31 de piloți irakieni de elicopter se vor antrena în Cehia

31 de piloți irakieni de elicopter se vor antrena în Cehia
Publicat: 17/09/2014, 20:25
Actualizat: 30/09/2018, 04:53

„Societatea de stat LOM Prague, administrată de Ministerul Apărării, va asigura antrenamentul a 31 de piloți, în Centrul de antrenamente de la Pardubice”, la aproximativ 100 de kilometri est de Praga, anunță ministerul într-un comunicat.

Exercițiile vor începe la sfârșitu lui 2014 sau la începutul lui 2015.

„Este vorba despre piloți militari de elicoptere de transport”, a declarat pentru AFP Petr Medek, un purtător de cuvânt al ministerului.

Ministerul Apărării a anunțat totodată că o primă livrare de muniție destinată forțelor irakiene care luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) va pleca din Cehia joi, cu un avion de transport canadian.

Ministrul ceh al Apărării Martin Stropnicky a anunțat la sfârșitul lui august că Praga urmează să livreze kurzilor din Irak muniție provenind din surplusul armatei cehe, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Este vorba despre zece milioane de cartușe de puști de asalt de tip Kalașnikov, opt milioane de cartușe de mitraliere, 5.000 de grenade de mână și 5.000 de piese de muniție pentru lansatoare de obuze, potrivit ministrului.

De asemenea, Praga urmează să vândă Irakului 15 avioane de antrenament și luptă de tip L-159, produse de Aero Vodochody, la periferia de nord a capitalei cehe, în valoare totală de 27 de milionae de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase