WSJ: Guvernele și băncile centrale din Europa de Est se pregătesc pentru ieșirea Greciei din euro

WSJ: Guvernele și băncile centrale din Europa de Est se pregătesc pentru ieșirea Greciei din euro
Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 25/06/2013, 19:18

Guvernele și băncile centrale din Europa Centrală și de Est se pregătesc pentru ieșirea Greciei din zona euro, care ar declanșa turbulențe grave pe piețe, ar conduce la deprecierea puternică a monedelor din regiune, la creșterea costurilor creditului și frânarea exporturilor, potrivit WSJ, potrivit Mediafax.

Autoritățile din statele UE cu economii emergente consideră că sunt mai bine pregătite pentru depășirea unei astfel de crize decât acum patru ani, când falimentul băncii americane Lehman Brothers a declanșat criza financiară mondială, notează Wall Street Journal (WSJ).

Regiunea este însă vulnerabilă, cele mai mari riscuri fiind semnalate în Ungaria, din cauza gradului ridicat de îndatorare a guvernului, în timp ce România ar trebui să fie îngrijorată de prezența semnificativă a băncilor grecești, iar Bulgaria de exporturile către Grecia, una dintre principalele piețe de desfacere pentru producătorii de la sud de Dunăre, potrivit unei analize a WSJ.

Îngrijorați că alegerile de la sfârșitul săptămânii viitoare din Grecia ar putea determina ieșirea țării din zona euro, investitorii vând deja de câteva săptămâni active legate de Polonia, Ungaria, România și Cehia, provocând deprecierea monedelor și a indicilor bursieri din regiune.

Ungaria, cu cel mai ridicat grad de îndatorare dintre statele UE care nu au trecut încă la euro, a început să-și „consolideze apărarea astfel încât un astfel de cutremur să nu aducă țara în genunchi”, potrivit declarațiilor premierului de la Budapesta, Viktor Orban, citat de WSJ.

În Polonia, cea mai „sănătoasă” economie din regiune, guvernatorul băncii centrale Marek Belka a afirmat că autoritățile monitorizează atent situațai din sectorul bancar și sunt pregătite să intervină cu lichidități, în euro și zloți, pentru a sprijini instituțiile financiare în caz de necesitate.

„Există canale de contagiune, dar economia polonă este destul de echilibrată și rezistentă. Desigur, nimeni nu este imun”, a declarat Belka pentru WSJ.

Majoritatea statelor din regiune au o expunere limitată față de Grecia, cu excepția României și Bulgariei. Analiștii consideră că ieșirea statului elen din zona euro ar declanșa trecerea panicată a investitorilor de la active din Europa emergentă către investiții percepute drept sigure. Monedele din regiune s-ar deprecia, iar costurile de finanțare ale guvernelor și companiilor ar crește. Populația cu credite în valută din Polonia, Ungaria și România ar fi afectată în mod special.

Un alt canal de transmitere a crizei ar fi băncile. Multe instituții de credit din regiune depind de finanțarea de la bănci-mamă din zona euro, iar ieșirea Greciei din uniunea monetară ar declanșa o criză la nivelul sistemului bancar vest-european, afectând sever fluxul de fonduri către statele din Est.

Totodată, ieșirea Greciei din zona euro ar putea declanșa o recesiune severă în zona euro, afectând semnificativ exporturile statelor est-europene, în special Cehia și Ungaria.
Viktor Orban a propus Poloniei, Cehiei și Slovaciei să ia măsuri coordonate pentru a preveni retragerea, de către băncile vest-europene, a finanțării către subsidiarele din est, și pentru a obține acces la operațiunile de swap valutar ale Băncii Centrale Europene.
Reacția vecinilor Ungariei a fost însă lipsită de entuziasm.
„O inițiativă interguvernamentală nu este măsura potrivită aici”, a afirmat Marek Belka, precizând că astfel de chestiuni ar trebui discutate de BCE și băncile centrale.
„Desigur, aș fi îngrijorat dacă băncile europene mari care au subsidiare aici ar fi în pericol. Însă subsidiarele sunt destul de bine izolate, supravegheate de noi, bine capitalizate și lichide”, a mai spus guvernatorul băncii centrale a Poloniei, unde 70% din activele din sectorul bancar sunt deținute de instituții străine.
Belka a adăugat că se pregătește pentru o perioadă prelungită de incerttiudine.
„În orice caz, nu cred că se va întâmpla repede, la o dată clară, oferind ziarelor un titlu mare și frumos, «Grecia a ieșit din zona euro». Situația va evolua”, a explicat oficialul de la Varșovia.
O altă opțiune luată în calcul de Belka dacă alegerile din Grecia ar da un guvern care nu susține acordul cu UE și FMI ar fi menținerea țării în zona euro, însă cu reducerea semnificativă sau oprirea ajutorului extern, și finanțarea economiei printr-un „instrument intern de plată” cu caracter temporar, folosit în paralel cu moneda euro.
„Unii consideră că peticirea problemelor este cel mai bun scenariu, pentu că alte variante sunt ori nerealiste, ori dezastruoase”, conchide Belka.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ