Uniunea Europeană va intensifica reziliența energetică / Statele membre, inclusiv România, îndemnate să accelereze tranziția ecologică

Uniunea Europeană va intensifica reziliența energetică / Statele membre, inclusiv România, îndemnate să accelereze tranziția ecologică
Publicat: 25/10/2023, 07:15
Actualizat: 25/10/2023, 11:38

Uniunea Europeană trebuie să continue acțiunile de consolidare a rezilienței energetice, să intensifice competitivitatea industrială și să susțină investițiile în energii ecologice, arată un raport elaborat de Comisia Europeană, recomandând statelor membre, inclusiv României, să reducă dependența de energii fosile și să accelereze tranziția energetică.

Raportul despre ”Starea Uniunii Energiei” constată că Uniunea Europeană ”a reacționat colectiv și eficient” la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și la transformarea în arme a resurselor energetice, ”prin accelerarea tranziției spre energie curată, prin diversificarea surselor de aprovizionare și prin economisirea energiei”.

Conform raportului, Uniunea Europeană a redus cu 3% în 2022 emisiile de gaze cu efect de seră, iar, comparativ cu nivelurile din 1990, emisiile poluante au scăzut cu 32,5%.

De asemenea, în cadrul eforturilor de consolidare a rezilienței energetice, Uniunea Europeană a diminuat dependența de combustibilii fosili din Rusia, prin eliminarea treptată a importurilor de cărbune, prin reducerea cu 90% a importurilor de petrol și prin scăderea importurilor de gaz natural.

Volumul stocurilor de gaze în Uniunea Europeană a atins nivelul de 95% înaintea iernii 2022-2023, iar, în momentul de față, nivelul este de 98%.

În 2022, Uniunea Europeană a atins un record în privința producției de energie prin panouri fotovoltaice, iar 39% din necesarul de electricitate a fost produs din surse regenerabile.

”Uniunea Europeană trebuie să continue să asigure energie accesibilă și sigură pentru locuințe și să intensifice competitivitatea industrială și economică, prin stimularea investițiilor în energii ecologice”, subliniază raportul Comisiei Europene.

România, îndemnată să accelereze tranziția ecologică

Țările Uniunii Europene sunt îndemnate să implementeze angajamentele asumate prin Planurile Naționale în materie de Energie și Climă.

Comisia Europeană constată că ”energiile fosile continuă să joace un rol substanțial” în combinația surselor de asigurare a necesarului energetic al României.

”Energia regenerabilă joacă un rol important în eliminarea dioxidului de carbon din sistemul energetic al României. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura că energia regenerabilă va juca un rol mult mai important în combinația națională a resurselor energetice”, subliniază Comisia Europeană.

Datorită producției semnificative de gaz natural, România este mai puțin expusă gazului rus decât alte state membre UE, constată Comisia Europeană. România este al doilea cel mai mare producător de gaz natural din Uniunea Europeană după Olanda, reușind să genereze până la 80% din necesarul de gaze.

Comisia Europeană recomandă României să reducă dependența de combustibili fosili și să accelereze tranziția spre energie curată, prin implementarea rapidă a sistemelor de energie regenerabilă și prin optimizarea capacităților rețelelor, astfel încât să permită intrarea pe piață a unor unități suplimentare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Noi dispute între UE și SUA / Decizia lui Biden privind limitarea investițiilor în China afectează și companii europene

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia