VIDEO | Marcel Ciolacu, după listarea la bursă a Hidroelectrica, „perla energetică” a țării. „Moment istoric. Este şi va rămâne compania românilor!”

VIDEO | Marcel Ciolacu, după listarea la bursă a Hidroelectrica, perla energetică a țării. Moment istoric. Este şi va rămâne compania românilor!
Publicat: 12/07/2023, 08:14
Actualizat: 12/07/2023, 11:54

Compania Hidroelectrica a fost listată, miercuri, la Bursa de Valori București (BVB),  în prezența premierului Marcel Ciolacu, ministrului Energiei – Sebastian Burduja – reprezentanţi ai pieţei financiar-bancare, ai autorităţii publice centrale, dar și directori de companii. Premierul Ciolacu a declarat că „trăim astăzi un moment istoric pentru România” și anume „listarea la bursă a celui mai important național de energie, Hidroelectrica, cea mai importantă companie din energie.” Acesta a lăudat performanțele companiei, dar și faptul că, în toată această perioade de criză economică, accentuată și de contextul geopolitic, Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preț corect.

”Ştiu că Hidroelectrica are un plan ambiţios de dezvoltare în sectorul energiei verzi, pe care îl încurajăm şi susţinem”, a mai punctat premierul.

„Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preț corect”

„Ca să ajungi la performanță, trebuie să existe resursă umană de calitate. Inteligență, seriozitate și profesionalism. Dacă ne uităm doar la provocările din ultimii trei -patru ani a fost și ceva în plus.

O continuă adaptare la provocările economice, atât interne și regionale, cât și la contextul geopolitic internațional. Hidroelectrica a reușit să facă asta, de aceea momentul de astăzi este chiar o confirmare a acestui succes. Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preț corect”, a mai punctat premierul.

Şeful Executivului a arătat că, pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica s-a angajat şi în a servi direct interesele românilor, a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice.

”Această abordare responsabilă şi orientată către consumator a ajutat populaţia şi a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înţelege aşteptările şi problemele românilor! De aceea, vreau să clarific astăzi că Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, Statul Român îşi păstrează integral participaţia de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca şi cetăţenii români şi alţi investitori instituţionali să devină acţionari şi să se bucure de succesul şi creşterea unei companii de succes”, a arătat Ciolacu.

„Resursele naturale vor fi protejate şi utilizate într-un mod sustenabil şi responsabil”

Premierul a subliniat că este un pas esenţial pentru a democratiza şi a aduce această „perlă energetică” a ţării mai aproape de cetăţeni.

”Prin participarea ca acţionari, românii pot beneficia direct de potenţialul de dezvoltare al acestui mare producător energetic. Însă listarea la bursă aduce beneficii şi economiei româneşti în general. Atragerea de capital extern prin această listare va consolida poziţia României şi va susţine dezvoltarea economică a ţării. În plus, regulile stricte şi transparenţa cerute de piaţa de capital vor impune un control mai riguros care garantează responsabilitatea socială şi de mediu. Astfel, resursele naturale vor fi protejate şi utilizate într-un mod sustenabil şi responsabil”, a mai punctat Marcel Ciolacu.

„Aceste investiţii vor reduce dependenţa energetică faţă de Rusia”

„Vor consolida poziţia României în privinţa securităţii energetice şi a asumării unui rol mai curajos de jucător regional. O companie care a susţinut, nu o dată, peste 50% din consumul naţional de energie electrică, joacă azi un rol esenţial şi în menţinerea stabilităţii şi securităţii energetice a întregii regiuni. Mai ales în contextul războiului din Ucraina, acest fapt a permis României să contribuie la susţinerea Republicii Moldova, ajutorul nostru energetic fiind vital”, a mai spus premierul.

Potrivit reprezentanților BVB, compania Hidroelectrica – lider în producția de energie din Romnia – va debuta la bursă în urma celui mai mare IPO din istoria BVB.

”Hidroelectrica, lider în producţia de energie în România, debutează la bursă în urma celui mai mare IPO (n.red. – Oferta Publică Inițială / Initial Public Offer) din istoria bursei noastre”, au transmis reprezentanții BVB, potrivit Agerpres.

La acest eveniment vor mai participa, potrivit sursei citate, și alte personalități.

  • Adrian Tănase, director general Bursa de Valori Bucureşti
  • Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României
  • Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti
  • Bogdan Badea, preşedintele Hidroelectrica
  • Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară
  • Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial Departamentul Politici Economice şi Sociale
  • Adrew Noble LVO, Ambasadorul Marii Britanii
  • Johan Meyer, manager de portofoliu Fondul Proprietatea
  • Manraj Sekhon, CIO, Templeton Global Equity Investments & Co-CEO, Templeton Asset Management.

”Așteptăm cu nerăbdare să ținem acționarii la curent cu strategia noastră axată pe eficiența operațională”

Hidroelectrica, „perla din energie” a statului român, se listează la Bursa de Valori București (BVB), așa cum a anunțat Fondul Proprietatea, acționarul minoritar. Printr-un comunicat transmis în noaptea de 22 iunie, Fondul a precizat că scoate la vânzare 17% din pachetul deținut (de aproape 20%), respectiv 78 milioane acțiuni. Intervalul de preț anunțat era de 94 – 112 lei pe acțiune. (alte detalii AICI)

Potrivit comunicatului oficial de miercuri, 5 iulie, prețul de ofertă decis implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro).

”Suntem încântați de interesul puternic venit din partea investitorilor, ce a determinat succesul ofertei publice inițiale a Hidroelectrica. Aceasta este o etapă marcantă ce va sprijini dezvoltarea pe termen lung a companiei noastre. În numele Societății, aștept cu nerăbdare să întâmpin noii acționari ai Hidroelectrica.

Avem o afacere extraordinară ce se bucură de o oportunitate unică – în calitate de lider în producția de energie electrică din România, cu un portofoliu de energie 100% din surse regenerabile – de a stimula crearea de plus valoare pe măsură ce ajutăm țara să realizeze tranziția energetică.

În calitate de companie publică, așteptăm cu nerăbdare să ținem acționarii la curent cu strategia noastră axată pe eficiența operațională, diversificarea și extinderea afacerii cu scopul de a oferi beneficii pe termen lung tuturor părților interesate”, a declarat Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Președintele ASF, Nicu Marcu, despre listarea Hidroelectrica: „Ne aflăm într-un moment de mare succes pentru piața de capital din România”

HIDROELECTRICA face o nouă ofertă de preţ consumatorilor casnici. Ce documente sunt necesare

Anunț important pentru clienții Hidroelectrica. Facturile pe februarie 2023 au început să fie emise

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern