Geanin Șerban, Asociația OIREP Ambalaje: “Penalitatea este ultima măsură pe care UE o ia în calcul în cazul discuțiilor cu o țară membră”

Publicat: 28/05/2022, 09:00
Actualizat: 28/05/2022, 09:07

Când o țară membră a Uniunii Europene nu-și atinge țintele de colectare și reciclare, are obligația și dreptul de a prezenta în fața Comisiei Europene măsurile pe care le va adopta pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite.  “Penalitatea, de 200.000 de euro pe zi, este ultima măsură luată în calcul deoarece nu rezolvă conservarea resurselor, protecția mediului și sănătatea oamenilor”, a declarat Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje, la Gândul Green.

“Penalitățile ar putea părea foarte mari. Se vehiculau la un moment dat cifre de genul a 200.000 de euro pe zi în cazul în care se ajunge la infringement. Dar trebuie să vedem lucrurile și din altă perspectivă. Faptul că noi discutam permanent de penalități din punctul meu de vedere este o perspectivă destul de restrictivă. Și poate chiar motivul pentru care nu reușim să facem pași concreți în realizarea obiectivelor. Uniunea Europeană și aici cei din Ministerul Mediului ar trebui să fie mai exacți în comunicare, Uniunea Europeana nu vine, în cazul în care nu-ți realizezi obiectivul, îți ia gâtul, îti dă penalitate și acea sumă trebuie în fiecare zi… taie în fiecare zi 200.000 de euro. Dimpotrivă, în momentul în care diferite obiective, inclusiv cel la care făceați referire, nu sunt realizate, ai obligația și dreptul de a veni în fața Comisiei cu un plan in care să arăți diferite măsuri pe care ți le propui să le realizezi pentru că scopul Uniunii este ca acest lucru să se întâmple. Trebuie să înțelegem că alții au făcut-o, faptul că se iau niște bani nu rezolvă problema. 200.000 de euro pe zi pe care noi i-am plăti Uniunii Europene nu rezolvă conservarea resurselor, protecția mediului sau, cum făceam referire, sănătatea oamenilor. Deci penalitatea este ultima măsură pe care Uniunea Europeana o ia în calcul în cazul discuțiilor cu o țară membră. Deci eu nu aș considera un pericol real, ci dimpotrivă, cred că ar trebui să ne uităm la ce am putea face în mod concret, activ, astfel încât această discuție de penalități să nu existe, pentru că timp avem”, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, la Gândul Green.

Asociația OIREP Ambalaje cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a demarat campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri. Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini cutremurătoare cu Elena Cârstea, la 8 luni după ce a suferit un AVC. Ce...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu cea mai bogată fată din ring! A pozat în trecut...
VIDEO Momentul în care autocarul cu zeci de oameni cade de pe podul din Veneția...
Femeia care a crezut că e gravidă! Medicii, șocați de ce au descoperit la ecografie
Plăţile cash vor fi plafonate la 2.500 de lei. 80% dintre tranzacţiile din România sunt...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
Mesajul emoționant al fiicei lui Valentin Illes, după moartea fulgerătoare a tatălui ei: ”O să...
O nouă materie în școlile din România? Anunț important pentru elevi
Trecătorii au scos telefonul și au început să filmeze! Trei tinere din Iași nu au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Această pensionară de 71 de ani s-a măritat cu un puști de doar 17 ani....
Cum nășteau femeile din Germania anilor 1900! Metoda FĂRĂ DURERE și fără...
A MURIT o legendă a României! Fanii filmelor lui Sergiu Nicolaescu plâng
DJ Lalla, jefuită după ce a murit. Ce spune acum hoțul
Care e secretul genelor impresionante ale Corneliei Dansatoarea. Cum reușește să le facă atât de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mami, în patul meu doarme un BAU-BAU! Mama: Fiule, ai 40 de...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...