Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, despre un nou model economic pentru România: Munca, impozitată la minim

Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, despre un nou model economic pentru România: Munca, impozitată la minim
Publicat: 24/09/2013, 15:55
Actualizat: 31/07/2014, 15:16

Următorul model economic post criză nu se va mai baza pe creditare și se va migra de la vânzare directă la leasing, iar statele vor pune taxe foarte înalte pentru materii prime și materiale și vor impozita minim munca, sistem care ar putea fi preluat și de România, afirmă Adrian Vasilescu, potrivit Mediafax.

„Lumea merge spre taxe foarte mari pentru materii prime și materiale, pentru resurse. Resursele vor costa foatre mult sub efectul impozitării. Munca, tocmai pentru a stimula performanța, inovația, va fi impozitată la minim. Și România are de gândit, nu cumva este timpul de această schimbare?”, a spus Adrian Vasilescu consilierul guvernatorului BNR la seminarul MediafaxTalks about SME’s.

Având în vedere schimbarea paradigmei de creditare și a regulilor prudențiale și de adecvare a capitalurilor, Vasilescu spune că pe viitor creditul va ajunge pe ocolite la populație, mai întâi la companii și apoi prin produse la populație.

Consilierul guvernatorului BNR a arătat că nu are un răspuns privind reluarea creditării, din mai multe puncte de vedere, deși finanțarea a mers în continuare în anii de criză, chiar dacă nu la nivelul așteptărilor și la nivelul dinainte de anul 2008.

„Cât privește 2000 – 2008 aici un răspuns există. Ce a fost în perioada 2000 -2008 nu va mai fi, nu în timpul vieții mele, că vedeți că am părul alb, dar nici în timpul vieții dumneavoastră. Vreau să atrag atenția asupra faptului să nu privim la ce a fost până în 2008. Și nu doar aici în Românis, ci din Japonia până în America nu va mai fi ce a fost”, a punctat Vasilescu.

El a explicat că nu se poate vorbi despre tendințe, pentru că nu s-au conturat nicăieri în lume, și a arătat ce schimbări intervin în agricultură.
„Tendința actuală în agricultură sunt semințe care se pun în pământ și rodesc 4-5 ani fără să mai răscolești pământul (…) Asta merge în toată lumea pentru că se migrează de la economia liniară la economia circulară”, a exemplificat Vasilescu.

El a arătat că din circuitul economic (cercetare, dezvoltare, producție, vânzare) dispare vânzarea pentru „că toată planeta gândește trecerea de la vânzare la leasing”.

Potrivit lui Vasilescu, în perioada 2000-2008 o familie ținea un televizor 3 ani, după care îl arunca pentru că lua un credit de la bancă pentru a-și cumpăra un nou televizor.

„Atunci un televizor, ca să nu mă refer la automobil, dar automobilul este cel mai important, pentru că fabrica îți va da un automobil, după trei ani ți-l ia, îi mai face ceva și ți-l dă înapoi”, a povestit Vasilescu despre viitorul model de comercial.

El a fost contrazis de ministrul delegat pentru IMM-uri, Afaceri și Turism, Maria Grapini, care a afirmat că refuză să creadă în scenariul în care creditarea nu se va relua la nivelul anilor 2000 -2008. Ministrul IMM-urilor a argumentat că istoria arată o permanentă repetiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna