VIDEO Gândul LIVE. Ministrul Agriculturii, despre scandalul laptelui contaminat: Produsele de pe piață nu au fost niciodată mai sigure

Publicat: 21/03/2013, 01:43
Actualizat: 20/03/2019, 17:10

Laptele și produsele care se află, în momentul de față, pe piața din România nu au fost niciodată mai sigure pentru sănătatea consumatorilor, iar faptul că în ultima perioadă au fost depistate cazuri în care acestea erau contaminate cu aflatoxine nu face altceva decât să arate că sistemul a funcționat, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, în cadrul ediției de miercuri a Gândul LIVE.

Urmărește aici ediția integrală Gândul LIVE de miercuri

El a adăugat că acțiunile din ultimul timp realizate alături de reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au fost unele fără precedent. Potrivit spuselor ministrului, într-o singură lună a anului în curs au fost prelevate 1.385 de probe pentru a asigura faptul că produsele consumate de români nu afectează sănătatea acestora, în timp ce în 2012 au fost prelevate doar 15 probe.

„Am depășit etapa consumatorului. Astăzi putem să asigurăm cei 20 de milioane – 22 de milioane de consumatori care sunt în România că produsele pe care le consumă sunt absolut sigure”, a declarat ministrul Agriculturii la Gândul LIVE.

„Sigur că există o zonă care a suferit pierderi în această perioadă și acolo trebuie să ne îndreptăm în etapa a doua, zona de fermieri”, a mai adăugat Constantin.

Daniel Constantin, despre cazul laptelui cu aflatoxine: Nu am vrut să ascund totul sub preș

Constantin susține că în momentul în care a fost depistat laptele contaminat cu aflatoxină existau două opțiuni: fie să declare public existența unei probleme, fie să ascundă „totul sub preș”, și că cea din urmă nu ar fi fost în acord cu angajamentele Guvernului.

Ministrul Agriculturii a mai explicat, de asemenea, că pe data de 7 martie, atunci când a făcut anunțul legat de depistarea laptelui contaminat cu aflatoxine, a avut la dispoziție un buletin de analiză care susținea că în laptele ce provenea de la o fermă conținutul acesteia era de cinci ori mai mare decât limita admisă.

„În România sunt milioane de oameni care trăiesc din agricultură. Avem sute de mii de fermieri care produc lapte. Noi am găsit un caz la momentul acela pe care l-am spus. Nu voiam să ascundem absolut nimic”, a declarat Daniel Constantin în ediția de miercuri seară a Gândul LIVE.

„Sigur că de la acest caz, așa cum spune și regulamentul european, am început să facem mai multe analize. S-au mai găsit cazuri, nu a fost un caz izolat, deci problema a existat în România. Ideea este că am izolat-o și am încercat să o rezolvăm astfel încât să nu ajungă laptele pe raft”, a mai spus el.

Constantin susține, totodată, că depistarea acestor cazuri în țara noastră nu face altceva decât să arate că sistemul a funcționat, că analizele au fost realizate, iar laptele este sigur pentru consum.

Potrivit spuselor sale, în urma înlocuirii furajelor cu care erau hrănite animalele din ferma unde s-a descoperit laptele contaminat cu aflatoxine, în 2 – 3 zile aici s-a produs „lapte curat”.

Ce spune ministrul despre fermierii care au hrănit animalele cu furaje mucegăite

După părerea ministrului Agriculturii, fermierii nu au hrănit intenționat animalele cu furaje mucegăite, acestea fiind practic ultimele pe care le mai aveau la finalul iernii. „Suntem la sfârșit de iarnă.Toți au avut furaje în hambar, în siloz, după posibilități. Sigur că fiind cu ultimele furaje pe care le mai avem după această iarnă, ele au mucegăit și de aici a ieșit acea aflatoxină de care tot vorbim”, a declarat Daniel Constantin la Gândul LIVE.

„Nu cred că cineva a folosit în mod intenționat furajele respective sau cineva a livrat furajele respective în mod intenționat. Cert este că a apărut această aflatoxină și trebuia izolată”, a concluzinat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer