Victor Ponta, despre economia României: Eu mă uit pe cifre. E rău, că dacă rămânem fără bani, doar FMI ne mai poate ajuta

Victor Ponta, despre economia României: Eu mă uit pe cifre. E rău, că dacă rămânem fără bani, doar FMI ne mai poate ajuta
Victor Ponta / Mediafax Foto, Alexandru Dobre
Publicat: 25/08/2020, 08:49

Victor Ponta spune că România a intrat în criza generată de coronavirus cu un sistem economic deja slăbit, întrucât ultimele Guverne „n-au mai mers pe reforme structurale și au cheltuit bani”. Liderul PRO România atrage atenția asupra faptului că România merge din punct de vedere financiar  pe direcția Greciei din 2010, când a intrat în criză economică. „E rău, că dacă rămânem fără bani, doar FMI ne mai poate ajuta”, avertizează Ponta.

Fostul premier spune că economia României este într-o sitație foarte proastă.

„Toată lumea zice că e pandemie și nu e doar în România. România oricum venea pe un sistem slăbit pentru că, în ultimii doi – trei ani, Guvernele Dragnea, oricum s-au numit ele, n-au mai mers pe reforme structurale și au cheltuit bani. A venit Guvernul Orban care s-a apucat de același lucru. Reamintesc declarațiile din ianuarie, februarie până prin martie, când Orban și miniștrii au spus că au pus bani în buget de pensii. Chestia cu alocațiile era făcută în fiecare an de PNL, legea e a PNL, doar că acum PSD le-a dat-o înapoi”, a declarat Ponta la b1. 

Victor Ponta: Eu mă uit pe cifre! N-o să fie bine o să fie foarte rău

Ponta spune că toate măsurile care s-au amânat pentru la anul, precum dublarea alocațiilor sau creșterea salariilor cadrelor didactice nu se vor mai întâmpla, întrucât economia României se îndreaptă către o direcție greșită:

„S-a mers deci pe aceeași direcție și acum tot ce s-a amânat s-a amânat pentru la anul. N-o să dea nimic la anul. Problema e că dacă nu salvezi acum economia, ce fac americanii, francezii, germanii, la anul o să ai și mai puțini bani. Noi suntem pe direcția Greciei din 2010, dar nu suntem în euro. E rău, că dacă rămânem fără bani, doar FMI ne mai poate ajuta.

Din ianuarie, Guvernul nu va avea de unde să scoată 63 de miliarde în plus ca să acopere găurile. Băncile dau, dar la o dobândă tot mai mare. Și așa ne împrumutăm dublu față de Ungaria, de exemplu”, a declarat liderul Pro România.

Despre planul de Relanasare economică „Reclădim România”, prezentat de Fuvern în iulie, Ponta afirmă că este „o chestie de campanie în care președintele a spus ”ăsta e Guvernul meu și o să fie bine”. Eu mă uit pe cifre, n-o să fie bine o să fie foarte rău”.