EXCLUSIV/Răzvan Szilagyi, Raiffeisen Asset Management: Undeva la 10% din veniturile lunare constituie un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu

EXCLUSIV/Răzvan Szilagyi, Raiffeisen Asset Management: Undeva la 10% din veniturile lunare constituie un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu
Publicat: 26/05/2021, 16:39
Actualizat: 26/05/2021, 17:10

Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, consideră că un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu este undeva la 10% din veniturile lunare, cu observația că orizontul de timp este foarte important, pentru că riscul trebuie judecat întotdeauna în perspectivă.

Dacă vorbim de o persoană cu o vârstă între 30 și 40 de ani, de exemplu, aceasta are până la pensionare un timp de investire de 20-25 de ani, adică un orizont de timp foarte lung,

„Pot să cumăr astăzi o acțiune și nu știu ce se va întâmpla cu ea mâine, pe de altă parte, dacă ne uităm la dinamica unui portofoliu în timp, în 25 de ani văd că a avut o performanță superioară altor active, orizontul de timp este foarte important”, a declarat Răzvan Szilagyi în cadrul conferinței  digitale ”SMART INVESTMENT – Piața de Capital din România- nivelul următor”, organizată de Gândul.ro.

El spune că un asemenea demers trebuie făcut cu pași mici, pentru ca cei interesați să se obișnuiască cu ceea ce înseamnă investiția.

Putem să începem să investim în bonduri de obligațiuni, nu pentru că au risc scăzut, pe măsură ce ne obișnuim cu aceste investiții, cred că ponderea acțiunilor în portofoliu trebuie să crească, adică să mergem către fonduri de investiții care să aibă o componentă de acțiuni -Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management

Dincolo de profil și de educația financiară pe care o avem, dacă ne raportăm la o vârstă de 30 de ani, atunci că probabil acțiunile ar trebui să aibă o pondere destul de mare, chiar în jur de 7% în portofoliu, a mai spus reprezentantul băncii.

„Pensia privată, Pilonul III,  vine cu niște beneficii fiscale pe care le putem folosi, iar, pe de altă parte, fondurile de investiții au lichiditate mai mare, pot avea acces oricând la bani. Este bine să folosim toate aceste soluții pe care le avem”, a declarat Răzvan Szilagyi.

Cum se „construiește” averea

Finanțistul a vorbit și de câteva metode aflate la îndemână pentru cei care vor să-și „construiască” o avere. Chiar dacă românii sunt mai degrabă orientați către a realiza acest obectiv prin a face bani sau prin a economisi, trebuie menționat că investițiile reprezintă întotdeauna un element important. Aici intervine consultantul care are rolul de a transpune povestea de viață într-una financiară.

„Prima metodă este să facem bani, adică să lucrăm, să câștigăm banii respectivi, a doua ar fi să economisim, adică să nu cheltuim banii pe care i-am câștigat și a treia – să investim. Dacă ne gândim la ce facem cu banii, atunci îi putem cheltui, iar dacă vorbim despre ce facem la pensie sau cum ajutăm copiii îi putem lăsa moștenire sau îi putem folosi pentru evenimente sau lucuri de caritate”, a precizat Răzvan Szilagyi.

În opinia lui, bursa este o bună ocazie de a crește un portofoliu.  „Există o singură formulă care a rămas și rămâne valabilă pe termen lung: faptul că dividendele plătite de companii sunt mai mari decât cupoanele plătite la obligațiuni, care la rândul lor sunt mai mari decât dobânzile la depozitele bancare, aceasta înseamnă că dacă vrem să construim un portofoliu, avem nevoie de un instrument care să ne ofere ceva viteză pentru a ne putea îndelini obiectivele”.

Fondurile, printre cele mai versatile instrumente

Fondurile reprezintă cu siguanță o soluție pe care o putem folosi, există fonduri care au profil de risc ridicat care investesc 100% în acțiuni sau cea mai mare parte din acțiuni, la fel cum există fonduri mixte care investesc o parte în active mai riscante și o parte în altele mai puțin riscante, astfel încât profilul de risc al invesitorului să fie respectat.

„Este import sa respectăm acest profil de risc, pentru că stomacul investitorului poate să digere un anumit profil de risc și nu vrem ca atunci când ne apucăm să implementăm un plan să fim opriți de aceste evenimente care ne pot speria și ne pot face să ieșim din portofoliu, din investițiile pe care le avem. Fondurile de investiții, în opinia mea, sunt unele dintre cele mai versatile instrumente pe care un investitor le poate avea. Ele oferă flexibilitate și putem vedea că există un proces de digitalizare, de multe ori accesul este la un click distanță”,  a adăugat reprezentantul Raiffeisen.

Conferința Gândul Financiar a adus în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021, în data de 25 mai, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SOC TOTAL! Theo Rose în filme pentru adulți??? I-a lasat pe toti MUȚI: „O sa...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
PRĂPĂD ÎN ROMÂNIA! Meteorologii, AVERTISMENT despre ce urmează să se întâmple cu vremea
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Dosarul „camionul morții”, unde au decedat 39 de vietnamezi. Unul dintre românii implicați a fost...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cea mai PROASTĂ veste pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă...
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Anunțul făcut de un PROCUROR
Încă o victimă pe lista morților suspecte din preajma familiei Clinton. Jurnalistul care a dezvăluit...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...