VIDEO | Guvernatorul BNR, despre listarea Hidroelectrica: „Bursa de Valori din București își de astăzi examenul de maturitate”

Publicat: 12/07/2023, 14:15

Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) îşi dă examenul de maturitate odată cu listarea companiei Hidroelectrica, cea mai importată listare din zonă, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a detaliat, miercuri, importanța listării companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori București, bursă la redeschiderea căreia a participat personal, în acestă calitate, acum aproape trei decenii.

Cea mai mare listare din istoria BVB

Compania Hidroelectrica a fost listată, miercuri, la Bursa de Valori București (BVB),  în prezența premierului Marcel Ciolacu, a șefului Senatului, Nicolae Ciucă, ministrului Energiei – Sebastian Burduja – reprezentanţi ai pieţei financiar-bancare, ai autorităţii publice centrale, dar și directori de companii.

Potrivit reprezentanților BVB, compania Hidroelectrica – lider în producția de energie din România – va debuta la bursă în urma celui mai mare IPO din istoria BVB.

Printr-un comunicat transmis în noaptea de 22 iunie, Fondul a precizat că scoate la vânzare 17% din pachetul deținut (de aproape 20%), respectiv 78 milioane acțiuni. Intervalul de preț anunțat era de 94 – 112 lei pe acțiune. Potrivit comunicatului oficial de miercuri, 5 iulie, prețul de ofertă decis, de 104 lei pe acțiune, implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro).

„Noi suntem onorați să găzduim evenimentul prilejuit de listare la bursă a companiei Hidroelectrica, lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Cea mai mare listare de la bursă chiar în această sală ea, listarea de la bursă, cea mai mare din istoria Bursei de Valori din București, reprezintă, spunem noi, un efort de echipă pe parcursul mai multor ani”, a apreciat Mugur Isărescu, la evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), eveniment derulat în Palatul BNR.

Potrivit șefului bănci centrale, această listare are un impact pozitiv mare. „Impactul activității companiei este mult mai mare, fiind reflectat zilnic în lanțul de furnizori și clienți, în viețile beneficiarilor persoanei fizice. Mixul de producție de energie din surse 100% regenerabile și integrarea procesului tehnologic aduce avantaje competitive și valoare atât companiei listate, cât și economiei românești și societății românești în general, societate în care această companie își desfășoară activitatea”, a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a lăudat evoluția companiilor românești pe bursă, dar a apreciat că era loc de mai bine. „În urmă cu mai mult de aproape 30 de ani, nu?, pornind de la zero, companiile românești listate în prezent la Bursa de Valori din București au acum o capitalizare cumulată de aproximativ 42 de miliarde de euro, o cifră prin sine impresionantă. Creșterea poate fi mai puțin rapidă de când am fi dorit noi, noi, cei care am participat atunci, în 1995 la inaugurarea bursei, am fi vrut să ne dezvoltăm mai repede, să mergem mai repede. Ea, această creștere, însă a fost continuă și a marcat o consolidare treptată”, a apreciat șeful băncii centrale.

„Banca Națională a României, ca prim partener al Bursei de Valori și găzduitori al Bursei de Valori, pune mare preț nu numai pe dezvoltarea rapidă, dar pe o abordare chibzuită, sustenabilă pe termen lung. Și am vrut să menționez acest lucru. Astăzi, la 28 de ani de la reînființare, având în vedere această dezvoltare sustenabilă, dar și această listare-record pentru zona noastră, spunem, eu spun următoarele lucruri: Bursa de Valori din București își de astăzi examenul de maturitate”, a apreciat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu vrea BVB înapoi în Centrul vechi

Șeful BNR a punctat câteva repere istorice importante ale pieței de capital din România și a susținut în discursul său revenirea fizică a BVB înapoi lângă BNR, în centrul vechi al Capitalei, cel puțin parțial, de la actualul sediu, de pe Bulevardul Carol I.

Bursa de Valori din a fost înființată în 1882, la doi ani după înființare a Băncii Naționale a României. „Nu sunt multe burse în lume care au asemenea vechime. Am fost și sunt un susținător al așezării fizice a Bursei de Valori din București lângă Banca Națională a României, acolo unde i-a fost locul și acolo unde cred că este în continuare locul ,ca pilon de bază al capitalizării și finanțării economiei României, inclusiv din perspectiva proximității, repet, și accentuez faptul că vechea clădire a Bursei de Valori din București, situată la doi pași de noi, pe strada Doamnei, colț cu Ghica, în centrul financiar al Bucureștiului, poate sta mărturia valorilor istoriei noastre naționale. Asta arată contribuția bursei încă de la începutul vieții economice moderne a României. Cred că în acest moment am putea din nou, pentru că ne-am mai gândit, am putea din nou gândit serios, fiind un moment al maturizării, ca cel puțin o parte din instituția Bursei să revină la fostul sediu al Bursei, Palatul Bursei, actualul Palat al Camerei de Comerț și Industrie al Municipiului București”, a spus Mugur Isărescu.

El a reamintit că Palatul Bursei a fost construit între 1906 și 1912, în stilul epocii, este o clădire solidă. „Dacă mergeți pe strada Ghica colț cu Doamnei, n-o să realizați bine dacă sunteți în București sau la Viena sau chiar la Londra sau la Paris. El a fost construit după planurile arhitectului Ștefan Burcuș, este un edificiu impunător de bastion financiar, care ne prezintă mai bine în lumea finanțelor mondiale”, a spus șeful BNR, care a detaliat Banca Națională a României găzduiește în prezent o expoziție ce reflectă viața și arhitectura financiară bancară bucureșteană la finalul secolului 19 și prima jumătate a secolului 20, când în centrul istoric al Bucureștiului s-a dezvoltat un adevărat „city bucureștean”. Erau 144 de bănci, mai mari și mai mici, și 14 societăți de asigurare au funcționat în perioada interbelică în patrulaterul cuprins între Cheiul Dâmboviței, Calea Victoriei, Bulevardul Elisabeta și Bulevardul Colței acum Bulevardul ICE. Brătianu. „Toate aceste societăți financiare bancare aveau agenții în țară, dar și peste hotare, la Istanbul, Viena, Paris, New York. Erau conectate cu principalele burse și piețe financiare europene Leizig, Londra, Viena. Finanțarea bancară se împletea valorizator cu finanțarea prin intermediul băncilor și a altor piețe financiare. Avem, și vreau să subliniez o istorie financiar-bancară cu care ne putem mândri. Important este să ne-o prezentăm”, a spus Mugur Isărescu.

Șeful BNR a vorbit și de cultura financiară a României, parte a celei europene. „Cultura de afaceri europeană este orientată către finanțarea bancară. În principal Europa este încă banco-centrică, ca să spunem așa, deci nu avem în Europa continentală modelul anglo-saxon, dar ni-l dorim, și cam aceasta este tendința. La nivelul Uniunii Europene și la nivelul României, prin eforturi susținute, se promovează necesitarea adâncirii piețelor financiare și importanța creșterii finanțării prin intermediul piețelor financiare și a bursei”, a spus șeful BNR.

„Atât din perspectiva diversificării riscurilor, cât și a randamentelor, ancorarea finanțării la nivelul României pe doi piloni, cel bancar și cel al pieței financiare bursiere, cred eu că nu poate aduce decât avantaje atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung. Bursa nu trebuie să fie privită ca un loc de speculație – vor fi speculații financiare –  dar ca un loc de finanțare pe termen lung, solid a întreprinderilor”, a declarat Mugur Isărescu.

„Banca Națională a României, parte integrantă a Sistemului European a Băncilor Centrale, favorizare a tâncirea piețelor financiare pentru diversificarea și îmbunătățirea accesului la finanțare în contextul administrării riguroase a riscurilor privind stabilitatea financiară. Rezultatele care stau în spatele evenimentului de astăzi, participarea unui număr important de investitori, resursele financiare dislocate și relocate ne îndeamnă să fim prudenți, optimiști, dar, să fim optimiști în privința construirii și validării unui mix de finanțare adecvat pentru noua etapă dezvoltare a României. Ne dorim succes pe acest drum. Îi fericit pe cei implicați în acest proces complex de listare și în special pe cei responsabili de rezultatele financiare și operaționale ale companiei listate”, a conchis șeful BNR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Trucul inteligent de cumpărare a bananelor despre care ai fi vrut să știi mai devreme....
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
La ce ajută al treilea compartiment al mașinii de spălat. Mulți nu știu, de fapt,...
ANIMAŢIE. Două TIR-uri s-au ciocnit frontal în tunelul Bahna, după ce un şofer bulgar a...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
El este Ion, polițistul decedat într-un tragic accident rutier la Ungheni. Pasiunea pentru mașini i-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Kremlinul confirmă că Trump i-a trimis teste Covid lui Putin în plină criză pandemică
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
Se alimentează cardurile. 3.500 de lei net, plătiți lunar. Ce români îi pot primi
Un mare artist român a murit în floarea vârstei. Și-a prevestit sfârșitul
Ce mesaj i-a transmis Ion Țiriac lui Rafael Nadal. Spaniolul și-a anunțat retragerea din tenis
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Telescopul Webb ajută astronomii să înțeleagă cum iau naștere stelele