Vești proaste pentru aspiranții din domeniul IT&C. Companiile mari recrutează doar să-și acopere pozițiile libere și preferă oameni cu experiență

Redactor:
Ionel Văduva
Vești proaste pentru aspiranții din domeniul IT&C. Companiile mari recrutează doar să-și acopere pozițiile libere și preferă oameni cu experiență
La acest moment, partea de formare a noilor angajați din sectorul IT&C, cu puțină experiență, este extrem de dificilă / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Actualul context epidemiologic a dat peste cap planurile multor companii din domeniul IT&C și a făcut ca 90% dintre angajații sectorului să lucreze de acasă, chiar dacă estimările inițiale indicau că, din septembrie 2020, o mare parte dintre aceștia s-ar fi întors în birouri.

Ca atare, a precizat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, la acest moment, partea de formare a noilor angajați, cu puțină experiență, este extrem de dificilă.

În plus, mai spune acesta, în prezent, companiile mari recrutează doar să-și acopere pozițiile libere și preferă oameni cu experiență.

Universitarul a mai adăugat că actuala perioadă de telemuncă în sectorul IT&C se va prelungi până spre sfârșitul anului, acolo unde se poate lucra de acasă, iar acest lucru are efect în strategia de recrutare a fiecărei companii.

„Oferta salarială este plafonată, iar companiile nu mai acceptă mofturile celor care nu au ce oferi. De altfel, și în rândul angajaților se observă că dacă firma la care lucrează este stabilă, nu vor să riște până când nu se clarifică situația.

Sunt puține firme noi care intră pe piață sau care vor să se extindă. De exemplu, în trecut, când o companie avea astfel de planuri, venea spre noi să ne întrebe dacă le putem oferi tineri pe care să îi angajeze. În ultimele luni nu s-a mai întâmplat acest lucru”, a completat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Aspiranții din domeniul IT&C, ajutați de Universitatea Politehnică Timișoara. Aproape a dispărut internship-ul

Din septembrie, anunță reprezentanții Universității Politehnice Timișoara, instituția de învățământ citată va pune la dispoziția studenților-angajați mai multe laboratoare, pe care aceștia le pot utiliza în regim de spațiu de coworking.

„Măsura vine în sprijinul celor care locuiesc în cămine sau au mai mulți colegi de apartament, iar compania la care lucrează le recomandă work from home”, explică universitarii.

Chiar și cu mâna de ajutor primită, efectele pandemiei se văd în rândul studenților. De altfel, cifrele arată că au scăzut considerabil pozițiile de internship destinate acestora.

Perioada verii însemna de obicei primul contact al studenților, cu piața muncii. Multinaționalele aveau sute de poziții deschise numai la Timișoara, dar în acest an numărul de locuri pentru studenți s-a diminuat considerabil.

„De obicei, studenții de la specializările tehnice au nevoie de două luni de practică, pe perioada verii. Acum avem un număr mai mic de studenți care fac această practică în rândul companiilor, însă am găsit o soluție astfel încât nimeni să nu rămână exclus.

Le punem la dispoziție studenților resurse, astfel încât să dezvolte singuri proiecte. Vorbim despre aplicații mobile sau software-uri de care este nevoie în piață, pe care le pot dezvolta cu ajutorul profesorilor noștri care îi îndrumă la orice pas, beneficiind totodată de echipamentele performante de calcul ale Universității Politehnica Timișoara. Sperăm ca prin această experiență să își dezvolte creativitatea și spiritul antreprenorial”, a adăugat Drăgan.

Companiile mici sunt cele mai expuse în această perioadă

Potrivit raportărilor din piață, companiile mici își găsesc mult mai greu acum angajați. Fiecare salariat își dorește stabilitatea unei companii mari, așa că startup-urile sunt ocolite de oamenii cu experiență.

Universitarii spun însă că IMM-urile compensează acest dezavantaj cu faptul că au acces mult mai ușor la resursa umană din universități.

„Practic, nu au procedurile unei firme mari, care este blocată în reguli și bugete. Firma mica se adaptează mult mai ușor din acest punct de vedere, dar trebuie să aloce mai mult timp pentru pregătirea angajatului”, explică universitarii.

IMM-urile din IT&C au mai pierdut un atu în fața multinaționalelor

Universitarii susțin că firmele mici au pierdut un alt atu în comparație cu multinaționalele, și anume beneficiul de a le permite angajaților să lucreze de acasă. În mod normal, acestea le ofereau o mare libertate programatorilor, însă acum, și companiile mari, care înainte erau mult mai rigide, pun accentul pe a lucra de acasă.

„Lucratul de acasă nu este viitorul în IT. Probabil o variantă hibridă, care exista deja în companiile de dincolo, din zona anglo-saxonă, va rămâne și la noi după pandemie. Acolo, de exemplu, angajații vin două zile pe săptămână la birou, restul timpului lucrează de acasă.

La ora actuală, ca mentalitate, nu suntem pregătiți. Noi suntem un popor destul de comunicativ și nu prea agreăm izolarea. Nu mai vorbim de legislație, care nu este foarte prietenoasă cu home office-ul”, a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Pe de altă parte, companiile mici sunt mult mai afectate dacă pierd un client.

„De obicei, acestea lucrează în două-trei proiecte, iar dacă pierd unul, atunci devine o problemă majoră”, a conchis Drăgan.

Piața IT&C nu a fost ocolită nici ea de problemele cauzate de pandemia de COVID-19. Dacă până la începutul acestui an totul era într-o continuă dinamică, acum lucrurile se așează, foarte puține părți își mai asumă riscuri, companiile sunt atente la bugetele disponibile, iar angajații preferă stabilitatea.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide