EXCLUSIV/Dan Popovici, OTP Asset Management: Investițiile în acțiuni sunt poate cel mai bun instrument de a obține randamente mari pe termen lung

EXCLUSIV/Dan Popovici, OTP Asset Management: Investițiile în acțiuni sunt poate cel mai bun instrument de a obține randamente mari pe termen lung
Publicat: 27/05/2021, 11:00

Investițiile cu componentă de acțiuni sunt poate cel mai bun instrument de a obține randamente mari și de a ne proteja împotriva efectelor inflației pe termen lung, a declarat Dan Popovici, OTP Asset Management, în cadrul conferinței digitale ”SMART INVESTMENT – Piața de Capital din România- nivelul următor”, organizată de Gândul.ro.

Dacă luăm în calcul un orizont de timp de cinci ani, de exemplu, și vrem ca peste acest interval de timp să avem o sumă de bani pentru anumite nevoi, atunci putem să ne ducem într-o zonă în care ponderea cea mai mare a investițiilor o reprezintă obligațiunile, adică un fond de obligațiuni sau un fond diversificat în care există o componentă importantă de obligațiuni, dar și de acțiuni.

În schimb, dacă orizontul de timp este de 15-20 de ani, nu are rost să ne orientăm către un fond care nu poate să ne aducă un randament suficient de mare, susține Dan Popovici. El adaugă că istoria ne-a demonstrat că de fiecare dată după scăderi piețele își revin și pe termen lung investițiile cu componentă de acțiuni sreprezintă probabil cel mai bun instrument de a obține randamente mridicate.

Până la urmă, cel mai important lucru este să înțelegeți care este nevoia și de fapt care este orizontul de timp – Dan Popovici, OTP Asset Management.

Soluția la „nevoie”

Nimeni nu investește de dragul de a investi, îți pui problema să economisești și să investești pentru că ai o nevoie, iar atunci începi să cauți o soluție la ea, a mai afirmat Dan Popovici. El a dat și un exemplu personal în acest sens. Pentru el, o nevoie este să meargă iarna în concediu la schi, ceea ce înseamnă că mai are un orizont de timp de 6 luni și consideră că poate să investească o anumită sumă de bani pe această perioadă sau pe opt luni.

„Este evident că în cazul unei investiții pe un orizont de timp atât de scurt nu am ce să caut într-un fond care are volatilitate și cu un preț care se mișcă destul de mult pe termen scurt.  Atunci, mă duc într-un fond de obligațiuni cu durată scurtă, care are o evoluție lină, nu câștig foarte mult, dar oricum pot să obțin un randament ușor mai mare decât la un cont de economii sau un depozit bancar și îmi oferă o lichiditate imediată”, a precizat Dan Popovici.

Planul de investiții

Pe de altă parte, cea mai importantă nevoie este să ne asigurăm un trai bun la pensie, iar toată lumea trebuie să fie conștientă că nu ne vom putea asigura standardul avut în momentul de față cu sumele din Pilonul I și II, a precizat Dan Popovici, și să-și pună întrebarea, dacă nu cumva când va ieși la pensie va dori să facă aceleași lucruri ca și acum.

„Ca să menții acest standard de viață trebuie să adaugi o serie de venituri la cele pe care le vei primi din pensia pe Pilon I, pensia de stat și pensia de Pilon II (pensia privată). Avem în principiu două mari componente: una este pensia de Pilon III și poate cea mai importantă, un portofoliu de investiții pe care îl creezi acum, cu 20-30 de ani înainte de retragere din activitate și care trebuie să-ți finanțeze o parte din acea nevoie de a trăi bine și după acel moment”, a mai spus Dan Popovici.

Fiind un orizont de timp foarte lung, este clar că vom trece prin mai multe perioade ale economiei, de la momente de creștere economică susținută, la recesiuni, cu scădere pe bursă, dar într-un interval atât de mare de timp toate aceste mișcări nu fac decât să te ajute.

„Dacă ai un plan de investiții pus la punct, în care investești lunar o anumită sumă de bani, cu acea sumă de bani vei cumpăra unități sau acțiuni la prețuri și mai mari și mai mici, iar în final când tragi linie după 20-25 de ani vei observa că randamentul tău este foarte mare, pentru că funcționează un concept extrem de interesant, cel de dobândă compusă prin faptul că acei 10 lei pe care i-ai câștigat din prima investiție vor aduce la rândul lor încă un leu, doi, trei”, afirmă Dan Popovici.

Dacă timp de ani de zile faci aceste investiții regulate cumpărând la prețuri diferite, dintr-o dată nu mai ești afectat de volatilitate și risc, iar, pe de altă parte, vei ajunge la o sumă consistentă în final care să-ți rezolve nevoia. „Trebuie să înțelegeți că fondurile de investiții reprezintă soluții la nevoile pe care le avem”, a atras atenția reprezentantul OTP.

Conferința Gândul Financiar a adus în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021, fiind transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Octavian Jurma, scenariu pentru valul 4: Vom coborî sub 10.000 cazuri, la începutul lui noiembrie,...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Județul din România cu cea mai mică rată de vaccinare. Câți oameni s-au imunizat în...
LUPU a DISPUS CONTROL la RAJDP Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii