A MURIT arhitectul capitalei Brazilei, singura construită integral în secolul XX. GALERIE FOTO

Redactor:
Ana Obretin
Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, care a conceput unele dintre cele mai celebre clădiri ale secolului al XX-lea, a murit miercuri, într-un spital din Rio de Janeiro, la vârsta de 104 ani, informează bbc.co.uk.

Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, care a conceput unele dintre cele mai celebre clădiri ale secolului al XX-lea, a murit miercuri, într-un spital din Rio de Janeiro, la vârsta de 104 ani, informează bbc.co.uk.

O slujbă în memoria sa va avea loc la palatul prezidențial din Brasilia joi, ca urmare a unei decizii luate de președintele brazilian Dilma Rousseff.

„Brazilia și-a pierdut unul dintre genii. Este o zi în care plângem moartea sa. Este o zi în care sărbătorim viața sa”, a transmis Rousseff într-un comunicat remis familiei arhitectului.

De asemenea, primarul orașului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a instituit trei zile de doliu în localitatea natală a lui Niemeyer.

Podul Juscelino Kubitschek

Sursa:  Flickr – Author  Roberto Berlim

Se pare că arhitectul va fi înmormântat vineri.

Lăudat și criticat în egală măsură pentru că nu ar fi un arhitect, ci mai ales un „sculptor de monumente”, Niemeyer a fost și continuă să fie elogiat în lumea întreagă, fiind considerat unul dintre cei mai mari arhitecți contemporani și ai secolului al XX-lea. În schimb, detractorii săi susțin că era naiv, frivol și nedemn de titlul de arhitect, folosind ironic sintagma de „arhitect oficial”, ca o referire la funcția sa de arhitect principal al construirii de la zero a capitalei Braziliei, Brasilia, precum și a respectului de care se bucura arhitectul Oscar Niemeyer printre arhitecți și politicieni.

Cele mai cunoscute opere ale longevivului arhitect brazilian sunt probabil clădirile publice pe care acesta le-a proiectat și realizat pentru orașul Brasília, considerat în întregimea sa de UNESCO drept un patrimoniu cultural al umanității.

Catedrala din Brasilia

Și-a început cariera în anii 1930, când Brazilia încă se inspira din arhitectura neoclasică europeană și exista o preferință pentru casele ornate ca niște palate.

Și-a câștigat celebritatea ca arhitect al principalelor clădiri guvernamentale în capitala futuristică Brasilia, inaugurate în 1960. Proiectele sale îndrăznețe au făcut, de altfel, din Brasilia un simbol al arhitecturii moderne.

Niemeyer, un comunist convins – și un prieten apropiat al liderului cubanez Fidel Castro -, a colaborat și cu arhitectul de origine elvețiană Le Corbusier – al cărui elev a fost – la clădirea ONU din New York.

Arhitectul brazilian a continuat să lucreze la noi proiecte până la începutul acestui an și spunea mereu că se simte inspirat de rotunjimile trupurilor femeilor braziliene. De altfel, și-a dezvoltat un stil distinctiv marcat de curbe îndrăznețe.

Click pentru a mări

Curtea supremă (stânga), Congresul Național (centru) și sediul Guvernului (dreapta)

Sursa Foto: Eric Gaba//Sting

„Când ai un spațiu mare de cucerit, curbele sunt o soluție naturală”, obișnuia să spună acesta.

„Am scris odată un poem despre curbă. Curbele le descoperi în munții țării mele, în sinuozitățile râurilor, în valurile oceanului și pe trupul iubitei mele”, mai spunea Niemeyer.

Stilul său nu era pe placul tuturor, unii reproșându-i lipsa de fucționalitate a clădirilor.

În timpul dictaturii militare din Brazilia, Niemeyer a fugit în Franța, unde și-a construit o carieră de succes, obținând, în 1988, prestigiosul Pritzker Prize.

Sediul Băncii Naționale

De-a lungul carierei, Niemeyer a creat peste 600 de clădiri – muzee, monumente, școli, biserici.

În 2011, a lansat, de altfel, o carte în care vorbea despre fascinația pentru biserici, deși era un ateu convins.

„Când eram mic, locuiam cu bunicii, iar ei erau atât de credincioși, încât făceau slujbe în casă. Deși comunist, am crescut cu ideea potrivit căreia catolicii sunt buni și vor o lume mai bună”, a declarat atunci Niemeyer pentru cotidianul O Dia, cu ocazia lansării de la Rio de Janeiro a volumului „Bisericile lui Oscar Niemeyer”.

Universitatea din Brasilia

Primul său mare proiect a fost tocmai biserica Pampulha din Belo Horizonte, finalizată în 1943, despre care renumitul arhitect spunea că este una dintre construcțiile lui preferate.

Niemeyer a mai declarat atunci că există încă anumite lucruri pe care dorește să le realizeze și a vorbit despre „un frumos proiect pentru Copacabana”.

„Ne naștem având cu noi o dată a morții (…) viața nu e întotdeauna amuzantă (…) mi-ar plăcea ca lumea să fie generoasă, dar e perversă (…). Singura modalitate prin care poți să-i faci față este să ai inima deschisă”, a mai declarat atunci acest fost militant comunist.

Sedii de ministere

Sursa:  Brasilia – Author  Beth Castelo from Rio de Janeiro, Brasil

„Cineva m-a întrebat odată ce cred eu despre viață. I-am răspuns: atât timp cât am o femeie lângă mine, fie ce-o fi!”, a glumit el, în prezența celei de-a doua soții a lui, Vera Lucia Niemeyer, cu care s-a căsătorit la vârsta de 98 de ani.

Pe 15 decembrie, arhitectul Oscar Niemeyer urma să împlinească 105 ani.

Sala Nilson Nielsen

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Țara care va acoperi o parte din cheltuielile turiștilor care se duc în vacanță acolo....
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide