A cincea zi de proteste în Turcia. Două persoane au murit, iar peste 1.700 au fost rănite. Erdogan: „Rămânem fermi”

A cincea zi de proteste în Turcia. Două persoane au murit, iar peste 1.700 au fost rănite. Erdogan: Rămânem fermi
Publicat: 04/06/2013, 12:55
Actualizat: 04/07/2013, 01:26

Mii de persoane continuau să manifesteze în noaptea de luni spre marți în Piața Taksim, în centrul Istanbulului, și în zeci de orașe din Turcia, în a cincea zi consecutiv, marcată de noi confruntări între polițiști și manifestanți, relatează AFP.

Un semn al agravării nemulțumirii, una dintre cele mai importante confederații turce a îndemnat la o grevă de două zile, începând de marți, cu scopul de a denunța recurgerea statului la „teroare” împotriva contestatarilor.

Pentru prima dată de la începutul acestei mișcări, a fost semnalată moartea a două persoane în legătură cu tulburările. Uniunea medicilor turci a anunțat că un tânăr a fost ucis duminică seara la Istanbul de o mașină care a intrat în mulțime, iar un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împușcat în timpul unei manifestații în sudul Turciei, potrivit postului NTV.

La Ankara, poliția a dispersat luni seara cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă grupări ostile Guvernului islamisto-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. În schimb, premierul a negat orice derivă autoritaristă și a respins ideea unei „primăveri turce”, dând asigurări din Maroc, unde se afla în vizită, că situația în țara sa este pe cale să se detensioneze.

Locțiitor în absența șefului Guvernului, vicepremierul Bülent Arinç urmează să susțină marți o conferință de presă, la ora 9.00 GMT (12.00, ora României), pe tema acestor evenimente fără precedent. El a lăudat luni virtuțile dialogului, „în loc să se tragă asupra oamenilor”.

În cartierul Kavaklidere din Ankara, unități antirevoltă au tras luni seara cu gloanțe de cauciuc spre contestatari, majoritatea tineri, care le-au atacat cu pietre, potrivit postului CNN-Türk.

La Istanbul, polițiștii au tras zeci de grenade cu gaze lacrimogene pentru a disloca din cartierul Gümüssuyu (partea europeană) aproximativ 500 de manifestanți ce au ridicat baricade și au aprins focuri, potrivit unor martori și unor posturi de televiziune.

Însă atât în acest megalopolis, cât și la Ankara, alte reuniuni de amploare au continuat pașnic în noaptea de luni spre marți.

Manifestanți și forțe de ordine au reluat luni confruntări violente, atât în capitală, în Piața Kizalay, cât și la Istanbul, în apropierea sediului biroului șefului Guvernului.

La fel de hotărâți, mii de locuitori din Istanbul au ocupat din nou Piața Taksim, aflată în centrul mișcării de contestare, goală începând de sâmbătă după-amiaza, în urma intervenției poliției. Ei agitau steaguri turce și scandau „Tayyip, demisia!”.

– Voci în dezacord în cadrul puterii

Sigur pe el, Erdogan a sfidat din nou strada înainte să plece luni la prânz din Turcia într-un turneu de patru zile în țări din Magreb.

„Rămânem fermi”, a declarat șeful Guvernului pentru presă. „Țara mea va răspunde” cu ocazia alegerilor locale din 2014, „dacă într-adevăr avem practici antidemocratice. Națiunea noastră ne va răsturna” de la putere, a subliniat el.

„Da, este primăvară, dar nu o vom lăsa să devină iarnă”, a adăugat el, referindu-se la „primăvara arabă”, după care i-a acuzat pe manifestanți că sunt conduși de „extremiști” cu „legături” în străinătate.

Câteva ore mai târziu, la Rabat de această dată, Erdogan a apreciat că situația este „pe cale să revină la calm”. „La întoarcerea mea din această vizită (în Magreb), problemele vor fi reglate”, a continuat el.

Mai conciliant, președintele Abdullah Gül a îndemnat manifestanții la calm și l-a contrazis pe premier. „Este întru totul natural să fie exprimate opinii diferite (…) în cadrul unor manifestații pașnice”, a spus el.

Bursa de la Istanbul și-a încheiat ședința, luni, cu o scădere de 10,47%, reflectând îngrijorarea piețelor. Lira turcă a înregistrat, ulterior, o cădere bruscă.

Începând de vineri, protestul unei mâini de activiști față de un proiect de desființare a unui parc public din Istanbul s-a extins pe întregul teritoriu al Turciei.

Acuzat de derivă autoritaristă și că vrea să „islamizeze” societatea turcă, Erdogan se confruntă, în prezent, cu o mișcare de contestare de o amploare inedită de la venirea la putere a formațiunii sale, Partidul Dreptărții și Dezvoltării (AKP, rezultat dintr-o mișcare islamistă) în 2002.

Violențele înregistrate în ultimele trei zile s-au soldat cu aproximativ 1.000 de răniți la Istanbul și cel puțin 700 la Ankara, potrivit unor organizații de apărarea drepturilor omului și sindicate ale medicilor din cele două orașe.

Aceste date nu au fost confirmate inițial de către autorități, ministrul de Interne Muammer Güler evocând duminică un bilanț de 58 de civili și 115 polițiști răniți în cele 235 de manifestații înregistrate de marțea trecută și până sâmbătă în 67 de orașe.

Brutalitatea reprimării, evocată pe larg pe rețele de socializare turce, a suscitat numeroase critici în țări occidentale ca Statele Unite, Franța și Marea Britanie.

Puternica Confederație a Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) a îndemnat marți la grevă. „Teroarea exercitată de stat împotriva manifestanților întru totul pașnici continuă astfel încât amenință viața civililor”, subliniază organizația într-un comunicat postat pe site.

KESK (stânga), care revendică 240.000 de membri în cadrul a 11 sindicate, a apreciat totodată că brutalitatea reprimării traduce „ostilitatea față de democrație” a Guvernului islamisto-conservator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că...
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Schimbările climatice îngrijorează producătorii de bere și de înghețată
×