Vulpescu: Altă firmă de stat nu intră în insolvență până la finalizarea procedurii la Hidroelectrica

Vulpescu: Altă firmă de stat nu intră în insolvență până la finalizarea procedurii la Hidroelectrica
Publicat: 01/07/2012, 18:22
Actualizat: 23/03/2019, 10:13

Avocatul Remus Vulpescu, șeful OPSPI și administratorul special al Hidroelectrica, a declarat că atâta timp cât producătorul de energie se află în insolvență nicio altă societate de stat nu va ajunge în aceeași situație, informează Mediafax.

„Cât timp Hidroelectrica este în insolvență, nu ne propunem să începem o procedură similară la altă companie de stat. (…) Această decizie a fost posibilă la Hidroelectrica pentru că este o societate cu potențial uriaș de redresare strict printr-un program de reorganizare jdicară”, a afirmat Vulpescu în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a intrat în insolvență în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administrație.

Consiliul și-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri și creșterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” și al secetei din 2011.

„Eu am propus Consiliului de Administrație să luăm această hotărâre. Dezbaterile au durat ore. În Consiliul de Adminsitrație nu a fost niciun vot contra, au fost trei membri prezenți”, a precizat Vulpescu.

Consiliul de Administrație al Hidroelectrice este format din patru reprezentanți ai Ministerului Economiei, acționarul majoritar al companiei, și unul desemnat de Fondul Proprietatea, acționar minoritar.

Vulpescu a arătat că, dacă o altă companie de stat se va afla în stare de intrare în insolvență, va fi analizat potențialul de redresare economică a respectivei societăți, înainte de înaintarea către instanță a cererii de acceptare a procedurii de insolvență.

„Dacă acum sau în viitor o altă companie de stat este sau va fi într-o stare de insolvență vom analiza dacă are potențial de redresare prin mecanisme economice și nu vom deschide procedura dacă va exista riscul ca acea societate să nu poată evita falimentul”, a precizat Vulpescu.

Avocatul Remus Borza, care deține firma Euro Insol, desemnată administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat, prezent în emisiune, că în opinia sa toate companiile de stat ar trebui să treacă printr-un proces de insolvență.

„Ca o părere personală, toate companiile de stat ar trebui să treacă prin purgatoriul procedurii de insolvență, pentru că prin asta s-ar răsturna o paradigmă, anume că societățile de stat nu generează decât pierderi și arierate, și într-o oarecare măsură este adevărat, pentru că lasă loc de manevră”, a spus Borza.

Vulpescu a afirmat că, în calitate de șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), a transmis, de când a preluat conducerea OPSPI, informări către ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, privind „potențiala” stare de insolvență nu doar la Hidroelectrica, ci și la alte societăți de stat.

„Ca șef OPSPI am făcut, cum este și normal, informări către ministrul Economiei, privind constatări la companii cu capital integral sau majoritar de stat. Parte din informări se referă la potențiala stare de insolvență, nu numai la Hidroelectrica. Am propus ca procedura insolvenței să fie evitată pe cât posibil, chit că e vorba doar de reorganizare judicară, dar tot eu am sesizat că la Hidroelectrica este un asemenea potențial de redresare, încât ar trebui urmată această procedură, ar trebui reorganizată societatea sub protecția autorităților judiciare și nu există un risc semnificativ ca Hidroelectrica să petreacă un timp lung în reorganizare sau să ajungă măcar pe aproape de faliment”, a spus Vulpescu.

Ministerul Economiei arăta, în urmă cu o săptămână, că reorganizarea Hidroelectrica se va face fără vânzare de active, cu asigurarea stabilității locurilor de muncă și menținerea în integralitate a drepturilor salariaților.

Reorganizarea companiei este estimată să dureze 16-18 luni.

Agenția de rating Moody”s a retrogradat joi ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung și pentru default cu două trepte, la nivelul „Caa1”, cu perspectivă negativă, și a retras totodată calificativele, ca urmare a intrării în insolvență a companiei.

Perspectiva negativă a ratingurilor reflectă riscul ca procedura de insolvență să accelereze maturitățile datoriilor peste capacitatea de rambursare a companiei și să afecteze capacitatea atragerii de finanțare.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat miercuri că procedura insolvenței la Hidroelectrica este una riscantă și ridică semne de întrebare în legătură cu derularea viitoarelor oferte publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii