Ramona Loznianu
12.07.2015
Internațional

A apărut DOCUMENTUL prin care Germania cere un GREXIT temporar: citiți-l aici

Documentul prin care ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble, sugerează ieșirea temporară a Greciei din zona euro a fost publicat. Informația apărută sâmbătă în publicația germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) a fost infirmată de Theodoros Mihopoulos, șeful de Cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, printr-un mesaj postat pe Twitter.

În documentul pe care ministrul de Finanțe german l-a transmis reprezentanților țărilor sceptice în ceea ce privește planul de reformă a lui Alexis Tsipras, se arată că măsurile anunțate de prim-ministrul grec – reformarea pieței muncii, a sectorului public, a sistemului bancar și privatizările – nu pot constitui baza pentru un nou program de salvare a Greciei, și că este nevoie de o soluție sustenabilă. Astfel, sunt prezentate două căi prin care Grecia ar putea primi în continuare ajutor. Prima soluție ar fi îmbunătățirea rapidă și semnificativă propunerilor care să includă și punerea la dispoziție de către guvernul grec a unor bunuri în valoare de 50 de miliarde de euro pentru a mai reduce din datorie. Cea de-a doua soluție este ieșirea temporară a Greciei din zona euro pentru 5 ani, timp în care UE i-ar acorda asistență că oricărui alt membru.

Summitul de urgență al celor 28 de șefi de stat și de guverne din UE de duminică a fost anulat, pentru ca negocierile „foarte dificile” în vederea ajungerii la un acord asupra unui al treilea plan de salvare a Greciei de la faliment să continue, a anunțat Donald Tusk. Acesta a declarat că reuniunea liderilor din cadrul Eurogrupului va avea loc, așa cum s-a programat, duminică, la ora 14.00 GMT (17.00, ora României) și că va „dura până încheiem un acord cu Grecia”.

Miniștrii Finanțelor din zona euro nu au reușit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare, și urmau să se întâlnească din nou duminică, la ora locală 11:00 (12:00, ora României).

Înainte de reuniunea de sâmbătă, o serie de miniștri și-au exprimat scepticismul în legătură cu faptul că Grecia va implementa reformele pe care le-a promis. Încrederea între cele două părți a fost erodată grav în cursul celor cinci luni de negocieri tensionate asupra unui nou program de salvare.
 

Inchide