Unul din patru români nu înțelege problemele legate de bani. Cât de bine se pricep să-și administreze finanțele

Unul din patru români nu înțelege problemele legate de bani. Cât de bine se pricep să-și administreze finanțele
Publicat: 17/07/2012, 17:00
Actualizat: 17/07/2012, 17:00

În numai doi ani, procentul românilor cu un nivel foarte redus de înțelegere a problemelor legate de bani aproape s-a triplat, de la 8% în 2010, la circa 21% în prezent, reiese dintr-un studiu realizat de ING, a noua cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor și a șasea în ceea ce privește profitul consemnat anul trecut.

Mai mult, profilul „începătorilor”, respectiv al persoanelor care au cunoștințe financiare elementare, dar întâmpină dificultăți în a le utiliza, s-a diminuat ușor. Cu toate acestea, per total, aproape 90% dintre români au un nivel redus de educație financiară, cu 11% mai mult decât acum doi ani.

Grecii, pe de altă parte, sunt cel mai bine informați cu privire la chestiunile legate de bani, aproape un sfert dintre eleni încadrându-se în categoriile „mediu” și „avansat” de cunoștințe financiare. În rândul olandezilor, procentul este de 22%, în timp ce la maghiari este de 15%, iar la cehi de 14%.

Cu 12% dintre respondenți în categoriile „mediu” și „avansat” de cunoștințe privind finanțele personale, românii și bulgarii se plasează la mijlocul clasamentului european, înaintea polonezilor (11%), slovacilor (6%), spaniolilor (cu 9%) și turcilor (7%).

Evaluarea abilităților financiare s-a făcut pe baza unui test cu 13 întrebări, axat pe patru direcții: viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodărie, economisire și investiții.

Românii au întâmpinat cele mai mari dificultăți la întrebările legate de economisire, dar s-au descurcat foarte bine la chestiunile legate de economisirea pentru pensie. Circa 86% dintre respondenți au răspuns corect la aceste întrebări.

„În practică, observăm totuși că există un decalaj ridicat în transformarea acestor cunoștințe într-un comportament financiar sănătos de utilizare a instrumentelor de planificare pe termen lung: doar 21% dintre români dețin un plan de pensie și 20% un cont de economii”, susține Carmen Soare, Director de Marketing, ING Asigurări de Viață.

Aproape jumătate dintre românii se consideră „vizionari financiari”

În ceea ce privește atitudinea față de risc, modul în care sunt luate deciziile, nivelul de cunoaștere a produselor financiare și atitudinea față de bani, un test de auto-evaluare realizat de ING a identificat patru „personalități financiare” diferite, cei mai mulți dintre români fiind catalogați drept „vizionari” (47%).

Practic, ei sunt orientați către soluții, sunt riguroși și analizează lucrurile în profunzime. Nu își asumă riscuri atunci când investesc și își planifică foarte atent viitorul. Atunci când au de luat decizii legate de bani se consultă cu familia și au încredere în consultanții financiari, dar și în cunoștințele și experiențele proprii.

În jur de 32% dintre respondenți s-au încadrat în profilul „optimist”. În această categorie se înscriu cei pentru care planificarea financiară a viitorului nu reprezintă o prioritate. Se bazează pe intuiție și privesc lucrurile în ansamblu, fără a acorda o atenție deosebită detaliilor. Aceste persoane nu se feresc de riscuri și nu au teamă în a se abate de la planul de acțiune stabilit inițial.

Persoanele „relaxate” reprezintă circa 11% dintre respondenți. Ele iau decizii intuitive și pun mereu nevoile familiei și ale prietenilor pe primul loc. Nu le place să-și asume prea multe riscuri. De obicei încearcă întotdeauna să se încadreze într-un buget, dar nu le este ușor.

În profilul persoanelor „pragmatice” s-au încadrat 10% dintre respondenți. Ei se bazează cu precădere pe o gândire riguroasă decât pe ceea ce simt. Le place să-și pună în valoare abilitățile de organizare și încearcă să nu aibă datorii. De aceea, își țin sub control finanțele și se gândesc mult înainte de a lua o decizie finanaciară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
×