei și experința în ceea ce privește proiectarea inițială a reactorului, modificările de proiectare, precum și exploatarea prelungită și extinderea duratei de viață, vor fi valorificate pentru a maximiza rezultatele pentru activitatea de pre-proiect a CNE Cernavodă.

„Munca noastră de lungă durată la Cernavodă este un exemplu al modului în care ne operaționalizăm angajamentul de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oamenii săi”, a comentat Ian L. Edwards, președinte și director general al SNC-Lavalin. „Această prelungire a duratei de viață va oferi multor generații viitoare de români securitate energetică, energie eficientă din punct de vedere al costurilor și va permite României să beneficieze în continuare de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioane de tone pe an, pe care reactoarele CANDU de la Cernavoda au realizat-o”, a adăugat oficialul.

Etapele de renovare a Unității 1

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Proiectul de retehnologizare a Unității 1, inițiat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiența și practica internațională în domeniu.

Faza I a Proiectului de retehnologizare a fost inițiată ca urmare a Hotărârii nr. 9/28.09.2017, prin care acționarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavodă. Faza I, desfășurată în perioada 2017-2022, a constat în: Demonstrarea capacității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa mai mult de 210.000 de ore la puterea nominală, cel puțin până la sfârșitul anului 2026, finalizarea scopului lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare, precum și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022, odată cu aprobarea de către Adunarea Generală a Acționarilor a Studiului de Fezabilitate și a deciziei de investiție. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde de euro.

Faza a II-a, începută în februarie 2022, se va desfășura până în 2026 și are în vedere următoarele activități principale: Asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unității 1; Negocierea și acordarea contractelor de inginerie, achiziție și construcție (EPC); Achiziționarea de echipamente cu ciclu lung de fabricație; Evaluarea, pregătirea și programarea activităților ce urmează a fi desfășurate; Obținerea avizului Comisiei Europene – articolul 41 din Tratatul Euratom; Obținerea tuturor autorizațiilor și aprobărilor necesare pentru demararea proiectului.

Faza a III-a, care se va desfășura în perioada 2027-2029, începe cu oprirea Unității 1 și constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unității 1 în cadrul instalațiilor unității, precum și repunerea în funcțiune a acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viață de 30 de ani, după anul 2029, conform comunicatului companiei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?